Τα δίπολα στο προσκήνιο στις πρεμιέρες της εβδομάδας

Έρωτας και πόλεμος, αγάπη και μίσος, επανάσταση και ανοχή, αντίσταση και παραίτηση, άνοδος και πτώση αντιπαρατίθενται στις νέες παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία.

Τα δίπολα στο προσκήνιο στις πρεμιέρες της εβδομάδας

Έρωτας και πόλεμος, αγάπη και μίσος, επανάσταση και ανοχή, αντίσταση και παραίτηση, άνοδος και πτώση αντιπαρατίθενται στις πρεμιέρες της εβδομάδας, αντλώντας έμπνευση από την πολιτική σάτιρα και τον κινηματογράφο μέχρι το μυθιστόρημα και την ποίηση.

«Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης»

Τα δίπολα στο προσκήνιο στις πρεμιέρες της εβδομάδας - εικόνα 1

Γραμμένο το 1931, το έργο αποτελεί μια ανατομία της αυστριακής κοινωνίας την περίοδο της ανόδου του φασισμού, μέσα από την οποία ο Έντεν φον Χόρβατ προέβλεψε την έλευση του Χίτλερ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Μαριάννα Κάλμπαρη σκηνοθετεί έναν εξαιρετικό θίασο. (Υπόγειο Θεάτρου Τέχνης, από 21/2)

«Ιστορία έρωτα και αναρχίας»

Τα δίπολα στο προσκήνιο στις πρεμιέρες της εβδομάδας - εικόνα 2

Ο Γιάννης Λασπιάς διασκευάζει και σκηνοθετεί την ομώνυμη ταινία της Λίνα Βερτμίλερ (1973) με έναν πολυπληθή θίασο. Λίγο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ένας αγρότης αποφασίζει να δολοφονήσει τον Μουσολίνι με τη βοήθεια μιας αναρχικής ιερόδουλης, σε ένα έργο όπου το πολιτικό καθήκον συγκρούεται με τον κεραυνοβόλο έρωτα. («Bios», από 21/2)

«Μισά μισά»

Τα δίπολα στο προσκήνιο στις πρεμιέρες της εβδομάδας - εικόνα 3

Δύο αδέρφια φλερτάρουν με την ιδέα να σκοτώσουν την κατάκοιτη μητέρα τους για να απαλλαγούν από τη φροντίδα της, στη σύγχρονη αλληγορική προσέγγιση του κοινωνικού κανιβαλισμού που υπογράφουν οι Καταλανοί Τζόρντι Σάντσεθ και Πεπ Άντον Γκόμεθ. Πρωταγωνιστούν οι Θανάσης Δήμου και Θάνος Τοκάκης, σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα. (Μικρό Γκλόρια, από 22/2)

«Νεολιθική νυχτωδία στην Κρονστάνδη»

Τα δίπολα στο προσκήνιο στις πρεμιέρες της εβδομάδας - εικόνα 4

Οι Δ. Βλαγκοπούλου, Π. Εξαρχέας και Β. Μαγουλιώτης συμπράττουν σε μια παράσταση που μιλά για τις χαμένες επαναστάσεις, βασισμένη στο σπουδαίο ποίημα του Νίκου Καρούζου, αλλά και στο ίδιο το ιστορικό γεγονός της εξέγερσης των ναυτών της Κρονστάνδης το 1921 και της καταστολής της από τον Κόκκινο Στρατό. Σκηνοθετεί ο Άρης Μπαλής. («Bios», από 25/2)

«Dream story»

Τα δίπολα στο προσκήνιο στις πρεμιέρες της εβδομάδας - εικόνα 5

Ο Γιάννης Βούρος μεταφέρει στο θέατρο το μυθιστόρημα του Άρτουρ Σνίτσλερ που ενέπνευσε την τελευταία ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «Μάτια ερμητικά κλειστά». Με συμπρωταγωνιστές τους Πέρη Μιχαηλίδη και Πολυξένη Μυλωνά, ο γνωστός ηθοποιός εξερευνά έναν τόπο μυστηρίου κι ερωτικής παραβατικότητας, όπου κάθε αίσθηση πραγματικότητας καταργείται. (Πόλη, από 25/2)

«Το παλτό»

Τα δίπολα στο προσκήνιο στις πρεμιέρες της εβδομάδας - εικόνα 6

Ένα αόρατο γρανάζι που προσπαθεί να επιβιώσει στην ανθρωποφαγική ψυχρότητα του κρατικού μηχανισμού είναι ο ήρωας του Γκόγκολ, στην ομώνυμη νουβέλα του την οποία μεταφέρει στη σκηνή η καλλιτεχνική εταιρεία Θέαση. Μέχρι τη στιγμή που ένα καινούργιο πανωφόρι γίνεται η αφορμή της κοινωνικής ανέλιξης αλλά και της τραγικής κατάληξής του. (Αργώ, από 23/2)

Περισσότερες πληροφορίες

Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Μια ανατομία της αυστριακής κοινωνίας στους ταραγμένους καιρούς της ανόδου του φασισμού, το 1931.

Το παλτό

  • Δραματοποιημένη λογοτεχνία
  • Διάρκεια: 70 '

Ένα καινούργιο παλτό δίνει νόημα στη μονότονη ζωή ενός υπαλλήλου που υπηρετεί τον ψυχρό κρατικό μηχανισμό, στη θεατρική μεταφορά της ομώνυμης κι επίκαιρης νουβέλας.

Ιστορία έρωτα και αναρχίας

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Ένα έργο-σχόλιο κατά του φασισμού αλλά και της μοίρας αυτών που του αντιστάθηκαν, το οποίο βασίζεται στην ομώνυμη ταινία της Λίνα Βερτμίλερ.

Μισά Μισά

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Δύο αδέρφια, τα οποία νιώθουν κάτι μεταξύ αγάπης και μίσους για την κατάκοιτη μητέρα τους, φλερτάρουν με την ιδέα να τη σκοτώσουν για να απαλλαγούν από τη φροντίδα της.

Dream Story

  • Δραματοποιημένη λογοτεχνία
  • Διάρκεια: 75 '

Η νουβέλα του Σνίτσλερ που ενέπνευσε τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ στο κύκνειο άσμα του «Μάτια ερμητικά κλειστά» ανεβαίνει στη σκηνή με ατμόσφαιρα μυστικιστική, που καταργεί κάθε αίσθηση πραγματικότητας.

Νεολιθική νυχτωδία στην Κρονστάνδη

  • Δραματοποιημένη λογοτεχνία
  • Διάρκεια: 70 '

Μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο ποίημα του Νίκου Καρούζου, που μιλάει για τις χαμένες επαναστάσεις.

Αργώ

Ελευσινίων 15

Bios

Πειραιώς 84

Πόλη Θέατρο

Φωκαίας 4 & Αριστοτέλους 87

Μικρό Γκλόρια

Ιπποκράτους 7

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.