Ο Άρης Μπινιάρης γράφει για το δικό του «Ξύπνα Βασίλη»

Ο Έλληνας τολμηρός σκηνοθέτης αποκαλύπτει γιατί επέλεξε να ανεβάσει το «Ξύπνα Βασίλη» του Δημήτρη Ψαθά, προσφέροντας μια νέα, πολυεπίπεδη όσο και ηλεκτρισμένη ματιά στο αγαπημένο έργο.

Ο Άρης Μπινιάρης γράφει για το δικό του «Ξύπνα Βασίλη»

Η πρόταση για το «Ξύπνα Βασίλη» ήρθε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινό. Επανήλθα στο πρωτότυπο θεατρικό κείμενο του Δημήτρη Ψαθά και στην ταινία του Δαλιανίδη. Διέκρινα, αρχικά, πως ο Ψαθάς δεν καυτηριάζει μόνο τον παροξυσμό και την επίφαση των ιδεολογιών, αλλά ένα σύνολο στοιχείων, που συστήνουν την παθογένεια της κοινωνίας τότε και σήμερα.

Η εμμονή για ανέλιξη με κάθε τίμημα, ο δογματισμός των θέσεων, η μανιακή νουθεσία για κοινωνική αποκατάσταση, η μη αποδοχή της γνώμης του άλλου είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά των προσώπων που ο Ψαθάς διακωμωδεί. Αυτή η διακωμώδηση προσώπων και καταστάσεων, η οποία λειτουργεί απολαυστικά για τον θεατή, μαρτυρά ταυτόχρονα μια μονωμένη μοναξιά, μια τεταμένη αγωνία, μέσα από την οποία συνδέονται οι χαρακτήρες του έργου.

Ο Άρης Μπινιάρης γράφει για το δικό του «Ξύπνα Βασίλη» - εικόνα 1

Υπάρχει μια διπλή αφηγηματική λειτουργία που καθόρισε τελικά και το συγκεκριμένο ανέβασμα. Από τη μία οι ομιλούντες διάλογοι της καθημερινότητας των προσώπων και από την άλλη το ποτάμι των ανομολόγητων συναισθημάτων τους. Ο θεατής θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την γνωστή ιστορία του Βασίλη, του ποιητή Φανφάρα, της Φαρλάκου και των άλλων χαρακτήρων, ενώ ταυτόχρονα θα λαμβάνει, μέσω της ηλεκτρικής μουσικής που έγραψε ο Φώτης Σιώτας και παίζει ζωντανά στη σκηνή με τον Δημήτρη Τσεκούρα, τον κραδασμό και τον παλμό των υπόγειων συναισθηματικών ρευμάτων του έργου.

«Μια κωμωδία της ζωής, ανθρώπινη, με όλο το δραματικό υπόστρωμά της», έχει χαρακτηρίσει ο Ψαθάς το «Ξύπνα Βασίλη» και ακριβώς αυτή ήταν η κατεύθυνσή μας στην παράσταση που κάνει πρεμιέρα στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου από τις 19 Οκτωβρίου, με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Γάλλο, την Ελισσάβετ Κωνσταντινίδου, την Ηρώ Μπέζου, τον Γιώργο Παπαγεωργίου, τον Στέφανο Πίττα, τον Κωνσταντίνο Σεβδαλή, τη Λυδία Τζανουδάκη, την Έλενα Τοπαλίδου και τον Αινεία Τσαμάτη.

Περισσότερες πληροφορίες

Ξύπνα Βασίλη

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Τα πειράγματα ανάμεσα σε έναν συντηρητικό υπάλληλο, κολλημένο με τα λαχεία, και τον αριστερό συνάδελφό του είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο υφαίνεται αυτή η ξεκαρδιστική ιστορία.

Ξύπνα Βασίλη

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Τα πειράγματα ανάμεσα σε έναν συντηρητικό υπάλληλο, κολλημένο με τα λαχεία, και τον αριστερό συνάδελφό του είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο υφαίνεται αυτή η ξεκαρδιστική ιστορία.

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Έξι θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου κατεβάζουν αυλαία

Ο πρώτος θεατρικός οργανισμός της χώρας αποχαιρετά το "Goodbye, Lindita" και πέντε ακόμη παραγωγές του που φτάνουν στο τέλος του φετινού τους κύκλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/04/2024

"Ιnk": Η παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει!

Ύστερα από ένα χρόνο παγκόσμιας περιοδείας, η τελευταία δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου ξανά στο Μέγαρο Μουσικής.

"Τι θα πει η μάνα σου όταν δει το πτώμα σου": Το νέο έργο της σχολής του Πορεία είναι εδώ

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Νέο αίμα" παρουσιάζεται για λίγες παραστάσεις το έργο της Αργυρώς Βώβου το οποίο προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Πορεία.

Η Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου καταγγέλλει τη διοίκηση του ΣΕΗ για παραπλάνηση των Ελλήνων ηθοποιών

Με επιστολή της η ΠΕΘ κάνει λόγο για παραπλάνηση των εργαζομένων ηθοποιών σχετικά με το μέλλον του εργασιακού τους καθεστώτος.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

H Kαλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ήταν προσκεκλημένη στη διοργάνωση και σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας θέσεων διεύθυνσης πολιτισμού στις επιχειρήσεις.

Τέσσερα θέατρα αποχαιρετούν πέντε παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος) αλλά και ένα του Φλομπέρ κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

Γιάννης Φέρτης: 60 χρόνια θέατρο

Ο σπουδαίος ηθοποιός, που πέθανε χθες σε ηλικία 86 ετών, υπηρέτησε το θέατρο επί έξι δεκαετίες με ταλέντο, ήθος και εφηβικό πάθος.