«Once»: Η Μαρίνα Σάττι καταλαμβάνει την Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής

Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ανεβάζει σε μια μεγάλη παραγωγή το σπουδαίο σύγχρονο ρομαντικό μιούζικαλ «Once», το οποίο σκηνοθετεί ο Ακύλλας Καραζήσης, με πρωταγωνιστές τη Μαρίνα Σάττι και τον Αποστόλη Ψυχράμη.

«Once»: Η Μαρίνα Σάττι καταλαμβάνει την Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής

Το «Once» είναι ένα σύγχρονο μιούζικαλ βασισμένο στο ομώνυμο ρομαντικό φιλμ του Τζον Κάρνεϊ, που προβλήθηκε το 2007 και στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Γκλεν Χάνσαρντ και Μαρκέτα Ιργκλόβα, στιχουργοί και συνθέτες των βασικών τραγουδιών της ταινίας. Οι δυο τους αποτελούσαν από νωρίτερα το ντουέτο The Swell Season, ενώ τον Χάνσαρντ τον ξέρουμε ως πολυτάλαντο τραγουδοποιό, τραγουδιστή και κιθαρίστα του ιρλανδικού γκρουπ The Frames.

Η μουσική, και πιο συγκεκριμένα το τραγούδι, παίζει πρωταρχικό ρόλο και στο φιλμ και στο μιούζικαλ, όχι μόνο γιατί η τέχνη αυτή αποτελεί μία από τις κινητήριες δυνάμεις της ζωής μας αλλά και γιατί οι δύο πρωταγωνιστές (και σχεδόν όλο το καστ) του έργου είναι μουσικοί. Η ραχοκοκαλιά του «Once» είναι μια ντουζίνα όμορφα τραγούδια, τα οποία εκφράζουν συναισθήματα που όλοι μας έχουμε βιώσει κι εξακολουθούμε να βιώνουμε· συναισθήματα που μπλέκουν στην καθημερινότητά μας και μας οδηγούν σε μια επόμενη φάση. Ή καλύτερα στην επόμενη ημέρα.

Στο θεατρικό έργο, το οποίο φέρει την υπογραφή του Ιρλανδού συγγρα­φέα Έντα Γουόλς και ακολούθησε την πολυβραβευμένη πορεία της ταινίας από το 2011 που άρχισε να παίζεται (στο Μπρόντ­γουεϊ αλλά και σε σκηνές off), συναντάμε μια απλή ερωτική ιστορία ανάμεσα σε δύο νέους που γνωρίζονται τυχαία και, όπως συμβαίνει συνήθως, πρέπει να κάνουν επιλογές ανάμεσα σε αυτές που τους υπαγορεύουν η ίδια η ζωή και οι «αντικειμενικές» συνθήκες ή να ακολουθήσουν την καρδιά τους. Τρυφερές καταστάσεις που ορίζουν ένα περιβάλλον με όλες τις χαρμολύπες τις οποίες βιώνουμε στη ζωή μας. Αυτή είναι η διαχρονική γοητεία του «Once» και ο λόγος που έχει μετατραπεί σε ανεπανάληπτο hit.

«Once»: Η Μαρίνα Σάττι καταλαμβάνει την Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής - εικόνα 1

Εδώ το έργο ανεβαίνει σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, από τις 20/12 μέχρι τις 20/1. Ο Ακύλλας Καραζήσης υπογράφει τη σκηνοθεσία, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους (Αυτή και Αυτός) θα δούμε και θα ακούσουμε τη Μαρίνα Σάττι και τον Αποστόλη Ψυχράμη. Πρόκειται για εξαιρετική επιλογή, καθώς και οι δύο καλλιτέχνες έχουν ξεχωρίσει στην εγχώρια μουσική σκηνή.

«Η ιστορία είναι απλή», επισημαίνει για την παράστασή του ο Ακύλλας Καραζήσης, συμπληρώνοντας ότι «ένας μουσικός δρόμου γνωρίζει μια νεαρή Τσέχα, επίσης μουσικό –πώς αλλιώς;–, παίζοντας κιθάρα σε κάποιο δρόμο του Δουβλίνου. Αυτός βρίσκεται σε turning point με την τέχνη και τη ζωή του. Η γνωριμία του με Αυτή θα αλλάξει την πορεία του. Αν έχει happy end; Θα έλεγα ότι τελειώνει όπως η πραγματικότητα: αφήνοντας ανοιχτές πολλές δυνατότητες»...

«Once»: Η Μαρίνα Σάττι καταλαμβάνει την Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής - εικόνα 2

Το πολυβραβευμένο «Once» παρουσιάζεται στα ελληνικά σε μετάφραση και απόδοση στίχων του Δημήτρη Δημόπουλου, ενώ η Εύα Μανιδάκη έχει δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό σκηνικό, σαν ένα τοπίο της πόλης σε κάτοψη, με έναν παράξενο τρισδιάστατο κήπο στο κέντρο. Τα κοστούμια της παράστασης είναι της Ιωάννας Τσάμη, η χορογραφία της Αμάλια Μπένετ και οι φωτισμοί του Γιάννη Δρακουλαράκου. Το καστ/ορχήστρα αποτελούν οι εξαιρετικοί Ηλίας Αλγκάερ, Ταξιάρχης Βασιλάκος, Νίκος Γιανναράκης, Άρης Καλλέργης, Νεφέλη Μαρκάκη, Τάσος Μισυρλής, Μαρία Νίκα, Άλκης Παναγιωτίδης, Γιώργος Τζαβάρας και Ιωάννα Φόρτη.

Το βασικό όχημα του έργου, η μουσική, είναι ένα εξαίσιο ιρλανδικό folk-rock της παλιάς σχολής, με τραγούδια που εκφράζουν απόλυτα μια σύγχρονη λαϊκή/urban ευαισθησία και χτυπούν κατευθείαν στην καρδιά. Το «Falling slowly» πήρε Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού· σημειώστε δε ότι το είχαν ηχογραφήσει οι Swell Season πριν από την ταινία και το ξαναηχογράφησαν οι Frames μετά. Είναι από αυτές τις (μουσικές) στιγμές που απογειώνουν και το σινεμά, και το θέατρο, και τελικά συνοψίζουν την αξία της τέχνης: αν δεν μας συγκινεί, απλώς δεν τη χρειαζόμαστε…

«Once»: Η Μαρίνα Σάττι καταλαμβάνει την Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής - εικόνα 3

Περισσότερες πληροφορίες

Once

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 145 '

Μια Τσέχα μουσικός, μετανάστρια στο Δουβλίνο, γίνεται πλανόδια πωλήτρια. Στο δρόμο όμως συναντά έναν νεαρό κιθαρίστα και αποφασίζουν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Εθνική Λυρική Σκηνή - Εναλλακτική Σκηνή

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
25/04/2024

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".