Οι πρεμιέρες της εβδομάδας | Ουρανός κατακόκκινος, Δανάη, Κάλι κι άλλα έργα σηκώνουν αυλαία

Ένταση στο βλέμμα, ατάκες που σκοτώνουν, πρόσωπα που συνδιαλέγονται επί ίσοις όροις...θα συναντήσουμε στις πέντε νέες παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα.

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας | Ουρανός κατακόκκινος, Δανάη, Κάλι κι άλλα έργα σηκώνουν αυλαία

Ένταση στο βλέμμα, ατάκες που σκοτώνουν, πρόσωπα που συνδιαλέγονται επί ίσοις όροις...θα συναντήσουμε στις πέντε νέες παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα.

«Το βιβλίο του Εαυτού μου_Παράδεισος Ι»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας | Ουρανός κατακόκκινος, Δανάη, Κάλι κι άλλα έργα σηκώνουν αυλαία - εικόνα 1

«Η παράσταση είναι βασισμένη σε συνειρμούς και σε εικόνες που στόχο έχουν τη σύγκρουση με την κοινή λογική, με την πραγματικότητα και με τα συστήματα αντίληψης που μας έχουν επιβληθεί», μας είπε ο δημιουργός της, Χρήστος Πασσαλής, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Blitz. Πρόκειται για ένα καινούργιο επεισόδιο/κεφάλαιο της θεατρικής σειράς «Το βιβλίο του εαυτού μου» και παίζεται με πρωταγωνιστές τους Eλένη Βεργέτη, Άρη Αρμαγανίδη, Φιντέλ Ταλαμπούκα (Βios, από 10/5).

«Δανάη»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας | Ουρανός κατακόκκινος, Δανάη, Κάλι κι άλλα έργα σηκώνουν αυλαία - εικόνα 2

Η γυναίκα και πολυσχιδής καλλιτέχνιδα Δανάη Στρατηγοπούλου ενέπνευσε στον Γρηγόρη Χαλιακόπουλο αυτόν το μονόλογο. Δεν πρόκειται για βιογραφία αλλά για ένα έργο που προβάλλει ξεχωριστές πτυχές από την πολυκύμαντη ζωή της δυναμικής καλλιτέχνιδας, η οποία χάραξε την εποχή της, ως τραγουδίστρια –με το προσωνύμιο «το αηδόνι του Αττίκ»–, ποιήτρια και δημοσιογράφος. Ο Νίκος Χατζηπαπάς σκηνοθετεί την Κατερίνα Βαρδακαστάνη. Στο πιάνο τη συνοδεύει ο Κώστας Χαδούλης (Εκστάν, από 13/5).

«Ο πατέρας»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας | Ουρανός κατακόκκινος, Δανάη, Κάλι κι άλλα έργα σηκώνουν αυλαία - εικόνα 3

Μια οικογενειακή τραγωδία βιώνουν οι ήρωες στο έργο του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ «Ο πατέρας» και τα ψυχαναλυτικά και κοινωνιολογικά ζητήματα που διακυβεύονται αφορούν την πάλη των δύο φύλων, την αμφιλεγόμενη εμπιστοσύνη στη συζυγική σχέση, την παρεμβατικότητα των γονιών στη ζωή των παιδιών, την ανταγωνιστική σχέση πατρότητας και μητρότητας και, τέλος, την κατάρρευση του οικοδομήματος της λογικής. Ο Γιώργος Αρμένης σκηνοθετεί και παίζει μαζί με τους Κώστα Καζανά, Τζένη Σκαρλάτου, Ιλιάδα Λαμπρίδου, Λεωνίδα Αργυρόπουλο και Βίκυ Διαμαντοπούλου (Νέο Ελληνικό Θέατρο, από 14/5).

«Κάλι»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας | Ουρανός κατακόκκινος, Δανάη, Κάλι κι άλλα έργα σηκώνουν αυλαία - εικόνα 4

Μια από τις κορυφαίες λογοτεχνικές μορφές της Γαλλίας του 20ού αιώνα, η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ κατάφερνε με μοναδικό τρόπο την ανασυγκρότηση ιστορικών εποχών, μπολιάζοντάς τες με σύγχρονα θέματα. Η ινδουιστική παράδοση της έδωσε την ενέπνευσε για το διήγημά της «Η αποκεφαλισμένη Κάλι» και πάνω σ’ αυτό στήνει την πρωτότυπη μουσικοθεατρική περφόρμανς η Έλια Φίλη με πρωταγωνίστριες τις Εύη Δόβελου και Άννα Παπαϊωάννου (Skrow, από 10/5).

«Ο ουρανός και... Το παντελόνι του»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας | Ουρανός κατακόκκινος, Δανάη, Κάλι κι άλλα έργα σηκώνουν αυλαία - εικόνα 5

Σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και κάτω από ενιαίο τίτλο παρουσιάζονται δύο μονόλογοι υψηλής τέχνης για τη μοναξιά, την ενοχή, τα τραύματα και τα αδιέξοδα. Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης ερμηνεύει το «Αυτός και το παντελόνι του», γραμμένο εξήντα χρόνια πριν από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη και η Νένα Μεντή το «Ουρανός κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη που ανέβηκε για πρώτη φορά πριν από ακριβώς είκοσι χρόνια (Σταθμός, από 11/5).

Περισσότερες πληροφορίες

Το βιβλίο του εαυτού μου: Κεφαλαίο Ι - Παράδεισος

  • Performance
  • Διάρκεια: 90 '

Η ιστορία μιας γυναίκας που χάνει τον εραστή της, η προσπάθειά της τόσο να αντιμετωπίσει την απώλεια όσο και να τον βρει, ακόμη και αν αυτό παραβιάζει όλους τους κανόνες βάσει των οποίων σκεφτόμαστε ή αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα.

Ο ουρανός και… το παντελόνι του

  • Μονόλογοι
  • Διάρκεια: 80 '

Δύο ήρωες αφηγούνται την προσωπική τους ιστορία με υποδόριο χιούμορ κι ευαισθησία, από τη μία ο Αυτός –δεν έχει ούτε όνομα– στο έργο «Αυτός και το παντελόνι του» του Ιάκ. Καμπανέλλη και από την άλλη η Σοφία Αποστόλου –«πρώην καθηγήτρια, απολυθείσα λόγω αλκοολισμού» και «μητέρα φυλακισμένου»– στο έργο «Ο ουρανός κατακόκκινος» της Λ. Αναγνωστάκη.

Ο πατέρας

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 70 '

Ο ίλαρχος Άντολφ «παραφρονεί» όταν υποπτεύεται πως δεν είναι ο φυσικός πατέρας της κόρης του, σε αυτό το δράμα του 1887 για την πάλη των φύλων

Κάλι

  • Performance
  • Διάρκεια: 55 '

Η μουσική περφόρμανς χρησιμοποιεί στοιχεία από το αφηγηματικό και το σωματικό θέατρο και βασίζεται στο διήγημα «Η αποκεφαλισμένη Κάλι» της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ

Δανάη

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 75 '

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη Δανάη Στρατηγοπούλου και παρουσιάζει ξεχωριστές πτυχές από την πολυκύμαντη ζωή της μουσικού, ποιήτριας και αγωνίστριας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.

Studio new star art cinema: Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής του Δήμου Αβδελιώδη

Ένα έργο στα αρχαία ελληνικά και μία σύνθεση διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι οι δύο παραγωγές του χώρου οι οποίες κατεβάζουν σύντομα αυλαία.

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Βιζυηνό στις τελευταίες Παραβάσεις της σεζόν στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ολοκληρώνεται με τη σκηνική ανάγνωση του έργου - ύμνος του Γεώργιου Βιζυηνού στον άνθρωπο και τη φιλία.