Οι πρεμιέρες που ξεχωρίζουμε αυτήν την εβδομάδα

Θεατρόφιλοι ετοιμαστείτε, η νέα σεζόν ξεκινά.

Οι πρεμιέρες που ξεχωρίζουμε αυτήν την εβδομάδα

«Το τάβλι»

Η παρτίδα που έστησε ο Δημήτρης Κεχαΐδης παίζεται εδώ και 46 χρόνια από διαφορετικούς θεατρικούς ταβλαδόρους που κάθε φορά, λίγο ως πολύ, μας αποκαλύπτουν τα χαρίσματα αυτού του έργου που φωτίζει υποδειγματικά τα αστικοποιημένα στρώματα και τους περιθωριακούς τύπους της μεταπολεμικής ελληνικής κοινωνίας. Ο Πέρης Μιχαηλίδης σκηνοθετεί και παίζει μαζί με τον Φίλιππο Σοφιανό, στο Faust από την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου.

«Η απειλή»

Οι πρεμιέρες που ξεχωρίζουμε αυτήν την εβδομάδα - εικόνα 1

Ένα ζευγάρι στήνει αυτί για να ακούσει όλα όσα συμβαίνουν στα διπλανά διαμερίσματα και σταδιακά μετατρέπει το σπίτι του σε οχυρό υπό το φόβο των αγνώστων και αλλοδαπών γειτόνων. Η λογική υποχωρεί για να κυριαρχήσει το παράλογο στο βραβευμένο έργο της Άρτεμης Μουστακλίδου, που μιλά για τη γέννηση του φασισμού. Παίζεται στο Από Μηχανής σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη με διπλή διανομή: Αιμιλία Βάλβη και Παναγιώτης Παπαϊωάννου (από 24 Σεπτεμβρίου), Άννα Ελεφάντη, Θοδωρής Σκυφτούλης (από 26 Νοεμβρίου).

«Μενεξέδες και ζουμπούλια»

Οι πρεμιέρες που ξεχωρίζουμε αυτήν την εβδομάδα - εικόνα 2

Με τον υπότιτλο «Μια παράσταση γι’ αυτό που μένει» σκηνοθετεί το έργο του ο Νότης Παρασκευόπουλος, που δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα της στερεοτυπικής εικόνας που έχουμε για την τρίτη ηλικία. Το υλικό της παράστασης προέκυψε από ιστορίες που αφηγήθηκαν άνθρωποι που φιλοξενούνται σε γηροκομεία, ανάμεσά τους και κάποιοι που πάσχουν από Αλτσχάιμερ και άνοια. Παίζουν: Γ. Αννούσης, Μ. Κουτρούμπα, Μ. Κωστής, Κ. Μαλτέζου κ.ά.. Η παράσταση θα παίζεται στο Θέατρο Θησείον, από την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες

Μενεξέδες και Ζουμπούλια

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Στην αίθουσα αναμονής κάποιου αεροδρομίου πέντε ηλικιωμένοι επιδίδονται σε ένα περίτεχνο γαϊτανάκι αναμνήσεων.

Το τάβλι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 60 '

Σημαντικό έργο του νεοελληνικού θεάτρου για το σύμπλεγμα μαγκιάς και κουτοπονηριάς δύο τύπων που πασχίζουν να πιάσουν την καλή.

Η απειλή

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Σύγχρονη δυστοπία για τη γέννηση του φασισμού στους κόλπους μιας οικογένειας. Βραβευμένο από το υπουργείο Πολιτισμού με το Α΄ Κρατικό Βραβείο θεατρικού έργου για νέους συγγραφείς (2012).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.