Είδαμε την παράσταση «Εκατό λέξεις για το χιόνι» στο Black Box του Επί Κολωνώ

Η ομάδα mammals ξεχωρίζει με μια φρέσκια θεατρική ιδέα που μιλάει για το πρώτο μεγάλο ταξίδι μίας έφηβης προς την ενηλικίωση, στην προσπάθεια της να φτάσει στο βορειότερο σημείο του πλανήτη.

Είδαμε την παράσταση «Εκατό λέξεις για το χιόνι» στο Black Box του Επί Κολωνώ

Λίγες είναι οι παραστάσεις που μπορούν μέσα σε 60 λεπτά να δημιουργήσουν μέσα σου τα πιο όμορφα, γνώριμα αλλά και αναπάντεχα συναισθήματα. Και η παράσταση «Εκατό λέξεις για το χιόνι» που παρουσιάζει η ομάδα mammals στο Black Box του Θεάτρου Επί Κολωνώ είναι σίγουρα μία από αυτές. Ορμώμενη από το φεστιβάλ Off-Off Athens 2018, όπου κέρδισε κοινό και κριτικούς, η ομάδα mammals ολοκληρώνει τον κύκλο της χειμερινής σεζόν στο Θέατρο Επί Κολωνώ (29/3) με το βραβευμένο έργο της Βρετανής Τάτι Χένεσι.

Γραμμένο με ευαισθησία και χιούμορ, το έργο αφηγείται μια πρωτότυπη ιστορία με πρωταγωνίστρια την έφηβη Ρόρυ, που αποφασίζει μία μέρα μετά την κηδεία του πατέρα της να ακολουθήσει ένα ταξίδι ενηλικίωσης και επαναπροσδιορισμού με στόχο να φτάσει στο Βόρειο Πόλο. Ταξίδι που σχεδίαζε να κάνει μαζί με τον μπαμπά της, καθηγητή γεωγραφίας και εξερευνητή «στο μυαλό», καθώς ήταν το όνειρο του.

Είδαμε την παράσταση «Εκατό λέξεις για το χιόνι» στο Black Box του Επί Κολωνώ - εικόνα 1

Τι είναι αυτό που οδηγεί την ηρωίδα; Η αγάπη, που όπως ακούμε μέσα από το έργο «Είναι το χιόνι της ζωής. Πέφτει απαλά και βαθιά πάνω στις πληγές που άφησε η μάχη–λευκή, πιο αγνή και από το ίδιο το χιόνι». Παράλληλα, όμως, και η εσωτερική ανάγκη να ανακαλύψει τον εαυτό της, τον έρωτα (για πρώτη φορά), τη σχέση της με τη μητέρα της, αλλά και τον κόσμο.

Η σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Κωχ έδεσε με τη μετάφραση της Ιωάννας Τζίκα, επιτρέποντας στην ηθοποιό να ερμηνεύσει ένα σπιντάτο αφηγηματικό μονόλογο, αναπαριστώντας με υποκριτική μαεστρία τους διαλόγους της κεντρικής ηρωίδας με όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα που συνθέτουν την ιστορία. Η Ιωάννα Τζίκα μπήκε απόλυτα στο ρόλο της δεκαπεντάχρονης Ρόρυ και μάλιστα σε μία δύσκολη στιγμή για τη ζωή ενός εφήβου, όπως αυτή της απώλειας του ενός γονέα. Με ξεκάθαρη αμεσότητα και γρηγοράδα η ηθοποιός μας οδηγεί στο ταξίδι της Ρόρυ με όχημα τον ηχητικό σχεδιασμό της παράστασης από τον Τάσο Καραδέδο, που συμβάλλει καθοριστικά στην αλλαγή του χρόνου και του τόπου σε συνδυασμό με τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς του Δημήτρη Κοκολινάκη που αναδεικνύουν το δραματικό στόχο της κάθε σκηνής και μας οδηγούν να εστιάσουμε ή να παρασυρθούμε αντίστοιχα στην κάθε στιγμή της ιστορίας.

Είδαμε την παράσταση «Εκατό λέξεις για το χιόνι» στο Black Box του Επί Κολωνώ - εικόνα 2

Το σημαντικότερο επίτευγμα της παράστασης είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της πραγματοποιείται στη φαντασία μας. Καταφέρνει, δηλαδή, να δημιουργήσει τόσο δυνατές εικόνες και μάλιστα με απλά και ξεκάθαρα μέσα, έτσι ώστε δεν χρειαζόμαστε τίποτα περισσότερο για να ζήσουμε αυτή τη θεατρική εμπειρία στο κόκκινο. Απόδειξη ότι στο καλό θέατρο αρκεί ένα μικρό Black Box κι ένα σώμα, μια φωνή που αφηγείται μια ιστορία.

Περισσότερες πληροφορίες

Εκατό λέξεις για το χιόνι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 60 '

Ένα κορίτσι αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι ζωής στον Βόρειο Πόλο και σταδικά βρίσκει το δρόμο της σε έναν κόσμο που λιώνει και αλλάζει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.