Close up στους ήρωες του «Θείου Βάνια»

Η Μαρία Μαγκανάρη αναπτύσσει μουσικά και ποιητικά το έργο του Άντον Τσέχοφ «Θείος Βάνιας» στην παράσταση που ανεβάζει στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων και μας συστήνει τους ήρωες του.

Close up στους ήρωες του «Θείου Βάνια»

Η Μαρία Μαγκανάρη αναπτύσσει μουσικά και ποιητικά το έργο του Άντον Τσέχοφ «Θείος Βάνιας» στην παράσταση που ανεβάζει από τις 10/1 στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων. Της ζητήσαμε να μας συστήσει τους ήρωες του.

Βάνιας / Κώστας Κουτσολέλος

Ένας άντρας πρωταγωνιστής χωρίς τα χαρακτηριστικά του «αρσενικού» ήρωα. Συναισθηματικός και αγχωτικός, θα οδηγηθεί σε κρίση (και της αρσενικής του) ταυτότητας όταν θ’ ανακαλύψει ότι θυσιάστηκε για έναν άνθρωπο ο οποίος τον περιφρονεί. Καθηλωμένος σε μια μη ενήλικη κατάσταση, παρά τα 47 του χρόνια, θα βρίσκεται πάντα δίπλα στην αληθινή ζωή, και θ’ αναφωνεί: «Εγώ θα μπορούσα να έχω γίνει...».

Close up στους ήρωες του «Θείου Βάνια» - εικόνα 1
Ο Κώστας Κουτσολέλος ως Θείος Βάνιας

Σόνια /Σύρμω Κεκέ

Το μόνο πρόσωπο που πραγματικά ελπίζει ν’ αλλάξει τη ζωή της μέσω της αγάπης. Ωστόσο κι αυτή αποτυγχάνει. Ο γιατρός δεν θα την αγαπήσει ποτέ κι εκείνη θα συνεχίσει να ζει θυσιαζόμενη για τους άλλους. Η Σόνια αναγκάστηκε να ενηλικιωθεί νωρίς και κατά πάσα πιθανότητα θα γεράσει πριν την ώρα της. Νομίζω πως ο Τσέχοφ την αγαπούσε πιο πολύ απ’ όλα τα πρόσωπα του έργου: την τοποθετεί διακριτικά στον τίτλο του (δικός της θείος είναι ο Βάνιας) και την επιλέγει για να «κλείσει» το έργο μ’ έναν απ’ τους πιο συγκινητικούς και σκληρούς μονολόγους του παγκόσμιου θεάτρου.

Καθηγητής Σερεμπριάκοφ / Παναγιώτης Καλαντζόπουλος

Βαθιά εγωκεντρικός, γοητευτικός, επιτυχημένος, περιφρονεί τους πάντες, ιδίως τον Βάνια. Μετά τη συνταξιοδότησή του απ’ το πανεπιστήμιο, επιστρέφει στο κτήμα της πρώτης του γυναίκας μαζί με την όμορφη δεύτερη σύζυγό του. Μέχρι την εσπευσμένη αναχώρησή τους, δεν θα σταματήσει να κοιτά τους άλλους αφ’ υψηλού, και ν’ αρνείται να συνδεθεί μαζί τους.

Close up στους ήρωες του «Θείου Βάνια» - εικόνα 2
Συρμώ Κεκέ (Σόνια) και Ανθή Ευστρατιάδου (Έλενα)

Ελένα / Ανθή Ευστρατιάδου

Το αντικείμενο του πόθου των αντρών, η μη διαχειρίσιμη απειλή. Τους εξάπτει, μα δεν τους ικανοποιεί. Οι άλλοι ήρωες του έργου την περιγράφουν σχεδόν ως εξωπραγματικό πλάσμα: παθητική, γοητευτική, δεν συντρίβεται απ’ τον έρωτα όπως όλες οι μεγάλες ηρωίδες της εποχής της. Ένας απ’ τους πιο ανοιχτούς και δύσκολους ρόλους σε έργο του Τσέχοφ.

Γιατρός Άστροφ / Γιωργής Τσαμπουράκης

Ο «αρσενικός» ήρωας του έργου. Αγαπά τα δάση, μα όχι τους ανθρώπους. Επαναλαμβάνει εμμονικά ότι δεν νιώθει τίποτα για κανέναν. Γοητεύει τις γυναίκες. Δουλεύει εξαντλητικά και πίνει. Όπως κι ο Βάνιας, ο Άστροφ θα μείνει για πάντα μόνος.

Close up στους ήρωες του «Θείου Βάνια» - εικόνα 3
Γιωργής Τσαμπουράκης (Γιατρός Αστρόφ) και Ανθή Ευστρατιάδου (Έλενα)

Η παράσταση…

…προσπαθεί να ζωντανέψει το δυσλειτουργικό δίκτυο σχέσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι το έργο δεν αναπτύσσεται νατουραλιστικά, αλλά μουσικά και ποιητικά. Στη σκηνική ανάγνωση αναζητήσαμε το χώρο, όπου ο ρεαλισμός της καθημερινότητας «ξεκουρδίζεται» και αντικαθίσταται από στιγμές πιο ποιητικές που απεικονίζουν τι συμβαίνει στις ψυχές των ηρώων.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο θείος Βάνιας

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 80 '

Η σκηνοθέτις, που συνηθίζει να αναζητά τη συμβιωτική σχέση ανάμεσα στην παράσταση και στο κείμενο, παρουσιάζει τη δική της εκδοχή πάνω στο βαθιά υπαρξιακό έργο.

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Κύπρου 91Α, Κυψέλη
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
25/04/2024

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".