Κλασικοί, μοντέρνοι, Έλληνες και ξένοι κάνουν πρεμιέρα

Κωμικές και δραματικές, περισσότερο ή λιγότερο «δύσκολες», έξι παραστάσεις που μπαίνουν στον θεατρικό στίβο αυτήν την εβδομάδα ανοίγουν διάλογο με την κοινωνία.

Κλασικοί, μοντέρνοι, Έλληνες και ξένοι κάνουν πρεμιέρα

Κωμικές και δραματικές, περισσότερο ή λιγότερο «δύσκολες», έξι παραστάσεις που μπαίνουν στον θεατρικό στίβο αυτήν την εβδομάδα ανοίγουν διάλογο με την κοινωνία.

«F*cking men»

Κλασικοί, μοντέρνοι, Έλληνες και ξένοι κάνουν πρεμιέρα - εικόνα 1

Το έργο του Τζο ντι Πιέτρο ρίχνει μια διαφορετική, γκέι ματιά στο σύγχρονο κομφορμισμό, στα ταμπού και τα όρια της ανεκτικότητας. Ο μεταφραστής Αντώνης Γαλέος καθοδηγεί σκηνοθετικά δέκα άντρες ηθοποιούς, οι οποίοι θα μας δείξουν πώς βιώνεται το σεξ και κυρίως ο έρωτας, πέρα από τα φύλα και τις κοινωνικές νόρμες. (Vault , από 3/11)

«Δύο θεοί»

Κλασικοί, μοντέρνοι, Έλληνες και ξένοι κάνουν πρεμιέρα - εικόνα 2

Η καυστική πένα του Λένου Χρηστίδη αναθέτει σε δύο έγκλειστους σε ίδρυμα να διασώσουν την ιστορία της ανθρωπότητας που απειλείται με πυρηνική καταστροφή σε μια δισκέτα. Ο Παντελής Δεντάκης σκηνοθετεί μια παράσταση που πλέκει την επιστημονική φαντασία με τα κόμικς, με πρωταγωνιστές τους Σταύρο Σβήγκο, Ορέστη Τζιόβα, Σωκράτη Πατσίκα κ.ά. (Ροές, από 5/11)

«Γυάλινος κόσμος»

Κλασικοί, μοντέρνοι, Έλληνες και ξένοι κάνουν πρεμιέρα - εικόνα 3

Ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί μια μεγάλη κυρία του θεάτρου στο αυτοβιογραφικό έργο του Τενεσί Ουίλιαμς. Η Μπέτυ Αρβανίτη θα ερμηνεύσει την Αμάντα Γουίνγκφιλντ, τη γυναίκα που συμβολίζει, εκτός από τη μητέρα του ίδιου του Ουίλιαμς, όλες τις μητέρες που με την υπερπροστατευτικότητά τους ευνουχίζουν τα παιδιά τους. (Οδού Κεφαλληνίας, από 2/11)

«Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν»

Κλασικοί, μοντέρνοι, Έλληνες και ξένοι κάνουν πρεμιέρα - εικόνα 4

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου είπε «ναι» στην πρόκληση να γράψει μουσική για το αλληγορικό έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ, ο οποίος διατυπώνει το ερώτημα: υπάρχει καλοσύνη σε έναν κόσμο στον οποίο βασιλεύει η εκμετάλλευση; Ο Νικορέστης Χανιωτάκης σκηνοθετεί έναν ωραίο θίασο, αποτελούμενο από τους Πέγκυ Τρικαλιώτη, Λήδα Πρωτοψάλτη, Γεράσιμο Γεννατά κ.ά. (Θησείον, 2/11)

«Λωξάντρα»

Κλασικοί, μοντέρνοι, Έλληνες και ξένοι κάνουν πρεμιέρα - εικόνα 5

Τη λατρέψαμε μέσα από το μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου και την τηλεοπτική του μεταφορά. Η Ελένη Κοκκίδου ενσαρκώνει τη γοητευτική Πολίτισσα σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, έχοντας μαζί της, εκτός από τους καταξιωμένους ηθοποιούς Γιώργο Αρμένη και Μιχάλη Μητρούση, την Ελένη Τσαλιγοπούλου ως τραγουδίστρια Ευθαλία. (Βεάκη, από 7/11)

«Ο θάνατος του Ιβάν Ίλιτς»

Κλασικοί, μοντέρνοι, Έλληνες και ξένοι κάνουν πρεμιέρα - εικόνα 6

Τις σκέψεις του για τη ζωή που σταδιακά χάνει τους χυμούς της και την αγωνία του για το επέκεινα εκφράζει ο Λέον Τολστόι στη νουβέλα του. Οι ηθοποιοί Γιώργος Γαλίτης και Θανάσης Κουρλαμπάς, στην πρώτη τους συνεργασία, ισορροπούν ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό παίζοντας όλους τους ρόλους, υπό την καθοδήγηση της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη. (Αλκμήνη, από 5/11)

Περισσότερες πληροφορίες

Γυάλινος κόσμος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 140 '

H πρώτη μεγάλη θεατρική επιτυχία του Ουίλιαμς και το πιο αυτοβιογραφικό του έργο, σε μια ρεαλιστική προσέγγιση μουσικής δομής που φωτίζει τη διαδικασία της ανάσυρσης του παρελθόντος ως καταφυγίου των ηρώων.

Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς

  • Δραματοποιημένη Λογοτεχνία
  • Διάρκεια: 90 '

Ένα ερμηνευτικό στοίχημα για τους δύο ηθοποιούς τόσο σε κωμικό όσο και σε δραματικό επίπεδο, που υποδύονται όλους τους ρόλους του αριστουργήματος του Τολστόι, για το θάνατο του δικαστή Ιβάν Ιλίτς Μετσνίκοφ, για πέμπτη συνεχή χρονιά στην επιτυχημένη παράσταση. Ο ευκατάστατος δικαστής Ιβάν Ιλίτς, αρρωσταίνει βαριά. Η αρρώστια κι ο επικείμενος θάνατός του, εκμηδενίζουν όλη την προηγούμενη ζωή του. Επιτυχίες, ανούσιες συναναστροφές, εξουσία, κύρος και χρήμα στέκουν αδύναμα μπροστά στο τέλος. Ολόκληρη η ύπαρξή του σείεται συθέμελα μέχρι που αποφασίζει ότι θα ξεγελάσει το θάνατο.

Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν

  • Παραβολή
  • Διάρκεια: 120 '

Οι θεοί κατεβαίνουν στη Γη αναζητώντας αγωνιωδώς έναν καλό άνθρωπο. Μπορεί όμως να επιβιώσει ένας καλός άνθρωπος μέσα σε έναν κόσμο διεφθαρμένων;

F*cking men

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Ένα έργο που μιλάει για τον έρωτα και το συναίσθημα ως δυνάμεις οι οποίες υπερβαίνουν τα φύλα και κάνουν τους ανθρώπους να υπερβαίνουν τον εαυτό τους.

Δύο θεοί

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Στο βραβευμένο ως καλύτερο έργο το 1999 στα Βραβεία «Κάρολος Κουν», δύο φίλοι, ενόψει της συντέλειας του κόσμου, ξαναγράφουν (όπως τους βολεύει) την Ιστορία για τους... επόμενους.

Λωξάντρα

  • Δραματοποιημένη λογοτεχνία
  • Διάρκεια: 120 '

Μια μεσοαστική ελληνική οικογένεια της Κωνσταντινούπολης ζει τις μικρές και τις μεγάλες στιγμές της καθημερινότητας, με φόντο τα ιστορικά γεγονότα των τελών του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.

Βεάκη

Στουρνάρη 32

Αλκμήνη

Αλκμήνης 12

Ροές

Ιάκχου 16

Vault

Μελενίκου 26

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.