Ο άσχημος

4

Δυναμική, ερεθιστική, καταγγελτική παράσταση, γεμάτη χιούμορ και προβληματισμό, πάνω σε ένα υπερρεαλιστικής σύλληψης έργο που σχολιάζει εύστοχα τη σύγχρονη αποθέωση της τελειότητας.

Ο άσχημος

Δυναμική, ερεθιστική, καταγγελτική παράσταση, γεμάτη χιούμορ και προβληματισμό, πάνω σε ένα υπερρεαλιστικής σύλληψης έργο που σχολιάζει εύστοχα τη σύγχρονη αποθέωση της τελειότητας.

Ο άσχημος - εικόνα 1

Ο Φάουστ πούλησε την ψυχή του για να μάθει τα μυστικά της μαγείας και να ξανακερδίσει τη νεότητα· ο άνθρωπος του 21ου αιώνα παραδίνεται στη ματαιοδοξία της εικόνας χωρίς ουσιαστικό αντάλλαγμα. Ή μήπως υπάρχει αντάλλαγμα; Στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, όπου η τελειότητα είναι το απόλυτο ζητούμενο, η εικόνα έχει μεγαλύτερη επίδραση από το πνεύμα και τη γνώση. Μόνο που το κυνήγι του ωραίου και η λογική της πασαρέλας έχουν υψηλότατο τίμημα, την προσωπική μας ζωή.

Αυτό μας λέει με αιχμηρό και απολαυστικά καυστικό τρόπο ο Μάριους φον Μάγενμπουργκ στο έργο του. Ο κεντρικός ήρωας Λέτε υποβιβάζεται από τον διευθυντή του επειδή είναι ανείπωτα άσχημος. Μια πλαστική επέμβαση αλλάζει ριζικά το πρόσωπο αλλά και τη ζωή του, αφού αίφνης γίνεται πανέμορφος και περιζήτητος. Τίποτα μεμπτό εκτός από το ότι ο άπληστος χειρουργός αποφασίζει να κάνει πλαστικές κοπιάροντας το πρόσωπο του Λέτε. Οι στρατιές των κλώνων οδηγούν τον Λέτε στα όρια της σχιζοφρένειας... «Θέλω πίσω το πρόσωπό μου», αναφωνεί κάποια στιγμή, αλλά είναι πια αργά, η φυσικότητα και η μοναδικότητα έχουν χαθεί για πάντα.

Ο άσχημος - εικόνα 2

Στην ωραία ροή που ενορχήστρωσε ο Δημήτρης Λάλος το παρωδιακό δίνει αβίαστα τη θέση του στο δραματικό, ενώ ταυτόχρονα κρατά σε εγρήγορση κοινό και ηθοποιούς. Ο Θανάσης Δόβρης είναι κάτι παραπάνω από απολαυστικός, εκφράζοντας εύστοχα το παραλήρημα και την αγωνία του πρωταγωνιστή χωρίς να τον γελοιοποιεί.

Με την εύπλαστη παρουσία της, η Βάσω Καβαλλιεράτου στήριξε το γκροτέσκ στοιχείο και τις εντάσεις, ο Συμεών Τσακίρης υπογράμμισε με την ερμηνεία του το χτίσιμο της αυτής της κραυγής ενάντια στην ομογενοποίηση του ανθρώπινου είδους, ενώ ο Μιχάλης Βρεττός, λίγο πιο συγκρατημένος, δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το σταδιακό κρεσέντο.

TEMPUS VERUM - ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ Ιάκχου 19, Γκάζι, 2103425170. Διάρκεια: 90΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο άσχημος

  • Μαύρη Κωμωδία
  • Διάρκεια: 80 '

O ήρωας αποφασίζει να αλλάξει το πρόσωπό του επειδή είναι άσχημος. Μετά την επέμβαση όλοι θέλουν να του μοιάσουν. Στο τέλος η ανθρωπότητα θα έχει το ίδιο πρόσωπο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
18/04/2024

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.

Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Updated | "Κήτος": Ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού στο Θέατρο Τέχνης

Ο Ευάγγελος Βογιατζής φέρνει στη σκηνή και ερμηνεύει τον μονόλογο του συγγραφέα του "Χαρτοπόλεμου", που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και κίνηση Φωκά Ευαγγελινού.

Στο "Underground" ο Γιάννης Τσορτέκης υποδύεται έναν μαυραγορίτη που είναι "πρωτεργάτης, επαναστάτης, σύμβολο"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του θεατρικού όπου πρωταγωνιστεί με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και την Αλεξάνδρα Αϊδίνη, ο ταλαντούχος ηθοποιός που... "μισήσαμε" πέρσι στο Maestro μιλά στο "α" για τα Βαλκάνια, τον Κουστουρίτσα και την Ελλάδα του σήμερα.

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.