Γνωστές ιστορίες και φρέσκες θεατρικές ιδέες έρχονται στο προσκήνιο

Πραγματικά και φανταστικά πρόσωπα, ιστορικά γεγονότα, θέατρο του παραλόγου από all star θιάσους και μια σύγχρονη αλληγορία για την κοινωνική μοναξιά και τις σχέσεις πρωταγωνιστούν στις πρεμιέρες της εβδομάδας.

Γνωστές ιστορίες και φρέσκες θεατρικές ιδέες έρχονται στο προσκήνιο

Πραγματικά και φανταστικά πρόσωπα, ιστορικά γεγονότα, θέατρο του παραλόγου από all star θιάσους και μια σύγχρονη αλληγορία για την κοινωνική μοναξιά και τις σχέσεις πρωταγωνιστούν στις πρεμιέρες της εβδομάδας.

#1 «Το είδος της - Ο τελευταίος μονόλογος της Ann Sexton»

Γνωστές ιστορίες και φρέσκες θεατρικές ιδέες έρχονται στο προσκήνιο - εικόνα 1

Η Μάρω Παπαδοπούλου, μετά το «Ντε Σαντ. Στη Ζυστίν», σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, επιστρέφει στο θεατρικό είδος του μονολόγου, και μάλιστα σε δικό της κείμενο και σκηνοθεσία. Με όχημα την ποίηση της Αμερικανίδας εξαιρετικής ποιήτριας Αν Σέξτον, το έργο ανατρέχει σε όλα τα σημαντικά γεγονότα της ζωής της, εν είδει εξομολόγησης πριν από την αυτοκτονία της, στις 4 Οκτωβρίου 1974, που εξερευνά τη γυναικεία ταυτότητα και τους αμέτρητους ρόλους που αυτή περιέχει. (Faust, από 16/2)

#2 «Δον Ζουάν»

Γνωστές ιστορίες και φρέσκες θεατρικές ιδέες έρχονται στο προσκήνιο - εικόνα 2

Η Νέλλη Καρρά ανεβάζει στη σκηνή τέσσερις ηθοποιούς, τις Μαριλένα Γερµανού, Μαρίζα Θεοφυλακτοπούλου, Κατερίνα Καλουµένου και Δήµητρα Κολοκυθά, που εναλλάσσονται στο ρόλο του Δον Ζουάν, σε μια νέα εκδοχή του μολιερικού έργου. Ένας ήρωας-σύμβολο της ελεύθερης και χωρίς ηθικές αντιστάσεις σεξουαλικότητας, που παίρνει πάντα αυτό που θέλει και προκαλεί αποφεύγοντας με κυνισμό τη στοιχειώδη κοινωνική ηθική, δίνει την ευκαιρία στο Μολιέρο να σατιρίσει την αριστοκρατία και τη φεουδαρχική αντίληψη που θέλει τον έρωτα να μην είναι τίποτε άλλο πέρα από ένα κυνήγι. (Skrow, από 14/2)

#3 «Ύψωμα 731»

Γνωστές ιστορίες και φρέσκες θεατρικές ιδέες έρχονται στο προσκήνιο - εικόνα 3

Ο Άρης Μπινιάρης επιστρέφει με τη νέα του μουσικοθεατρική παράσταση, που μιλά για την αξία της ελευθερίας με φόντο την ιστορική μάχη στο Ύψωμα 731 τον Μάρτιο του 1941. Η νίκη του ολιγάριθμου ελληνικού στρατού επί των δυνάμεων του Μουσολίνι «731 μέτρα πάνω από τον Άδη...» μετουσιώνεται σε μουσική, λόγο και κίνηση μέσα από εφημερίδες της εποχής καθώς και μαρτυρίες και απομνημονεύματα ανθρώπων που συμμετείχαν ή έζησαν τη μάχη από κοντά. Εκτός από τον ίδιο τον σκηνοθέτη, επί σκηνής θα βρεθούν ο Κωνσταντίνος Σεβδαλής αλλά και τρεις μουσικοί. (Πορεία, από 18/2)

#4 «Όταν πεθάνω, θάψτε με στο facebook!»

Γνωστές ιστορίες και φρέσκες θεατρικές ιδέες έρχονται στο προσκήνιο - εικόνα 4

Ο Αντώνης Τσιπιανίτης υπογράφει ένα έργο-σχόλιο πάνω στην κοινωνική μοναξιά που χαρακτηρίζει την εποχή μας και τις σχέσεις που γεννιούνται στο διαδίκτυο. Ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος το σκηνοθετεί σε μια δια­δραστική παράσταση, με πρωταγωνιστές τον Εστραγκόν και την Οφηλία, ονόματα που παραπέμπουν στο μπεκετικό και το σαιξπηρικό σύμπαν αντίστοιχα. Δύο ιδιαίτεροι άνθρωποι με ευαισθησίες, που αναζητούν τον έρωτα. Πού συναντιούνται; Στη θεραπευτική κοινότητα του facebook, όπως τη χαρακτηρίζει ειρωνικά το έργο. Πρωταγωνιστούν οι Δημήτρης Γιώτης, Μαρίνα Γεωργοπούλου και Γιώργης Κοντοπόδης. ­(Μπέλλος, από 20/2)

#5 «Ευτυχισμένες μέρες»

Γνωστές ιστορίες και φρέσκες θεατρικές ιδέες έρχονται στο προσκήνιο - εικόνα 5

Το εμβληματικό έργο που έγραψε ο Μπέκετ το 1961 ανεβαίνει σε καινούργια μετάφραση του Μάνου Λαμπράκη και σκηνοθεσία του Θανάση Δόβρη. Τον ρόλο της μεσήλικης Γουίνι, η οποία μισοθαμμένη σχεδόν μονολογεί, γραπώνεται από τις λέξεις και τα μικροπράγματα, προσπαθώντας να δώσει νόημα στην καθημερινότητα, αναλαμβάνει η Μαρία Παρασύρη, ενώ ο Κώστας Κουτσολέλος ενσαρκώνει τον άντρα της Γουίλι. Μέσα από τις δύο αυτές υπάρξεις, υπολείμματα του αλλοτινού εαυτού τους, ο Ιρλανδός συγγραφέας μιλάει για όλα αυτά που μας εγκλωβίζουν, τη μοναξιά, την αγωνία για επικοινωνία και –πάνω απ’ όλα– το χρόνο. (Skrow, από 18/2)

#6 «Η φαλακρή τραγουδίστρια»

Γνωστές ιστορίες και φρέσκες θεατρικές ιδέες έρχονται στο προσκήνιο - εικόνα 6

Ένα all star cast, αποτελούμενο, μεταξύ άλλων, από τους Αλέξανδρο Μυλωνά, Φαίη Ξυλά, Σωκράτη Πατσίκα, Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο, πρωταγωνιστεί σε αυτήν τη σκηνική μεταφορά του διάσημου θεατρικού του Ιονέσκο. Γραμμένη το 1950, η καυστική όσο και πρωτοποριακή για την εποχή της παρωδία καυτηριάζει, μέσα από διαλόγους που φανερώνουν ανία αλλά και παντελή έλλειψη πνεύματος και ιδεών, την παθητική στάση των ανθρώπων απέναντι σε όσα καθορίζουν τη ζωή τους. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Μαρία Ξανθοπουλίδου. (­Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, από 18/2)

Περισσότερες πληροφορίες

Δον Ζουάν

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 80 '

Έρωτας και λαγνεία, καταδίκη και αποπλάνηση. Η μορφή του περίφημου γόη κατοικεί στο βλέμμα τεσσάρων ηθοποιών αλλάζοντας πρόσωπο.

Ευτυχισμένες μέρες

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Ένα από τα πιο δυσνόητα έργα του Μπέκετ ταυτίζει την έννοια του «χώρου» με τον «χρόνο» και το «θάνατο», παρουσιάζοντας τον σύγχρονο άνθρωπο ως ένα ψήγμα της ύπαρξής του.

Η φαλακρή τραγουδίστρια

  • Θέατρο του Παραλόγου
  • Διάρκεια: 70 '

Η εποχή στην οποία έζησε ο συγγραφέας αντικατοπτρίζεται στο πιο γνωστό του έργο, που μιλάει για την παθητική στάση των ανθρώπων απέναντι στις ιδεολογίες που καθορίζουν τη ζωή τους.

Το είδος της - Ο τελευταίος μονόλογος της Anne Sexton

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 75 '

Η Μ. Παπαδοπούλου εμπνέεται από την αυτόχειρα συγγραφέα Αν Σέξτον και στήνει μια παράσταση που αναζητά τη γυναικεία ταυτότητα μέσα από ρόλους όπως οι κόρη, ερωμένη, σύζυγος, μητέρα, θεραπευόμενη

Όταν πεθάνω, θάψτε με στο facebook

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 105 '

Ένα σχόλιο στην κοινωνική μοναξιά της εποχής μας και τις σχέσεις που γεννιούνται στο διαδίκτυο.

Ύψωμα 731

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 60 '

Το πεδίο της μάχης στο ύψωμα 371, όπου το 1941 ο ολιγάριθμος ελληνικός στρατός νίκησε τα στρατεύματα του Μουσολίνι, ανάγεται στο υπαρξιακό και ψυχικό πεδίο των ανθρώπων.

Όταν πεθάνω, θάψτε με στο facebook

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Το πρωτότυπο έργο-σχόλιο πάνω στη μοναξιά της εποχής μας και στις σχέσεις που γεννιούνται στο διαδίκτυο επιστρέφει για δεύτερη χρονιά, με ανανεωμένο κείμενο.

Πορεία at Victoria

Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69

Θέατρο «Μπέλλος»

Κέκροπος 1

Faust

Αθηναΐδος 12 & Καλαμιώτου 11

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
25/04/2024

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".