Δεν μπορώ να μείνω μόνη μου

3

Μια πλούσια κληρονόμος, ένα στοιχειωμένο σπίτι κι ένα πλήθος περίεργων επισκεπτών συναντιούνται στο διασκεδαστικό κείμενο της Δήμητρας Παπαδοπούλου, στο οποίο αναμειγνύονται η κωμωδία, το μυστήριο και οι υπαρξιακές αγωνίες και που τυγχάνει ενός κεφάτου ανεβάσματος με καλή διανομή.

Δεν μπορώ να μείνω μόνη μου

Μια πλούσια κληρονόμος, ένα στοιχειωμένο σπίτι κι ένα πλήθος περίεργων επισκεπτών συναντιούνται στο διασκεδαστικό κείμενο της Δήμητρας Παπαδοπούλου, στο οποίο αναμειγνύονται η κωμωδία, το μυστήριο και οι υπαρξιακές αγωνίες και που τυγχάνει ενός κεφάτου ανεβάσματος με καλή διανομή.

Δεν μπορώ να μείνω μόνη μου - εικόνα 1

Συνδυασμός κωμωδίας­ κι έργου μυστηρίου, που στρέφεται γύρω από το φόβο της μοναξιάς, το έργο της Δήμητρας Παπαδοπούλου γνωρίζει μια δεύτερη καριέ­ρα δέκα χρόνια μετά το πρώτο­ του ανέβασμα. Η αντοχή του στο χρόνο δεν είναι αδικαιολόγητη, καθώς η πλοκή δεν στηρίζεται σε κάποιον επικαιρικό χαρακτήρα, αλλά σε μια δοκιμασμένη ιδέα: μια κάποτε πλούσια –και πλέον στα όρια της χρεοκοπίας– κληρονόμος, εξαιτίας της αλόγιστα σπάταλης ζωής που διήγαγε με τον άεργο σύζυγό της, επιχειρεί να πουλήσει το αρχοντικό της για να ορθοποδήσει οικονομικά αλλά και από φόβο να μείνει μόνη της εκεί μέσα, αφού έχει πάρει επιπλέον και την απόφαση να χωρίσει.

Έτσι το σπίτι θα γίνει το σημείο συνάντησης μιας στρατιάς πρόσωπων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με την επικείμενη πώληση. Παράλληλα διάφορα περίεργα μεταφυσικά φαινόμενα αρχίζουν να σημειώνονται, εισάγοντας το στοιχείο του σασπένς, το οποίο κλιμακώνεται και δίνει, μαζί με τη δραματουργική ανατροπή λίγο πριν από το φινάλε, στο έργο το στίγμα μιας κωμωδίας μυστηρίου που μπορεί να ζημιώνεται ανά στιγμές από το φτηνό χιούμορ (βλ. ξεχειλωμένα σεξουαλικά αστεία), παρακολουθείται πάντως στη μεγαλύτερη διάρκειά της με ενδιαφέρον και διασκεδάζει.

Δεν μπορώ να μείνω μόνη μου - εικόνα 2

Κατανοώντας ότι το κωμικό­ στοιχείο του έργου το φέρουν­ κατά βάση τα πρόσωπα και οι μεταξύ τους παρεξηγήσεις, ο Φωκάς Ευαγγελινός σωστά­ έβαλε σε πρώτο πλάνο τους ηθοποιούς. Οι περισσότεροι δε είναι πραγματικά απολαυστικοί, με προεξάρχοντα τον Κώστα Αποστολάκη στον ρόλο του Κρητικού που έρχεται για επίσκεψη, καθώς η ηρωίδα έχει αποφασίσει να μεταβεί στην Κρήτη για να ασχοληθεί με την... πολιτική, ενώ και οι υπόλοιποι υποστηρίζουν με σθένος τους ρόλους τους προσφέροντας ωραίες στιγμές: η Πηνελόπη Σεργουνιώτη, η Ρουμάνα υπηρέτρια του σπιτιού­, ο Ζερόμ Καλουτά, ο κινηματογραφιστής που ενδιαφέρεται να το αγοράσει για να το χρησιμοποιήσει ως χώρο γυρισμάτων, ο Παναγιώτης Παναγόπουλος, το μέντιουμ που συμβουλεύει την ηρωίδα στις αποφάσεις της, ο Θάνος Κοντογιώργης, ο ψυχίατρός της, και ο Στράτος Λύκος, ο άρτι αφιχθείς από τη Βραζιλία φίλος της, ο οποίος έχει το μυαλό του συνεχώς στο σεξ και στα ναρκωτικά, ενώ η παρουσία του πιανίστα που συνοδεύει ζωντανά την παράσταση εμπλουτίζει σημαντικά το σκηνικό αποτέλεσμα.

Η Μαρία Λεκάκη και ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης ως ζευγάρι, αν και στέκονται ωραία επί σκηνής, φαίνονται κάπως αμήχανοι, μάλλον επειδή επιφορτίζονται με το δραματικό κομμάτι του έργου, που επιβαρύνει το όλο εγχείρημα­. Διότι η «πάση θυσία» επιθυμία της Δήμητρας Παπαδοπούλου να θίξει ένα σοβαρό θέμα, αυτό της αποδέσμευσης από τους φόβους που μας κρατάνε πίσω, δεν ενσωματώνεται αβίαστα στο έργο, το οποίο θα μπορούσε χωρίς αυτό να αποτελεί μια απενοχοποιημένη, «απλή» κωμωδία.

ΓΚΛΟΡΙΑ Ιπποκράτους 7, κέντρο, 2103600832. Διάρκεια: 120΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Δεν μπορώ να μείνω μόνη μου

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Έξυπνη σάτιρα των φοβιών και των νευρώσεων της ελληνικής κοινωνίας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.