Ο Νάτσο Ντουάτο σε μία μοναδική συνάντηση με το Μπαλέτο της Λυρικής

Τον αέρα ανανέωσης και τις σημαντικές δυνατότητες εξέλιξης του μπαλέτου της ΕΛΣ επιχειρεί να αναδείξει ο Νάτσο Ντουάτο με την πολιτική χορογραφία «Herrumbre».

Ο Νάτσο Ντουάτο σε μία μοναδική συνάντηση με το Μπαλέτο της Λυρικής

Όλο και ανεβαίνει το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η είσοδος νέων χορευτών στο συγκρότημα και η συνεργασία με διακεκριμένους χορογράφους φέρνουν αέρα ανανέωσης και αποκαλύπτουν επιπλέον σημαντικές δυνατότητες εξέλιξης. Αυτές επιχειρεί να αναδείξει ο Νάτσο Ντουάτο με την πολιτική χορογραφία «Herrumbre» που θα δούμε από 6 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της ΕΛΣ.

«Eχοντας κουραστεί να βλέπω εικόνες βίας και βασανιστηρίων κάθε είδους, αισθάνθηκα την ανάγκη να μεταφράσω όλον αυτόν τον τρόμο σε κίνηση. Το “Herrumbre” [σ.σ. «σκουριά» στα ελληνικά] είναι ένα κάλεσμα για να προβληματιστούμε και όχι ένα δογματικό έργο. Θέλω να προκαλέσω ανθρώπους να μελετήσουν το θέμα των βασανιστηρίων που συμβαίνουν καθημερινά σε όλο τον κόσμο και όχι τόσο μακριά από μας».

Ο Νάτσο Ντουάτο σε μία μοναδική συνάντηση με το Μπαλέτο της Λυρικής - εικόνα 1

Ο διεθνούς φήμης χορογράφος Νάτσο Ντουάτο χρησιμοποίησε ως αφετηρία μια φωτογραφία από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Γκουαντάναμο και το ποίημα «Θραύσματα» –«Chatarra»– του Άνχελ Γκονθάλεθ για να δημιουργήσει τη χορογραφία αυτή με θέμα τα βασανιστήρια, την οποία του ανέθεσε το Διεθνές Φόρουμ Πολιτισμών της Βαρκελώνης το 2004. Ήταν η εποχή του τρομοκρατικού χτυπήματος στον σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα της Μαδρίτης, αλλά και των κτηνωδιών που αποκαλύφθηκαν στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Γκουαντάναμο.

Μετά την πρώτη παρουσίασή του στο Μεγάλο Θέατρο Λισέου της Βαρκελώνης το 2004, το «Herrumbre» παρουσιαζόταν σταθερά από το Εθνικό Συγκρότημα Χορού της Ισπανίας έως και το 2009 σε πολλές πόλεις της Ισπανίας, όπως επίσης σε Παρίσι, Μόναχο και Χάγη. Το 2016 παρουσιάστηκε από το Κρατικό Μπαλέτο του Βερολίνου στη γερμανική πρωτεύουσα. Ο Νάτσο Ντουάτο, καλλιτέχνης με εξαιρετική επιδεξιότητα στην όσμωση του κλασικού με το σύγχρονο, έχει δημιουργήσει μια ενδιαφέρουσα χορευτική γλώσσα, την οποία μπορεί να στηρίξει το ακμαίο αυτήν την περίοδο μπαλέτο της ΕΛΣ.

Ο Νάτσο Ντουάτο σε μία μοναδική συνάντηση με το Μπαλέτο της Λυρικής - εικόνα 2

Στην ανανεωμένη εκδοχή που θα παρουσιάσει στη χώρα μας, τόσο η ίδια η χορογραφία όσο και το ζοφερό σκηνικό σύμπαν του Τζαφάρ Τσαλάμπι που φιλοξενεί τους πρώτους χορευτές, τους σολίστ, τους κορυφαίους και το corps de ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής δεν έχουν ως σκοπό να σοκάρουν, αλλά να ευαισθητοποιήσουν το κοινό γύρω από ένα ζήτημα που (θα έπρεπε να) μας αφορά όλους. Η μουσική της παράστασης είναι των Πέδρο Αλκάλδε και Σέρχιο Καβαγέρο, ενώ ακούγεται επίσης η σύνθεση «Σκοτεινό ξύλο» («Dark Wood») του Ντέιβιντ Ντάρλινγκ. Όπως σημειώνει ο Αλκάλδε, «η συγκεκριμένη μουσική δημιουργεί ένα είδος σάουντρακ, με στόχο να μεταφερθεί ο θεατής σε φυσικά αλλά και προσωρινά περιβάλλοντα, που όμως παραμένουν αφηρημένα».

Νάτσο Ντουάτο ID

Νάτσο Ντουάτο
Από το 1990 έως το 2011 απογείωσε τη φήμη του Εθνικού Μπαλέτου της Ισπανίας ως καλλιτεχνικός διευθυντής του και από το 2011 έως το 2014 είχε την ευθύνη του Μπαλέτου του Θεάτρου Μιχαϊλόφσκι της Αγίας Πετρούπολης. Εδώ και πέντε χρόνια είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Μπαλέτου του Βερολίνου, θέση την οποία θα έχει έως το 2019, οπότε θα τον διαδεχθεί η Σάσα Βαλτς και ο Γιοχάνες Όχμαν.

Ο Νουτάτο έχει τη φήμη εξαιρετικού δασκάλου και μέντορα. Βοηθά τους χορευτές να εμβαθύνουν στις χορογραφίες και να βγάλουν από μέσα τους κάθε συναίσθημα και κάθε συγκινησιακή διάσταση που αυτές κρύβουν.

Περισσότερες πληροφορίες

Herrumbre (Σκουριά)

  • Σύγχρονος Χορός
  • Διάρκεια: 55 '

Ο περιζήτητος χορογράφος και διευθυντής του Κρατικού Μπαλέτου του Βερολίνου υπογράφει μια παράσταση-δήλωση ενάντια σε κάθε μορφή βίας και τρομοκρατίας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Εθνική Λυρική Σκηνή - αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος»

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.