Τελευταία ευκαιρία να απολαύσεις τον «Ίωνα» του Ευριπίδη με τη Δήμητρα Χατούπη και τον Κωνσταντίνο Μπιμπή

Ο «Ίων» ετοιμάζεται για Νέα Υόρκη και μας αποχαιρετά με τρεις παραστάσεις στην Αθήνα λίγο πριν την απογείωση.

Τελευταία ευκαιρία να απολαύσεις τον «Ίωνα» του Ευριπίδη με τη Δήμητρα Χατούπη και τον Κωνσταντίνο Μπιμπή

Λίγους μήνες πριν το ταξίδι του στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, για να παρουσιαστεί στο «THE TANK» στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, την άνοιξη του 2019, ο «Ίων» του Ευριπίδη, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, θα κάνει επιλεγμένους σταθμούς σε μία σύντομη καλοκαιρινή περιοδεία. Η διακεκριμένη ηθοποιός Δήμητρα Χατούπη και ο ανερχόμενος Κωνσταντίνος Μπιμπής, στον οποίο απονεμήθηκε πέρυσι το Βραβείο «Δημήτρης Χορν» για την ερμηνεία του στο «Δέντρο του Οιδίποδα» της Ομάδας Ιδέα, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία σκηνική προσέγγιση της τραγωδίας του Ευριπίδη που καινοτομεί υποκριτικά, δραματουργικά και σκηνογραφικά. Η τραγωδία του Ευριπίδη προσαρμόστηκε από την Ιόλη Ανδρεάδη και τον Άρη Ασπρούλη σε μία νέα εκδοχή για δύο πρόσωπα. Τον ρόλο της Κρέουσας ερμηνεύει η Δήμητρα Χατούπη, ενώ ο Κωνσταντίνος Μπιμπής αναλαμβάνει μία αξιέπαινη υποκριτική δοκιμασία που μοιράζεται ανάμεσα στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ίωνα και σε επτά ακόμη ρόλους: Ερμής, Δύο γυναίκες του Χορού, Ξούθος, Παιδαγωγός, Υπηρέτης, Πυθία, ενώ ο Νίκος Τουλιάτος δημιουργεί ζωντανά επί σκηνής το ηχοτοπίο της παράστασης.

Πότε ξεκίνησε όμως η πορεία του «Ίωνα»; Η παράσταση άνοιξε το 1ο Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος στις Κρηνίδες, σε παραγωγή του ΔηΠεΘε Καβάλας και του 60ού Φεστιβάλ Φιλίππων, το καλοκαίρι του 2017, με μία ανεπανάληπτη πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων υπό το φυσικό φως του ήλιου. Συνέχισε για λίγες παραστάσεις το χειμώνα του 2018 στο Θέατρο Άλφα Ιδέα και λίγο πριν την απογείωση, θα ανέβει την Τετάρτη 29/8 στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», καθώς και την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Άλσους «Δημήτρης Κιντής».

Τελευταία ευκαιρία να απολαύσεις τον «Ίωνα» του Ευριπίδη με τη Δήμητρα Χατούπη και τον Κωνσταντίνο Μπιμπή - εικόνα 1

Η σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη, έχοντας εντρυφήσει στην τελετουργία σε θεατρικά πλαίσια, δημιουργεί μία παράσταση μέσα στην παράσταση που στήνεται από τον ίδιο τον Ίωνα μπροστά στα μάτια της Κρέουσας, χωρίς όμως να γνωρίζει ότι είναι μητέρα του, ως ένα τελετουργικό αναζήτησης της ταυτότητας του. Έτσι ξεκινάει και η σκηνική δράση, με τον Ίωνα να φτάνει στο μέσο της σκηνής, ενώ η Κρέουσα, η μητέρα του, στέκεται ανάμεσα στις θέσεις των θεατών και παραμονεύει, σκηνογραφική καινοτομία που μας κεντρίζει το ενδιαφέρον, καθώς εισάγει το κοινό στην ιστορία και εντείνει την αγωνία. Ο ήρωας νιώθει μία απόκοσμη οικειότητα απέναντι σ’ αυτήν την παράξενη παρουσία και για να κατακτήσει την αγάπη της, αποφασίζει να της εξιστορήσει όλα του τα πάθη, ενδυόμενος κάθε φορά και άλλο ρόλο.

Είναι ίσως μία προσπάθεια του ποιητή να επινοήσει τη θεϊκή προέλευση της ιωνικής φυλής αλλά και να δώσει στον νεαρό Ίωνα –μετέπειτα γενάρχη των Αθηναίων– την ταυτότητα του. Στον Ίωνα τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και ο κεντρικός άξονας αυτής της νέας εκδοχής για δυο πρόσωπα βασίζεται στη σύνθεση μίας σκηνικής ιστορίας που φέρνει στο φως όλα τα στοιχεία που «υπονοούνται, αποσιωπώνται και αποκρύπτονται». Όπως δηλώνει και ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μπιμπής: «Είναι μια τραγωδία χωρίς τραγικό γεγονός αλλά με τραγικά πρόσωπα. Η πλοκή της είναι αγωνιώδης. Ο τρόπος που κορυφώνεται, ο ρυθμός που τα κομμάτια του μυστηρίου αποκαλύπτονται, η εσωτερική ένταση των σκηνών, ξεπερνούν τα αριστουργήματα της αστυνομικής λογοτεχνίας».

Τελευταία ευκαιρία να απολαύσεις τον «Ίωνα» του Ευριπίδη με τη Δήμητρα Χατούπη και τον Κωνσταντίνο Μπιμπή - εικόνα 2

Περισσότερες πληροφορίες

Ίων

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Μια εκδοχή της τραγωδίας για δύο πρόσωπα, που υπηρετεί τη θέαση του απόκρυφου μέσα από τη συνάντηση μητέρας και γιου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Κοππέλια": Η Λυρική ανεβάζει το κλασικό μπαλέτο σε νέα χορογραφία Έντουαρντ Κλουγκ

Tο Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει μια νέα φιλόδοξη παραγωγή χορού που έρχεται τον Μάιο στην αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" στο ΚΠΙΣΝ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Rabbit hole": Το συναρπαστικό αμερικάνικο δράμα για τρεις τελευταίες παραστάσεις

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, συστήνοντάς μας ένα βραβευμένο σύγχρονο έργο για την απώλεια, ρίχνει αυλαία.

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.