Οι πρεμιέρες της εβδομάδας έχουν άρωμα εποχής

Ιστορίες από το παρελθόν που, ωστόσο, παραμένουν επίκαιρες, καθώς η ματιά τους στην κοινωνία αποδεικνύεται εξαιρετικά κοφτερή, θα δούμε από αυτήν την εβδομάδα στις αθηναϊκές θεατρικές σκηνές.

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας έχουν άρωμα εποχής

«Η γελάδα»

Το έργο του σπουδαίου Τούρκου δημιουργού Ναζίμ Χικμέτ –λαϊκή παραβολή, συμβολικό παραμύθι και κοινωνική σάτιρα μαζί– μας υπενθυμίζει ότι η ευτυχία δεν κρύβεται στα υλικά αγαθά. Ο Πέτρος Νάκος το σκηνοθετεί στη σκηνή του Altera Pars, με τους Μίνα Χειμώνα, Αγγελική Κοντού, Σπύρο Σιδέρη και Ηλία Τσουμπέλη, ως μια αλληγορία για την εξάρτηση του σύγχρονου ανθρώπου από την κατανάλωση, αλλά και μια βαθιά κοινωνική κριτική πάνω στη ματαιότητα της οικονομικής και κοινωνικής ανέλιξης. (Από 12/2)

«Λεόντιος και Λένα»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας έχουν άρωμα εποχής - εικόνα 1

Ο Γιώργος Κατσής, στην τέταρτη σκηνοθεσία του, βουτάει στο σκοτεινό παραμύθι του Γκέοργκ Μπίχνερ, και συμπρωταγωνιστεί με τους Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Πάνο Παπαδόπουλο, Γιώργο Τριανταφυλλίδη και Γιάννη Καράμπαμπα στη σκηνή της Σφενδόνης. Όταν οι ήρωες αποφασίζουν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους για να γλιτώσουν από ένα μέλλον που δεν επιθυμούν, το πεπρωμένο που χάραξε ο συγγραφέας έρχεται να υπογραμμίσει την αδυναμία του ανθρώπου απέναντι στη μοίρα. (Από 11/2)

«Μύρτος»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας έχουν άρωμα εποχής - εικόνα 2

Δέκα χρόνια πορείας κλείνει φέτος η ομάδα 4Frontal, μεταφέροντας στη σκηνή του Θεάτρου Νέου Κόσμου ακόμη ένα μη θεατρικό κείμενο σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη. Το μυθιστόρημα του Παύλου Μάτεσι ζωντανεύει στο Δώμα, μαζί και η «ασφυκτική» ατμόσφαιρα μιας ελληνικής κωμόπολης στα τέλη της δεκαετίας του ’30, με πρωταγωνιστή τον Μύρτο, που γεννήθηκε κοιμώμενος σε μια οικογένεια εγκλωβισμένη στην ενοχή, την κακία και την αμαρτία. Το ξύπνημά του από το λήθαργο θα σηματοδοτήσει την αλλαγή. (Από 8/2)

«Ιταλική νύχτα»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας έχουν άρωμα εποχής - εικόνα 3

Πώς αντιδρά η δημοκρατία όταν έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με το φασισμό; Στο βραβευμένο έργο του Έντεν φον Χόρβατ, οι ήρωες καλούνται να διαλέξουν πλευρά, σε μια ξεκάθαρη πραγμάτευση της ανόδου του ναζισμού στη Γερμανία, γραμμένη μόλις το 1931. Η «Ιταλική νύχτα» ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη Β’ Σκηνή του θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας, σε σκηνοθεσία Παντελή Φλατσούση, με τους Αντώνη Αντωνόπουλο, Γιάννη Δενδρινό, Κατερίνα Λάττα, Θεανώ Μεταξά, Δημήτρη Μηλιώτη, Προμηθέα Nerattini–Δοκιμάκη, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Βασίλη Σαφό. (Από 13/2)

Περισσότερες πληροφορίες

Μύρτος

  • Δραματοποιημένη λογοτεχνία
  • Διάρκεια: 95 '

Οι έννοιες της ενοχής, της κακίας και της αμαρτίας επαναπροσδιορίζονται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Παύλου Μάτεσι που μας μεταφέρει στο τέλος της δεκαετίας του ’30.

Η γελάδα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Μια αλληγορία για την εξάρτηση της ευτυχίας του σύγχρονου ανθρώπου από τα υλικά αγαθά και μια βαθιά κοινωνική κριτική πάνω στη ματαιότητα της οικονομικής και κοινωνικής ανέλιξης.

Λεόντιος και Λένα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Ένα ρομαντικό παραμύθι ή ένα σκοτεινό υπαρξιακό κείμενο; Μία από τις πιο σκληρές ιστορίες του Γερμανού δραματουργού που υπογραμμίζει την αδυναμία του ανθρώπου απέναντι στη μοίρα του.

Ιταλική νύχτα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Μια ομάδα νέων ηθοποιών ψάχνει απαντήσεις στα κοινωνικοπολιτικά ερωτήματα που θέτει το έργο του Χόρβατ για την άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία, αναζητώντας πιθανούς παραλληλισμούς με το σήμερα.

Σφενδόνη

Μακρή 4

Altera Pars

Μ. Αλεξάνδρου 123

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.