Ο Ακύλλας Καραζήσης βγάζει «Selfie» στη δική του Θεσσαλονίκη

Μια ιδιότυπη ξενάγηση, που εστιάζει στην τοπογραφία και την ανθρωπογραφία της Θεσσαλονίκης, επιχειρεί ο Ακύλλας Καραζήσης στην παράσταση «Selfie: στο βάθος πίσω η πόλη» στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού.

Ο Ακύλλας Καραζήσης βγάζει «Selfie» στη δική του Θεσσαλονίκη

Μια ιδιότυπη ξενάγηση, που εστιάζει στην τοπογραφία και την ανθρωπογραφία της Θεσσαλονίκης, επιχειρεί ο Ακύλλας Καραζήσης στην παράσταση «Selfie: στο βάθος πίσω η πόλη» στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού (από 29/3). Ως πρώτη ύλη χρησιμοποιεί τα διηγήματα τριών σημαντικών λογοτεχνών της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς και τη… ζωή του.

Οι συγγραφείς

Ο Ακύλλας Καραζήσης βγάζει «Selfie» στη δική του Θεσσαλονίκη - εικόνα 1

Ο Βασίλης Βασιλικός ανήκει στην προοδευτική συγγραφική γενιά της Θεσσαλονίκης του ’50. Μέσα από το ογκώδες πεζογραφικό έργο του έχει αφηγηθεί πραγματικές ιστορίες, όπως η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη στο «Ζ», αλλά και φανταστικές.

Ο Γιώργος Ιωάννου κατέγραψε την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης μέσα από τις μεταμορφώσεις της: από πολυπολιτισμική μητρόπολη της Τουρκοκρατίας σε «φτωχομάνα» πρωτεύουσα των προσφύγων και σε μεταπολεμική τσιμεντούπολη.

Ο Νίκος-Γαβριήλ Πεντζίκης, λογοτέχνης και αυτοδίδακτος ζωγράφος, ανήκει, μαζί με τους δύο προηγούμενους, στην πρώτη μεταπολεμική γενιά που ξεχώρισε για τους τρόπους αφήγησης. Αγαπούσε να παντρεύει την παράδοση με τη νεωτερικότητα.

Ο Ακύλλας Καραζήσης

Ο Ακύλλας Καραζήσης βγάζει «Selfie» στη δική του Θεσσαλονίκη - εικόνα 2

Ο Θεσσαλονικιός σκηνοθέτης και ηθοποιός ιχνηλατεί την παιδική ηλικία της Θεσσαλονίκης των «δυο ταλαιπωρημένων, μίζερων κι όμως μυθολογικά ολοζώντανων δεκαετιών: 1950 και 1960» όπως δηλώνει. Οι προσωπικές εμπειρίες του ως παιδιού και ως εφήβου καθώς και διηγήματα τριών εμβληματικών Θεσσαλονικιών λογοτεχνών που ανακάλυψε πριν από σαράντα χρόνια λειτουργούν ως όχημα για να αναστήσει αυτήν τη μυθολογία με μια έντονα πολιτική σκέψη.

Μια περιπετειώδης αφήγηση

Ο Ακύλλας Καραζήσης βγάζει «Selfie» στη δική του Θεσσαλονίκη - εικόνα 3

Ο Ακύλλας Καραζήσης, έχοντας ζήσει τη φοβική Θεσσαλονίκη της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, του Δράκου του Σέιχ Σου και τη συμπρωτεύουσα της αστικής ευτυχίας, στη σκηνική του αφήγηση στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού κάνει στάση σε σημαντικά τοπόσημα όπως είναι η Καμάρα, η στοά Κολόμβου, η Σαρκοφάγος στην Αγγελάκη, στην κρύπτη της οποίας σμίγουν τα παράνομα ζευγάρια, ο υπαίθριος τεκές του Τσικρικονάκια στα Εβραϊκά Μνήματα κ.ά.

Οι συντελεστές της παράστασης

Ο Ακύλλας Καραζήσης βγάζει «Selfie» στη δική του Θεσσαλονίκη - εικόνα 4

Έναν προς έναν διάλεξε ο Ακύλλας Καραζήσης τους συντελεστές της παράστασης «Selfie: στο βάθος πίσω η πόλη». Παίζουν οι ηθοποιοί Στέλλα Βογιατζάκη, Ευθύμης Θέου, Σύρμω Κεκέ, Γιώργος Κριθάρας, Κατερίνα Παπανδρέου και Γιώργος Σύρμας. Τα σκηνικά είναι της Μαρίας Πανουργιά, τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη, ενώ τη μουσική έγραψε και ερμηνεύει ζωντανά με το κοντραμπάσο του ο πρωτοπόρος δημιουργικός μουσικός Μιχάλης Σιγανίδης.

Περισσότερες πληροφορίες

Selfie: στο βάθος πίσω η πόλη

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 70 '

Η κρυφή ζωή της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης ζωντανεύει σε μια πολυφωνική αφήγηση, εμπνευσμένη από τα έργα τριών εμβληματικών συγγραφέων της, του Βασίλη Βασιλικού, του Γιώργου Ιωάννου και του Νίκου-Γαβριήλ Πεντζίκη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"I am falling in love | Εκδοχές πάνω στη Δωδέκατη Νύχτα": Πειραγμένος Σαίξπηρ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τον Γιώργο Βαλαή

Ο ανήσυχος δημιουργός αποσυναρμολογεί τη "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στη Σκηνή Ωμέγα, εστιάζοντας στις σχέσεις των ηρώων και την ερωτική έλξη που δεν γνωρίζει πρότυπα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".