Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας

4

Παράσταση ρεαλιστικής δυναμικής, που συστήνει με τον καλύτερο τρόπο το άπαιχτο μέχρι τώρα στην Ελλάδα έργο του Ιρλανδού δραματουργού και προσθέτει ακόμη μία αποφασιστική απόδειξη γιατί ένα τόσο «ιρλανδικό» έργο μπορεί να είναι παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας

Παράσταση ρεαλιστικής δυναμικής, που συστήνει με τον καλύτερο τρόπο το άπαιχτο μέχρι τώρα στην Ελλάδα έργο του Ιρλανδού δραματουργού και προσθέτει ακόμη μία αποφασιστική απόδειξη γιατί ένα τόσο «ιρλανδικό» έργο μπορεί να είναι παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας - εικόνα 1

Ο Κόνορ Μακφέρσον έχει χαρακτηριστεί ο δραματουργός που έχει συλλάβει μοναδικά την ιδιοσυγκρασία του μοναχικού Ιρλανδού, αυτό όμως που τον καθιστά πραγματικά σπουδαίο είναι πως η ιρλανδική ταυτότητα που φέρουν τα έργα του δεν έχει αποκλείσει την παγκόσμια αποδοχή τους. αντιθέτως, έλκουν συνεχώς το θεατρικό ενδιαφέρον. Έτσι και στη «Λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας», που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη, ο θεατής δεν μπορεί παρά να συναισθανθεί το δράμα των περιθωριακών αντιηρώων που ζουν μεταξύ της καθημερινής βιοπάλης­ και των προσωπικών αποτυχιών και να θαυμάσει πρώτα απ’ όλα ένα στιβαρό θεατρικό έργο, χαρακτηριστικό της συνολικής γραφής του ΜακΦέρσον, όπου ο προσεγμένος στη λεπτομέρειά του ρεαλισμός διαρρηγνύεται από ποιητικές και μεταφυσικές αποχρώσεις.

Το έργο προσφέρει στο ρεαλιστικό σκηνοθετικό ύφος της Σκότη το ιδανικό πεδίο για να αναδείξει την πραγματικότητα που βιώνουν τα πρόσωπα: ο Τόμι, που έχει πίσω του ένα διαλυμένο γάμο και μια κόρη που βλέπει σπάνια και βιοπορίζεται κάνοντας δουλειές του ποδαριού, φιλοξενούμενος του θείου του Μόρις, με τον οποίον όμως δεν έχουν ουσιαστικές επαφές. ο φίλος και βοηθός του Ντοκ, ο οποίος στηρίζεται ολοκληρωτικά επάνω του, καθώς η οριακή νοητική στέρηση του απαγορεύει μια καλύτερη δουλειά και ζωή. και η Έιμι, η νεαρή κοπέλα την οποία σώζει ο Τόμι από τον φίλο της Κένεθ που την έχει ωθήσει στην πορνεία και θα μείνει για κάποιο διάστημα μαζί του, καταλύοντας την καθημερινότητά του. Η εύστοχη σκηνογραφία του Γιώργου Χατζηνικολάου κάνει εικόνα το χάος στο οποίο ζουν. Το τέλος του έργου αμφίσημο, με περιθώρια μεταφυσικών αναγνώσεων και ανοιχτό ως προς την κατάληξη της σχέσης του Τόμι και της Έιμι, προσθέτει αποφασιστικά στην αξία ενός έργου που δεν μένει στερεωμένο σε έναν πεζό ρεαλισμό, αλλά ανοίγεται σε πεδία πάνω και πέρα από την απτή πραγματικότητα.

Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας - εικόνα 2

Η πρώτη ελληνική παρουσίαση του έργου το τιμάει με μια ισάξιας στιβαρότητας σκηνοθετική­ δουλειά, που εστιάζει στους ήρωες, εμβαθύνει στην ψυχολογία τους και δουλεύει τις μεταξύ τους σχέσεις, κάτι που αποτυπώνεται όχι μόνο στις καλές –στην πλειονότητά τους– ερμηνείες αλλά και στην άμβλυνση των διαφορών που παρατηρούνται σε όσους φαίνεται να υιοθετούν ένα πιο εξωτερικό ύφος. Λόγου χάρη ο Αργύρης Σαζακλής στον ρόλο του Κένεθ και μόνο σε στιγμές η Κατερίνα Μαούτσου, καθώς σε γενικές γραμμές επιτυγχάνει να συλλάβει την ψυχολογία μιας γυναίκας που είναι μαζί θύμα και θύτης. Ο Ερρίκος Λίτσης αποδεικνύει την υποκριτική του άνεση στον –μικρό– ρόλο του Μόρις, όπως και ο Δημήτρης Αλεξανδρής (Τόμι), ενώ ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης επιδίδεται σε μια αξιοσημείωτη και αξιομνημόνευτη ερμηνεία «οσκαρικών» προδιαγραφών: ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύει τον Ντοκ με κάθε ίνα του κορμιού του και κάθε κίνηση κι έκφραση είναι αληθινά συγκλονιστικός.

ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός, 2105138067. Διάρκεια: 105΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 105 '

Το έργο χειρίζεται με χιούμορ αλλά και τρυφερότητα τις δραματικές καταστάσεις, οι οποίες φτάνουν μέχρι την ακραία βία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.