Γιολάντα Μαρκοπούλου: «Οι ήρωες της "Eroica" είναι οι ήρωες μου»

Η Γιολάντα Μαρκοπούλου γράφει για ροκ «γιορτή» ενηλικίωσης που στήνει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης με αφορμή την θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος του Κοσμά Πολίτη  «Eroica».

Γιολάντα Μαρκοπούλου: «Οι ήρωες της "Eroica" είναι οι ήρωες μου»

Η «Eroica» του Κοσμά Πολίτη είναι τo έπος της εφηβείας, το hit της δεκαετίας του ’40, κι έχω σοβαρούς λόγους να πιστεύω ότι δεν ήταν τυχαίο... Στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης οκτώ νέοι ηθοποιοί, οι ήρωες της «Eroica», παίζουν την ζωή τους κορώνα γράμματα χωρίς να το καταλαβαίνουν, ερωτεύονται με μανία και αδεξιότητα, δεν χάνουν τίποτα από την παιδικότητα τους, ακόμη και όταν η ζωή τους κοροϊδεύει. Αγνότητα και ομορφιά μαζί με μία περιπέτεια, μία θανάσιμη περιπέτεια, αυτή των νέων παιδιών.

«Μου φάνηκε σαν να έζησα στα σκοτεινά μια ζωή που δεν ήταν δική μου». Πόσο βαθιά σημερινή σκέψη για όλους τους νέους ανθρώπους που μας περιτριγυρίζουν. Κοιτώ τα μάτια τους, βλέπω την αγωνία τους. Δεν θα μπορούσα να μη μιλήσω για αυτά. Μια ιστορία των νέων σε μια χώρα που πολύ σύντομα θα είναι η χώρα των γέρων... Ο ηρωισμός ξεκινάει από νωρίς στην ζωή τους χωρίς την αίσθηση του κινδύνου, πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί χωρίς τον παραμικρό φόβο του θανάτου.

Αγαπώ όλους τουςήρωες της «Eroica», είναι οι ήρωες μου (!) όλοι οι ηθοποιοί της ομάδας που δημιούργησα είναι τρομακτικά κοντά στα πρόσωπα του Πολίτη, τόσο κοντά που καμιά φορά νομίζω ότι έγραψε για αυτούς. Για μας.

Γιολάντα Μαρκοπούλου: «Οι ήρωες της "Eroica" είναι οι ήρωες μου» - εικόνα 1

Ο ηρωισμός φιλτράρεται μέσα από την ανάγκη τους να έχουν την δική τους στιγμή ως τραγουδιστές ενός συγκροτήματος που συνεχώς αλλάζει μορφή. Ένα ροκ συγκρότημα χάνει τον leader της. Είναι κάποιος ικανός να τον αντικαταστήσει. Ποιο είναι το τίμημα; «Να πας ενάντια στη ζωή με μια δική σου τάξη πραγμάτων, παιχνιδίζοντας, για να διασκεδάζουν και οι άλλοι.»

Ήρθε λοιπόν η ώρα της Eroica. Μιας Eroica κλασσικής αλλά και σύγχρονης που λέει: Βρες τον ήρωά σου!

Περισσότερες πληροφορίες

Eroica

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 75 '

Το έργο-σταθμός της ελληνικής λογοτεχνίας αφηγείται την ενηλικίωση μιας παρέας εφήβων μέσα από την πρώτη τους επαφή με τον έρωτα και το θάνατο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Studio new star art cinema: Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής του Δήμου Αβδελιώδη

Ένα έργο στα αρχαία ελληνικά και μία σύνθεση διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι οι δύο παραγωγές του χώρου οι οποίες κατεβάζουν σύντομα αυλαία.

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Βιζυηνό στις τελευταίες Παραβάσεις της σεζόν στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ολοκληρώνεται με τη σκηνική ανάγνωση του έργου - ύμνος του Γεώργιου Βιζυηνού στον άνθρωπο και τη φιλία.

Το "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" κατεβάζει αυλαία

Λίγες παραστάσεις απομένουν ακόμη για την επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Χρόνη Μίσσιου στο Σύγχρονο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.

"Reunion the musical": Μαντώ, Πωλίνα, Βόσσου, Μπίγαλης και Αγγέλου στο νέο μιούζικαλ της Θέμιδος Μαρσέλλου

Η νέα παράσταση της σκηνοθέτριας των λαμπερών παραγωγών έρχεται τον Μάιο στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, με ένα υπέροχο καστ στους ρόλους πέντε διαφορετικών ανθρώπων που ενώνονται από μια διαθήκη.

Έτοιμοι για το Athens Comedy Festival 2024;

Η γιορτή γέλιου της πόλης επανέρχεται στις 30 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος". 4 μέρες σε 4 αίθουσες, με περισσότερες από 30 παραστάσεις και περισσότερους από 80 κωμικούς.

Φεστιβάλ Αθηνών: Τι θα δούμε στη φετινή γιορτή του καλοκαιριού

Στην Πειραιώς 260, στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου αλλά και σε άλλους χώρους, θεατρικούς και μη, δίνουμε το καθιερωμένο ραντεβού μας με το Φεστιβάλ Αθηνών. Εμείς χαρτογραφήσαμε το θεατρικό και χορευτικό του πρόγραμμα και σας δίνουμε μια πρώτη γεύση.