Οι καυτές πρεμιέρες που περιμένουμε τον Μάιο

Αμέσως μετά το Πάσχα οι θίασοι ανασυντάσσονται και η σεζόν κάνει επανεκκίνηση με ολοκαίνουργιες παραστάσεις. Έξι νέες παραγωγές παρουσιάζουν ρηξικέλευθες ματιές σε κλασικά έργα αλλά και φιλόδοξα πρωτότυπα κείμενα.

Οι καυτές πρεμιέρες που περιμένουμε τον Μάιο

Αμέσως μετά το Πάσχα οι θίασοι ανασυντάσσονται και η σεζόν κάνει επανεκκίνηση με ολοκαίνουργιες παραστάσεις. Έξι νέες παραγωγές παρουσιάζουν ρηξικέλευθες ματιές σε κλασικά έργα αλλά και φιλόδοξα πρωτότυπα κείμενα.

«Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού»

Οι καυτές πρεμιέρες που περιμένουμε τον Μάιο - εικόνα 1

Η Ιόλη Ανδρεάδη και ο Άρης Ασπρούλης έψαξαν, κατέγραψαν κι έκαναν τις ιστορίες που ανακάλυψαν δικές τους. Το αστυνομικό θρίλερ που συνέγραψαν βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που καθόρισαν τα παρασκήνια της καλλιτεχνικής ζωής της Αθήνας του 1910, όπως η μνημειώδης αυτοκτονία του ποιητή Περικλή Γιαννόπουλου και η σχέση της αυτοχειρίας του με τον συγγραφέα Πλάτωνα Ροδοκανάκη. (Άσυλο Ανιάτων, από 11/5)

«Αντιγόνη»

Οι καυτές πρεμιέρες που περιμένουμε τον Μάιο - εικόνα 2

Η Έβελυν Ασουάντ, την οποία ξεχωρίσαμε στις «Τρωάδες» του Θόδωρου Τερζόπουλου, θα πρωταγωνιστήσει στην τραγωδία του Σοφοκλή που σκηνοθετεί ο Σάββας Στρούμπος. Η παράσταση είναι το αποτέλεσμα ενός πολύμηνου εργαστηρίου πάνω στην αρχαία τραγωδία, ενώ ο Δημήτρης Δημητριάδης δημιούργησε μια νέα μετάφραση για τις ανάγκες της ερευνητικής διαδικασίας. (Άττις - Νέος Χώρος, από 8/5)

«Το ξύπνημα της άνοιξης»

Οι καυτές πρεμιέρες που περιμένουμε τον Μάιο - εικόνα 3

Σε μια παράσταση κατάλληλη για θεατές άνω των 15 ετών παρουσιάζει ο Δημήτρης Καραντζάς το έργο-σταθμός του Φρανκ Βέντεκιντ. Διατηρώντας το ωμό και ανηλεές ύφος της γραφής του Γερμανού δραματουργού, παρακολουθεί μια γενιά εφήβων να έρχεται αντιμέτωπη με τη διερεύνηση της σεξουαλικότητας, τη φιλία, το ρομαντισμό, τη βία, την αυτοκτονία και τον έρωτα. (Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 8/5)

«Ο κύκλος του έρωτα»

Οι καυτές πρεμιέρες που περιμένουμε τον Μάιο - εικόνα 4

«Ένα ερωτικό παιχνίδι με δέκα δυνατούς “παίκτες” του ελληνικού θεάτρου»: με αυτόν τον υπότιτλο και με τους Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Αυγουστίνο Κούμουλο, Άννα Μάσχα, Κίττυ Παϊταζόγλου, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Σίσσυ Τουμάση, Κώστα Φιλίππογλου, Χάρη Φραγκούλη, Γαλήνη Χατζηπασχάλη και Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο ανεβάζει ο Θωμάς Μοσχόπουλος το «Ερωτικό γαϊτανάκι» του Άρθουρ Σνίτσλερ. (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από 3/5)

«Η τραγική ιστορία του Άμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας»

Οι καυτές πρεμιέρες που περιμένουμε τον Μάιο - εικόνα 5

Αναζητώντας τις κρυφές πτυχές του σαιξπηρικού δράματος, ο Έκτορας Λυγίζος ανασύρει από το αριστουργηματικό κείμενο το διχασμό ανάμεσα στο συλλογισμό και στη δράση που φέρουν οι ήρωές του. Για να μεταφέρει το αποτέλεσμα της έρευνάς του επί σκηνής, χρησιμοποιεί ως βασικό εργαλείο το παιχνίδι ανάμεσα στον σκηνοθέτη και τον ηθοποιό. (Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 3/5)

«Γέρμα»

Οι καυτές πρεμιέρες που περιμένουμε τον Μάιο - εικόνα 6

Σε ένα ακριτικό ελληνικό χωριό του 2019 μεταφέρει ο Θανάσης Σαράντος τη δράση του κλασικού έργου του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Η Πηνελόπη Μαρκοπούλου ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο της γυναίκας που συμβολίζει τον πόθο για μια ζωή χωρίς συμβάσεις και ψυχοφθόρες σχέσεις. Παίζουν ακόμη οι Βίλμα Τσακίρη, Τάσος Σωτηράκης, Θανάσης Σαράντος, Βασιλίνα Κατερίνη. (Θησείον, από 10/5)

Περισσότερες πληροφορίες

Το ξύπνημα της άνοιξης

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Ένα σχόλιο πάνω στο συντηρητισμό της κοινωνίας, που πατάσσει την αθωότητα και την ενστικτώδη τάση της νιότης για την ανακάλυψη του κόσμου αλλά και του εαυτού.

Η τραγική ιστορία του Άμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Έχουμε έναν εαυτό που συλλογίζεται, αφηγείται και καθοδηγεί κι έναν που δρα και βιώνει. Πάνω σε αυτήν τη σύγκρουση χτίζεται και η συγκεκριμένη διασκευή του πιο αινιγματικού σαιξπηρικού έργου.

Ο κύκλος του έρωτα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 105 '

Δέκα ζευγάρια σε μια σκυταλοδρομία σεξουαλικών συναντήσεων. Κάθε διαδοχική σκηνή παίρνει ένα δραματικό πρόσωπο από την προηγούμενη και το εισάγει στην επόμενη. Μέχρι το τέλος του παιχνιδιού όλοι οι χαρακτήρες είναι ασαφώς συνδεδεμένοι μεταξύ τους.

Αντιγόνη

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 95 '

Η παράσταση είναι το αποτέλεσμα ενός πολύμηνου ερευνητικού εργαστηρίου πάνω στην αρχαία τραγωδία, που αντιμετωπίζει την «Αντιγόνη» ως ένα έργο για την επανεκκίνηση της ζωής μετά τον πόλεμο.

Γέρμα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 75 '

Μια εκδοχή του εμβληματικού έργου του Ισπανού ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα για πέντε ηθοποιούς, με φόντο ένα ακριτικό χωριό της Ελλάδας σήμερα.

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.