Ο γυάλινος κόσμος

4

Το συναρπαστικό, κατεξοχήν αυτοβιογραφικό έργο του Ουίλιαμς, γραμμένο ως ξόρκι οδυνηρών βιωμάτων κι ενοχών, σε μια παράσταση που ανασυστήνει ευφάνταστα το δραματουργικό μοτίβο της βιωμένης ανάμνησης.

Ο γυάλινος κόσμος

Το συναρπαστικό, κατεξοχήν αυτοβιογραφικό έργο του Ουίλιαμς, γραμμένο ως ξόρκι οδυνηρών βιωμάτων κι ενοχών, σε μια παράσταση που ανασυστήνει ευφάνταστα το δραματουργικό μοτίβο της βιωμένης ανάμνησης.

Ο γυάλινος κόσμος - εικόνα 1

Ο Χάρης Φραγκούλης/Τομ στήνει το σκηνικό της ζωής του: μεταφέρει προβολείς, δοκιμάζει φίλτρα, σκίζει το χαρτόνι που καλύπτει το δάπεδο του σπιτιού, «υποτιτλίζει» κάποιες σκηνές με σχετικές επιγραφές, ανασύρει τα έπιπλα από καταπακτές. Ένα έργο μνήμης είναι ο «Γυάλινος κόσμος», στο οποίο ο ήρωας ανακαλεί τις τελευταίες του ημέρες προτού το σκάσει από ένα σπίτι και μια ζωή που τον έπνιγαν, μακριά από την υπερπροστατευτική μητέρα του, αλλά με τη σκέψη της πολυαγαπημένης του αδερφής να τον καταδιώκει, κι έτσι το αντιμετώπισε ο Δημήτρης Καραντζάς: ως ένα φλας μπακ που ανασυστήνεται διαρκώς και παίζεται ξανά και ξανά.

«Ένα έργο μνήμης φωτισμένο αχνά», κατά την «οδηγία» του Τομ, και ο Αλέκος Αναστασίου μεγαλουργεί με τους φωτισμούς του· μετά τα πρώτα λεπτά που παίζονται με τα φώτα ανοιχτά («Προσφέρω αλήθεια με τη μορφή της ψευδαίσθησης») η σκηνή βυθίζεται στο ημίφως μιας λάμπας ή μερικών κεριών, ενώ το φως αντανακλάται στο σκηνικό της Ελένης Μανωλοπούλου. Εδώ η συλλογή με τα γυάλινα ζωάκια της Λόρας, αν και χωμένα σε μια κρύπτη του ­διάφανου σκηνικού που τα καθιστά αόρατα, ουσιαστικά μεγεθύνεται, καθώς παίρνει τη μορφή μιας ολόκληρης κατασκευής από γυαλί, ενός πραγματικού «γυάλινου κόσμου» γεμάτου ρωγμές και θρυμματισμένα κομμάτια, ­πάνω στα οποία πατούν συνεχώς οι ήρωες με τη θρυμματισμένη ζωή.

Ο γυάλινος κόσμος - εικόνα 2

Έπειτα από μια κάπως μακρόσυρτη αρχή, η παράσταση ανακάμπτει και φανερώνει τη δυναμική της, έστω αν σε σημεία δείχνει πως ο ρυθμός χρειάζεται κούρδισμα. Χωρίς να καταφεύγει στο ρεαλισμό –το έργο δεν είναι ρεαλιστικό παρά τη φαινομενική εξωτερική κατασκευή του–, ανασύρει με αφαιρετικό τρόπο αλλά και συναίσθημα και ουσία μια θραυσματική πραγματικότητα. Οι ηθοποιοί ερμηνεύουν έχοντας κατά νου πως βρίσκουν σταδιακά τη θέση τους σε αυτό το υπό κατασκευή σκηνικό ζωής που σκηνοθετεί ο Τομ. Η σκηνική συνθήκη δεν αποκλείει, ορθώς, τη συναισθηματική ένταση και κλιμάκωση, ούτε αντιμετωπίζει το έργο εγκεφαλικά. Αντιθέτως. Ο Χάρης Φραγκούλης επιβάλλεται στον ρόλο του νεαρού άντρα που ασφυκτιά και οι εξάρσεις του, όπως και η εσωτερική του ένταση, είναι αφοπλιστικές.

Κυριαρχεί στη σκηνή, χωρίς όμως να αδικεί τους υπολοίπους. Την Ελίνα Ρίζου, που ως Λόρα μένει για ώρα στο ημίφως της σκηνής –και της ζωής–, αλλά επανακάμπτει δυναμικά με τον Τζιμ· ο Έκτορας Λιάτσος κινείται με άνεση στον ρόλο του άντρα που ενσαρκώνει ταυτόχρονα το αμερικανικό όνειρο και τη ματαίωσή του. Η Μπέττυ Αρβανίτη βρίσκει τον τόνο ως υπερπροστατευτική Αμάντα, μια γυναίκα την οποία έχει σκληρύνει η ζωή, μου έλειψε όμως η ψυχολογία της ματαιωμένης καλλονής του παρελθόντος. Διακριτική η παρουσία της (ωραίας) μουσικής του Κορνήλιου Σελαμσή, θεωρώ όμως πως η ισχυρότερη χρήση της θα ευνοούσε την παράσταση πολλαπλώς.

ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ Κεφαλληνίας 16, Κυψέλη, 2108838727. Διάρκεια: 140΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Γυάλινος κόσμος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 140 '

H πρώτη μεγάλη θεατρική επιτυχία του Ουίλιαμς και το πιο αυτοβιογραφικό του έργο, σε μια ρεαλιστική προσέγγιση μουσικής δομής που φωτίζει τη διαδικασία της ανάσυρσης του παρελθόντος ως καταφυγίου των ηρώων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.