Ο Γιάννης Φίλιας μας συστήνει το «Θρύλο του 1900»

Ένας μονόλογος πάνω στο νερό μετατρέπεται σε μουσικό διάλογο πάνω στη σκηνή στο «Θρύλο του 1900». Ο σκηνοθέτης, συνθέτης και ηθοποιός της παράστασης μας μιλά για το θεατρικό του ταξίδι.

Ο Γιάννης Φίλιας μας συστήνει το «Θρύλο του 1900»

«Ο Θρύλος του 1900», μια παράσταση βασισμένη στο θεατρικό μονόλογο του Alessandro Barrico συνεχίζει να παίζεται στο Tempus Verum Εν Αθήναις, σε απόδοση και σκηνοθεσία Γιάννη Φίλια και Δημήτρη Σταματελόπουλου, με πρωτότυπες jazz συνθέσεις. Ένας μονόλογος πάνω στο νερό μετατρέπεται σε μουσικό διάλογο πάνω στη σκηνή. Άλλοτε από τη θέση του αφηγητή, άλλοτε ερμηνεύοντας τους κεντρικούς χαρακτήρες, δυο άντρες με όχημα πρωτότυπες jazz μουσικές συνθέσεις, ζωντανεύουν μ’ ένα πιάνο και μια τρομπέτα τη μοναδική ιστορία του Χιλιαεννιακόσια, του «μεγαλύτερου πιανίστα του κόσμου», που γεννήθηκε πάνω σε ένα υπερωκεάνιο και δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στη στεριά. Ο σκηνοθέτης, συνθέτης και ηθοποιός της παράστασης Γιάννης Φίλιας μας μίλησε με αφορμή την παράσταση.

Ο Γιάννης Φίλιας μας συστήνει το «Θρύλο του 1900» - εικόνα 1

Η γνωριμία μου με τον «Θρύλο του 1900» ήταν ένας κεραυνοβόλος έρωτας, όταν έπεσε στα χέρια μου το ιταλικό κείμενο και ο στίχος: «il mare si è svegliato»... «Η θάλασσα ξύπνησε». Μαζί της ξύπνησαν κι όλα τα υπόλοιπα. Κι εγώ επίσης.

Μέσα από την ιστορία του συνειδητοποίησα ότι η τέχνη και η γνησιότητα είναι διέξοδος στα αδιέξοδα. Όπως ακριβώς ο ναυτικός δε ζει μακριά από τη θάλασσα, ο γνήσιος καλλιτέχνης χρειάζεται ρευστότητα. Νερού. Μυαλού. Συναισθημάτων. Διαθέσεων. Έτσι δημιουργεί. Έτσι ζει.

Η παράσταση είναι και αυτή ένα ταξίδι. Και είμαι τυχερός που έχω τον καλύτερο λοστρόμο, τον Δημήτρη Σταματελόπουλο. «Παίζουμε» μεταξύ μας και με το κοινό για 70 ολόκληρα λεπτά. Γι’ αυτό δε ζητάμε θεατές, αλλά συνενόχους.

Ο Γιάννης Φίλιας μας συστήνει το «Θρύλο του 1900» - εικόνα 2

Αισθάνθηκα αγωνία την πρώτη φορά που είδα έναν θεατή να κλαίει. Αναρωτήθηκα αν κάναμε κάτι πάρα πολύ λάθος ή πάρα πολύ σωστά. Απ' ό,τι μου είπε, ήταν το δεύτερο.

Η φιλοσοφία μου είναι πως δεν πεθαίνει κανείς από την πολλή ζωή.

Η μοναδική ελπίδα επιβίωσης είναι…. η θάλασσα βέβαια. Σύμφωνα και με τα παραπάνω.

Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι αυτό θα ήταν η στενοχώρια για τα ασήμαντα. Ποιο το όφελος;

Περισσότερες πληροφορίες

Ο θρύλος του 1900

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 70 '

Παράσταση βασισμένη στο θεατρικό μονόλογο «Χιλιαεννιακόσια» του Αλ. Μπαρίκο, για έναν θρυλικό πιανίστα που γεννήθηκε πάνω σε πλοίο και δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στη στεριά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Studio new star art cinema: Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής του Δήμου Αβδελιώδη

Ένα έργο στα αρχαία ελληνικά και μία σύνθεση διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι οι δύο παραγωγές του χώρου οι οποίες κατεβάζουν σύντομα αυλαία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Βιζυηνό στις τελευταίες Παραβάσεις της σεζόν στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ολοκληρώνεται με τη σκηνική ανάγνωση του έργου - ύμνος του Γεώργιου Βιζυηνού στον άνθρωπο και τη φιλία.

Το "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" κατεβάζει αυλαία

Λίγες παραστάσεις απομένουν ακόμη για την επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Χρόνη Μίσσιου στο Σύγχρονο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.

"Reunion the musical": Μαντώ, Πωλίνα, Βόσσου, Μπίγαλης και Αγγέλου στο νέο μιούζικαλ της Θέμιδος Μαρσέλλου

Η νέα παράσταση της σκηνοθέτριας των λαμπερών παραγωγών έρχεται τον Μάιο στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, με ένα υπέροχο καστ στους ρόλους πέντε διαφορετικών ανθρώπων που ενώνονται από μια διαθήκη.

Έτοιμοι για το Athens Comedy Festival 2024;

Η γιορτή γέλιου της πόλης επανέρχεται στις 30 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος". 4 μέρες σε 4 αίθουσες, με περισσότερες από 30 παραστάσεις και περισσότερους από 80 κωμικούς.

Φεστιβάλ Αθηνών: Τι θα δούμε στη φετινή γιορτή του καλοκαιριού

Στην Πειραιώς 260, στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου αλλά και σε άλλους χώρους, θεατρικούς και μη, δίνουμε το καθιερωμένο ραντεβού μας με το Φεστιβάλ Αθηνών. Εμείς χαρτογραφήσαμε το θεατρικό και χορευτικό του πρόγραμμα και σας δίνουμε μια πρώτη γεύση.

34 θεατρικές παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα μετά το Πάσχα

Ο Μάιος έρχεται με δώρα και μάλιστα θεατρικά. Συγκεντρώσαμε τις πρεμιέρες που έρχονται και οι επιλογές είναι πολλές. Στο κλείσιμο μιας σεζόν με πολλές sold out παραγωγές, φροντίστε να κλείσετε άμεσα τα εισιτήριά σας, αλλά και ένα UberTaxi μέσω της υπηρεσίας προκράτησης Uber Reserve, ώστε να παραμείνετε πιστοί στο ραντεβού σας με την 6η τέχνη.