Αρίστος

4

Το μυθιστόρημα που βασίζεται στην υπόθεση του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου» Αριστείδη Παγκρατίδη, σε μια παράσταση που υπενθυμίζει τη δύναμη της ερμηνευτικής παρουσίας και ­λειτουργεί ως παράδειγμα απλού αλλά ουσιαστικού θεάτρου.

Αρίστος

Το μυθιστόρημα που βασίζεται στην υπόθεση του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου» Αριστείδη Παγκρατίδη, σε μια παράσταση που υπενθυμίζει τη δύναμη της ερμηνευτικής παρουσίας και ­λειτουργεί ως παράδειγμα απλού αλλά ουσιαστικού θεάτρου.

Αρίστος - εικόνα 1

Με μυσταγωγική σύναξη μοιάζει η παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιώργος Παπαγεωργίου. βοηθάνε και ο χώρος, το μικρό υπόγειο θέατρο, και η εγγύτητα που δημιουργεί μεταξύ θεατών κι ερμηνευτών, αλλά δεν είναι αυτός ο ουσιαστικός λόγος που κρίνεται σπουδαίο το θεατρικό συμβάν που συντελείται στα σπλάχνα του. Τρεις ηθοποιοί κι ένας μουσικός επιβεβαιώνουν τη ρήση του Λόπε ντε Βέγα, διατυπωμένη εδώ και τέσσερις αιώνες: το θέατρο δεν είναι παρά «τρία σανίδια, δύο πρόσωπα κι ένα πάθος». Και το πάθος περισσεύει σε αυτήν τη χειροποίητη, φαινομενικά απλή, αλλά τόσο σύνθετη, γεμάτη συναίσθημα, έμπνευση και μόχθο δουλειά.

Η παράσταση δραματοποιεί (σε δια­σκευή της Θεοδώρας Καπράλου) το μυθιστόρημα του Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου», που έχει ως θέμα μία από τις μεγαλύτερες δικαστικές υποθέσεις που τάραξαν την κοινή γνώμη, ειδικά της Θεσσαλονίκης, τη δεκαετία του ’60. Ο Αριστείδης Παγκρατίδης καταδικάστηκε σε θάνατο κι εκτελέστηκε, εντελώς άδικα όπως δείχνουν τα στοιχεία, ως ο περιβόητος «Δράκος του Σέιχ­ Σου», ο άντρας δηλαδή που στα τέλη της δεκαετίας του ’50 είχε προβεί σε μια σειρά επιθέσεων σε ζευγάρια και βιασμών στο δάσος Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης. Η σύλληψη και η δίκη του έγιναν το 1963, στον απόηχο του ταραγμένου πολιτικού κλίματος, της δολοφονίας Λαμπράκη και της ανεξέλεγκτης δράσης του παρακράτους, και ύστερα από πέντε χρόνια παραμονής στη φυλακή εκτελέστηκε το χειμώνα του 1968.

Αρίστος - εικόνα 2

Κάτω από την επιδέξια, όπως αποδεικνύεται, σκηνοθεσία συντονίζονται με απόλυτη αρμονία και σκηνική επικοινωνία οι τρεις ηθοποιοί (Γιώργος Χριστοδούλου, Μιχάλης Οικονόμου, Ελένη Ουζουνίδου) και με την καθοριστική συμβολή της μουσικής του Γιώργου Δούσου, η οποία εκτελείται επί σκηνής, ζωντανεύουν μοναδικά το κλίμα της εποχής, φέρνουν μπροστά μας εικόνες από την ανθρωπογεωγραφία της Θεσσαλονίκης, εναλλάσσονται με εξαιρετική άνεση και αφοπλιστικά συγκινητικό αποτέλεσμα στους ρόλους όσων συναναστράφηκε ο Παγκρατίδης κατά τα κρίσιμα παιδικά κι εφηβικά χρόνια του. Μερικές αλλαγές στην κίνηση, τη στάση του σώματος, την εκφορά του λόγου και, να, μπροστά μας η μητέρα του, ο παιδικός του φίλος, άνθρωποι του περιθωρίου και της νύχτας, παρακρατικοί­, τραβεστί, τραγουδίστριες.

Λίγα σκηνικά αντικείμενα, μια σειρά από χρωματιστά λαμπιόνια, ένα χάρτινο καραβάκι, ένα μπρίκι ελληνικού καφέ, εφημερίδες της εποχής, δεν χρειάζονται περισσότερα για την παράσταση, που στηρίζεται πρώτα και πάνω απ’ όλα στο ανθρώπινο δυναμικό της (σκηνογραφική επιμέλεια: Κατερίνα Αριανούτσου). Χρησιμοποιώντας στοιχεία από το θέατρο ντοκουμέντο, την προσωπική μαρτυρία και την αφηγηματική τεχνική, κατατίθεται τελικά ένα εξαιρετικής θεατρικότητας και δραματικής συμπύκνωσης αποτέλεσμα, που παρακολουθείται απνευστί από την αρχή μέχρι την τελευταία φράση.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (ΚΑΤΩ ΧΩΡΟΣ) Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Νέος Κόσμος, 2109212900. Διάρκεια: 80΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Αρίστος

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 90 '

Η θεατρική μεταφορά του βραβευμένου μυθιστορήματος του Θωμά Κοροβίνη με κεντρικό θέμα τη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Το μπουφάν της Χάρλεϊ ή πάλι καλά": Last call για την παράσταση με τη Μαριάννα Τουμασάτου

Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σταύρου, που έχει ως ηρωίδα μια μάνα που μιλά στον εύζωνα γιο της, μετρά τις τελευταίες του παραστάσεις στο Coronet.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

"Μήδειας μπούρκα": Το Θεσσαλικό Θέατρο στην Αθήνα με τη βραβευμένη παράσταση για την ηρωίδα - σύμβολο

Η θεατρική παράσταση που ταξίδεψε μέχρι τη Νέα Υόρκη και βραβεύτηκε, σε κείμενο του Ανδρέα Φλουράκη, σκηνοθεσία της Κυριακής Σπανού και τη Μαρσέλα Λένα στον επώνυμο ρόλο, έρχεται το Μάιο για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Εν Αθήναις.

"#Free Prometheus": Όταν ο Αισχύλος συνάντησε τους Fem tettix

Μία κωμωδία παραλόγου που δανείζεται στοιχεία από τον "Προμηθέα Δεσμώτη" είναι το τρίτο πρωτότυπο έργο της ανατρεπτικής ομάδας το οποίο παρουσιάζεται στο studio Μαυρομιχάλη.

Έξι θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου κατεβάζουν αυλαία

Ο πρώτος θεατρικός οργανισμός της χώρας αποχαιρετά το "Goodbye, Lindita" και πέντε ακόμη παραγωγές του που φτάνουν στο τέλος του φετινού τους κύκλου.

"Ιnk": Η παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει!

Ύστερα από ένα χρόνο παγκόσμιας περιοδείας, η τελευταία δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου ξανά στο Μέγαρο Μουσικής.

"Τι θα πει η μάνα σου όταν δει το πτώμα σου": Το νέο έργο της σχολής του Πορεία είναι εδώ

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Νέο αίμα" παρουσιάζεται για λίγες παραστάσεις το έργο της Αργυρώς Βώβου το οποίο προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Πορεία.

Η Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου καταγγέλλει τη διοίκηση του ΣΕΗ για παραπλάνηση των Ελλήνων ηθοποιών

Με επιστολή της η ΠΕΘ κάνει λόγο για παραπλάνηση των εργαζομένων ηθοποιών σχετικά με το μέλλον του εργασιακού τους καθεστώτος.