Σαιξπηρικούς δίδυμους μπελάδες φέρνει η Κατερίνα Ευαγγελάτου

Σε μια απρόσμενη επιλογή, η ταλαντούχα Κατερίνα Ευαγγελάτου ανεβάζει τη σαιξπηρική «Κωμωδία των παρεξηγήσεων» και βάζει σε ερμηνευτική φρενίτιδα τον Νίκο Κουρή και τον Ορφέα Αυγουστίδη.

Σαιξπηρικούς δίδυμους μπελάδες φέρνει η Κατερίνα Ευαγγελάτου

Μια τεράστια κωμική παρεξήγηση είναι το έργο που θα δούμε στο Νέο Θέατρο «Κατερίνα Ευαγγελάτου» (από 9/11), όπως μαρτυράει και ο τίτλος του («Comedy of errrors» στο πρωτότυπο), καθώς στηρίζεται πάνω στο εύρημα των πανομοιότυπων διδύμων: δύο ζευγάρια διδύμων χωρίστηκαν στη γέννα, χάθηκαν σε ναυάγιο και βρίσκονται τυχαία, ύστερα από χρόνια, στο ίδιο μέρος, όπου επανενώνονται ύστερα από σωρεία μπερδεμάτων και φαρσικών καταστάσεων. Πρόκειται για ένα από τα πρώιμα έργα του Σαίξπηρ, με εμφανείς επιρροές από τη λατινική παράδοση, καθώς αντλεί το θέμα των δίδυμων ηρώων από τον Πλαύτο, και μάλιστα τους διπλασιάζει, πληθαίνοντας έτσι τα μπερδέματα και την κωμική επίδρασή τους.

Εδώ ο συγγραφέας δεν ενδιαφέρεται για τη δεξιοτεχνική ανάλυση των χαρακτήρων, φτιάχνει όμως μια πολύπλοκη, ξεκαρδιστική κατασκευή από την οποία δεν λείπουν η στιχουργική δεξιοτεχνία και η λυρική διά­θεση, οι οποίες κορυφώθηκαν στα ώριμα έργα του. Η «Κωμωδία» αποτελεί έναν ύμνο στη θεατρικότητα και την φαρσική συγκυρία, αλλά πηγαίνει και πέρα από αυτές, καταθέτοντας ένα ωραίο μετα-θεατρικό σχόλιο για το είναι και το φαίνεσθαι, την πλάνη της ταυτότητας και τα συγκεχυμένα όρια μεταξύ αλήθειας και ψεύδους.

Σαιξπηρικούς δίδυμους μπελάδες φέρνει η Κατερίνα Ευαγγελάτου - εικόνα 1

Κυρίως, βέβαια, το έργο αποτελεί πρόκληση για τη σκηνοθέτιδα και τους ηθοποιούς, που καλούνται να συλλάβουν το φρενήρη ρυθμό του, να αποδώσουν επιτυχημένα τον φαρσικό του χαρακτήρα, ενώ δίνει μοναδική ευκαιρία για ένα ρεσιτάλ ερμηνειών, κατά κύριο λόγο στο πρωταγωνιστικό δίδυμο, που επιφορτίζεται με διπλό ρόλο ο καθένας. Ο Νίκος Κουρής και ο Ορφέας Αυγουστίδης θα επιδοθούν σε έναν αγώνα δρόμου με συνεχείς αλλαγές, μπες-βγες και ανατροπές, στους ρόλους του Αντίφιλου Συρακούσιου και του Αντίφιλου Εφέσιου ο πρώτος και του Δρόμιου Συρακούσιου και Δρόμιου Εφέσιου ο δεύτερος.

Ένα καλλιτεχνικό team υψηλών προδιαγραφών κάνει εικόνα αυτόν τον κόσμο της ψευδαισθητικής πραγματικότητας (η Εύα Μανιδάκη στη σκηνογραφία και η Βασιλική Σύρμα στα κοστούμια), η Πατρίσια Απέργη κινεί τους ηθοποιούς (παίζουν ακόμη οι Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Αμαλία Νίνου, Γιώργος Νούσης, Βαλάντης Φράγκος κ.ά.) στους φρενήρεις ρυθμούς του έργου, ενώ ο Διονύσης Καψάλης υπογράφει τη νέα μετάφραση.

Περισσότερες πληροφορίες

Η κωμωδία των παρεξηγήσεων

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Μια νέα μετάφραση της φαρσοκωμωδίας του Σαίξπηρ από τον Διονύση Καψάλη, η οποία μπερδεύει πρόσωπα και πράγματα, δίνοντας τους διττή υπόσταση και διπλό νόημα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.