Ο Βασίλης Κουκαλάνι κάνει θέατρο που διαπαιδαγωγεί κι εμψυχώνει

Ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από την «Συντεχνία του Γέλιου», την ομάδα που τάραξε τα νερά του παιδικού θεάτρου τα τελευταία χρόνια;

Ο Βασίλης Κουκαλάνι κάνει θέατρο που διαπαιδαγωγεί κι εμψυχώνει

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Κουκαλάνι είναι άνθρωπος με έντονη πολιτική/ακτιβιστική δράση και από τους πρωτεργάτες του Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός το 2006. Θεατρικά έχει συναντηθεί με σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως ο Στάθης Λιβαθινός και ο Λευτέρης Βογιατζής, στον κινηματογράφο έχει συνεργαστεί με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και τον Παντελή Βούλγαρη, ενώ πέρυσι έλαβε Ειδική Μνεία στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τη συγκινητική ερμηνεία του στην ταινία του Γιάννη Σακαρίδη «Amerika Square».

Ως σκηνοθέτης έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στη στροφή προς ένα παιδικό θέατρο που δεν κλείνει τα μάτια στην πολυπλοκότητα της ζωής. Το 2012 δημιούργησε τη Συντεχνία του Γέλιου και μέσα από τις παραστάσεις της πρότεινε ένα θέατρο που επιχειρεί να ανοίξει ουσιαστικό διάλογο με τις εμπειρίες και τις επιθυμίες των σημερινών παιδιών.

Βασίλης Κουκαλάνι
Έχοντας βιώσει τη μετανάστευση σε μικρή ηλικία, ο Ελληνοϊρανός σκηνοθέτης δεν δίστασε να ασχοληθεί στις παραστάσεις του με το συγκεκριμένο θέμα αλλά και με μια σειρά από σοβαρά κι επείγοντα ζητήματα όπως ο ρατσισμός, η ανισότητα, ο αποκλεισμός, η ομαδικότητα, το σχολικό άγχος και ο εκφοβισμός. Όλα αυτά όμως χωρίς να ξεχνά ποτέ αυτό που διακηρύσσει η ίδια η επωνυμία της ομάδας: το γέλιο!

Για τον Βασίλη Κουκαλάνι το χειραφετημένο και αντιαυταρχικό θέατρο για παιδιά είναι ο δικός του τρόπος να αισθανθεί χρήσιμος κοινωνικά. Το πρώτο παιδικό έργο που παρουσίασε η θεατρική του Συντεχνία ήταν το «Μια γιορτή στου Νουριάν», το οποίο συν-σκηνοθέτησε με τον Παντελή Δεντάκη. Ακολούθησαν παιδικές παραστάσεις με σαφές πολιτικό και κοινωνικό υπόβαθρο, όπως τα «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και Κλεομένης», «Είστε και Φαίνεστε», «Ο Βάσος και η Βιβή». Καθόλου τυχαία, η απήχησή τους σε ένα παιδικό κοινό που έχει πάψει προ πολλού να είναι θεατρικά αθώο ήταν μεγάλη.

Φέτος η Συντεχνία του Γέλιου παρουσιάζει την κωμωδία «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν» του Άγγλου συγγραφέα Ρόι Κιφτ (από 14/10) και τον «Μορμόλη» (από 25/11) στο Σύγχρονο Θέατρο, ένα χώρο προσβάσιμο και φιλικό σε εμποδιζόμενα άτομα και άτομα με αναπηρία.

Τα έργα

Ο Βασίλης Κουκαλάνι κάνει θέατρο που διαπαιδαγωγεί κι εμψυχώνει - εικόνα 2

«Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν»

Ο Κουκαλάνι συν-σκηνοθετεί με τον Αντώνη Ρέλλα και παρουσιάζει τη ζωηρή κωμωδία του Άγγλου συγγραφέα Ρόι Κιφτ, που βλέπει τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός ανάπηρου παιδιού.

«Ο Μορμόλης»

Το έργο του Ράινερ Χάχφελντ πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα από τον θίασο της Καλογεροπούλου 10 μέρες μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973. Την τρυφερή κωμωδία για τη φιλία συν-σκηνοθετούν φέτος οι Κουκαλάνι και Γιώργος Παλούμπης.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Μορμόλης

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Ο φανταστικός φίλος των παιδιών εκφράζει ελεύθερα όλα αυτά που δεν τολμούν να πουν οι μικροί στους μεγάλους, σε ένα έργο που λειτούργησε ως αφετηρία νέων παιδαγωγικών προσεγγίσεων παγκοσμίως, με τα θρυλικά τραγούδια του Γιάννη Σπανού.

Πιο δυνατός κι απ’ τον Σούπερμαν

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Έργο-τομή των ’80s-’90s, το οποίο παρακολουθεί τον Άρη, έναν προ-έφηβο με αναπηρία.

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αίμα στη σκηνή": Μια ανατρεπτική κωμωδία για το ίδιο το θέατρο σκηνοθετεί ο Τάσος Πυργιέρης

Το έργο του Αμερικανού συγγραφέα και ηθοποιού Τσαρλς Λάντλαμ, που ανεβαίνει τον Μάιο, παρακολουθεί τη ζωή ενός οικογενειακού θιάσου τρίτης κατηγορίας που ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον "Άμλετ".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

"Human Requiem in Eleusis": Παγκόσμια πρεμιέρα για την ταινία της εμβληματικής παράστασης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Την παράσταση - ύμνο στη θνητότητά μας με την υπογραφή του σκηνοθέτη Γιόχεν Ζάντιγκκαι της χορογράφου Σάσα Βαλτς έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να δούμε στο Σινέ Ελευσίς και στο Μέγαρο Μουσικής.

"Το μπουφάν της Χάρλεϊ ή πάλι καλά": Last call για την παράσταση με τη Μαριάννα Τουμασάτου

Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σταύρου, που έχει ως ηρωίδα μια μάνα που μιλά στον εύζωνα γιο της, μετρά τις τελευταίες του παραστάσεις στο Coronet.

"Μήδειας μπούρκα": Το Θεσσαλικό Θέατρο στην Αθήνα με τη βραβευμένη παράσταση για την ηρωίδα - σύμβολο

Η θεατρική παράσταση που ταξίδεψε μέχρι τη Νέα Υόρκη και βραβεύτηκε, σε κείμενο του Ανδρέα Φλουράκη, σκηνοθεσία της Κυριακής Σπανού και τη Μαρσέλα Λένα στον επώνυμο ρόλο, έρχεται το Μάιο για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Εν Αθήναις.

"#Free Prometheus": Όταν ο Αισχύλος συνάντησε τους Fem tettix

Μία κωμωδία παραλόγου που δανείζεται στοιχεία από τον "Προμηθέα Δεσμώτη" είναι το τρίτο πρωτότυπο έργο της ανατρεπτικής ομάδας το οποίο παρουσιάζεται στο studio Μαυρομιχάλη.

Έξι θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου κατεβάζουν αυλαία

Ο πρώτος θεατρικός οργανισμός της χώρας αποχαιρετά το "Goodbye, Lindita" και πέντε ακόμη παραγωγές του που φτάνουν στο τέλος του φετινού τους κύκλου.

"Ιnk": Η παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει!

Ύστερα από ένα χρόνο παγκόσμιας περιοδείας, η τελευταία δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου ξανά στο Μέγαρο Μουσικής.