Αινιγματικός Σαίξπηρ στο Εθνικό

Λίγο προτού δοθούν οι τρεις preview παραστάσεις του «Τίμωνα του ­Αθηναίου», σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, η Τώνια Καράογλου μας εξηγεί ποιος ήταν ο άντρας που ενέπνευσε τον Σαίξπηρ και τι πρέπει να ξέρουμε για το έργο.

Αινιγματικός Σαίξπηρ στο Εθνικό

Λίγο προτού δοθούν οι τρεις preview παραστάσεις του «Τίμωνα του ­Αθηναίου» (Rex, 22-24/6), σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, η Τώνια Καράογλου μας εξηγεί ποιος ήταν ο άντρας που ενέπνευσε τον Σαίξπηρ και τι πρέπει να ξέρουμε για το έργο.

Αινιγματικός Σαίξπηρ στο Εθνικό - εικόνα 1

Ο Τίμων υπήρξε πραγματικό πρόσωπο, σύγχρονος του Περικλή. Πρόκειται για έναν εύπορο Αθηναίο, ο οποίος αποκήρυξε τους ανθρώπους όταν η γενναιοδωρία του έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης. Ξόδεψε την περιουσία του για να βοηθήσει τους γύρω του, αλλά η άρνησή τους να τον βοηθήσουν όταν αναπόφευκτα χρεοκόπησε τον οδήγησε σε μίσος κατά των συνανθρώπων του. Αποτραβήχτηκε στον Υμηττό, όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του χωρίς να μετέχει στα κοινά ή να έρχεται σε επαφή με τους συμπολίτες του παρά ελάχιστες φορές, όταν εκτόξευε εναντίον τους πύρινους λόγους, που του προσέδωσαν το προσωνύμιο «Μισάνθρωπος».

Ο «Τίμων ο Αθηναίος» του Σαίξπηρ γράφτηκε το 1605-6, μάλλον σε συνεργασία με τον σατιρικό κωμωδιογράφο Τόμας Μίντλετον. ­Είναι από τα λιγότερο παιγμένα σαιξπηρικά­ δράματα, προβληματικό και κατά­ κάποιον τρόπο αποκηρυγμένο από τον ίδιο τον συγγραφέα, αφού είναι το μόνο που δεν παραστάθηκε ούτε εκδόθηκε στην εποχή του. Το ύφος του καθιστά προβληματική την κατηγοριοποίηση, καθώς συγκαταλέγεται μεν στις τραγωδίες, αλλά τα χαρακτηριστικά του το τοποθετούν μεταξύ σάτιρας, φάρσας και αλληγορίας. Πάντως, ο μεγάλος ελισαβετιανός κατέθεσε τελικά ένα έργο που πραγματεύεται με πικρή ειρωνεία το τρίπτυχο «πλούτος - απληστία - αχαριστία» μέσα από την ιστορία ενός ηλικιωμένου άντρα που, όπως ο Βασιλιάς Ληρ, αποτραβιέται οικειοθελώς από το «άστυ» και, στην καρδιά της φύσης, επαναπροσδιορίζει την οπτική του απέναντι στη ζωή και στους συνανθρώπους του.

Ο Στάθης Λιβαθινός, στη δεύτερη σκηνοθεσία του από όταν ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, καθοδηγεί έναν πολυπληθή θίασο, με επικεφαλής τον Βασίλη Ανδρέου στον ρόλο του Τίμωνα. Μαζί του οι Μαρία Σαββίδου, Δημήτρης Παπανικολάου, Άρης Τρουπάκης, Χρήστος Σουγάρης κ.ά. θα δώσουν φωνή σε ένα έργο αινιγματικό, αλλά άκρως γοητευτικό, που στοχάζεται πάνω στη διαρκώς επαπειλούμενη πίστη στην ανθρώπινη φύση.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ TIMΩΝΑ

Αινιγματικός Σαίξπηρ στο Εθνικό - εικόνα 2

Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Ο σπουδαίος δραματουργός μετέστρεψε μέρος της πραγματικής ιστορίας του Τίμωνα και την εμπλούτισε με φανταστικά γεγονότα, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του πάνω στα θέματα που τον απασχολούν.

Αινιγματικός Σαίξπηρ στο Εθνικό - εικόνα 3

Στάθης Λιβαθινός
Κινείται με επιδεξιότητα μεταξύ κλασικού και μοντέρνου ρεπερτορίου, παραδίδοντας αξιομνημόνευτες παραστάσεις, όπως ο «Ηλίθιος» και η «Ιλιάδα». Τελευταία παράσταση Σαίξπηρ που σκηνοθέτησε ήταν ο «Βασιλιάς Ληρ» στο ΚΘΒΕ (2009).

Αινιγματικός Σαίξπηρ στο Εθνικό - εικόνα 4

Βασίλης Ανδρέου
Συνεργάτης του Λιβαθινού ήδη από τα χρυσά χρόνια της Πειραματικής Σκηνής, που εντυπωσίασε με την ερμηνεία του ως Μίσκιν στον «Ηλίθιο». Τελευταία χαιρόμαστε και τις σκηνοθεσίες στις οποίες επιδίδεται επιλεκτικά.

Περισσότερες πληροφορίες

Τίμων ο Αθηναίος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Ένα έργο διαχρονικό, για τον πλούτο, το χρέος, τη φιλία, την κολακεία, τις ψευδαισθήσεις, τη γενναιοδωρία αλλά και την αχαριστία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.