Δεκαπέντε παραστάσεις για ερωτευμένους

Το βέλος του Βαλεντίνου μας στοχεύει ποικιλοτρόπως. Με οδηγό δεκαπέντε παραστάσεις ανιχνεύουμε ποια μπορεί να είναι η θέση του έρωτα σε κλασικά ή σύγχρονα έργα ακόμα και σε μιούζικαλ.

Δεκαπέντε παραστάσεις για ερωτευμένους

Το βέλος του Βαλεντίνου μας στοχεύει ποικιλοτρόπως. Με οδηγό δεκαπέντε παραστάσεις ανιχνεύουμε ποια μπορεί να είναι η θέση του έρωτα σε κλασικά ή σύγχρονα έργα ακόμα και σε μιούζικαλ.

«Το μεγάλο κρεβάτι», μια επιθεώρηση για τον έρωτα

Δεκαπέντε παραστάσεις για ερωτευμένους - εικόνα 1

Η πρεμιέρα στις 14/2 δεν έχει οριστεί τυχαία. Ο Μάνος Βαβαδάκης, η Χαρά-Μάτα Γιαννάτου και ο Γιάννης Νιάρος, οι καλλιτέχνες που είχαν την ιδέα να στήσουν ένα «Μεγάλο κρεβάτι» στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού, ξεκινούν τις παραστάσεις της ολοκαίνουργιας παραγωγής ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου. Και αυτό επειδή πιστεύουν ότι το μόνο που μπορεί να μας κάνει να λησμονήσουμε τη μιζέρια και την αγωνία της καθημερινότητας είναι ο έρωτας. Επιλέγοντας τη φόρμα της αθηναϊκής επιθεώρησης, ο σκηνοθέτης Μάνος Βαβαδάκης συνθέτει το ψηφιδωτό της σύγχρονης Αθήνας και τον ρόλο του έρωτα στη ζωή μας μέσα από σκετς, τραγούδια και σάτιρα. Παίζουν οι Μάνος Βαβαδάκης, Στέλλα Βογιατζάκη, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Παναγιώτης Εξαρχέας, Κατερίνα Ζησούδη, Άρης Λάσκος, Μαρία Μοσχούρη και Γιάννης Νιάρος. Η παράσταση παίζεται σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με το έργο «Υμπύ Τύραννος» του Αλφρέ Ζαρί.

Ατελέσφοροι έρωτες

Δεκαπέντε παραστάσεις για ερωτευμένους - εικόνα 2

Συγγνώμη, Άγιε Βαλεντίνε, αλλά ο έρωτας δεν έχει πάντα χάπι εντ και μερικές από τις παραστάσεις που ξεχωρίζουν στις σκηνές της πόλης το αποδεικνύουν. Η Οφηλία ερωτεύεται τον «Άμλετ», αλλά μαραίνεται από την αδιαφορία του (Άνεσις). Η Μπλανς Ντιμπουά στο «Τραμ με το όνομα "Πόθος"» (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, φωτό), αν και σκληραγωγημένη από τις ατυχίες και τις απώλειες, ενδίδει στο ατελέσφορο πάθος και η Μέι στο «Fool for love» (Άλμα) ζει τον έρωτα με την πιο αδιαπραγμάτευτη μορφή στο πρόσωπο του ετεροθαλούς αδερφού της. Όσο για τον «Γάμο της Μαρίας Μπράουν» (Οδού Κυκλάδων), η ηρωίδα, έχοντας βιώσει την προδοσία, οδηγείται σε ένα τραγικό τέλος.

Έρωτας x 3 στον Νέο Κόσμο

Δεκαπέντε παραστάσεις για ερωτευμένους - εικόνα 3

Διακτινιστείτε στο χρόνο και ζήστε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου έναν από τους πιο τραγικούς έρωτες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, εκείνον του Ορφέα και της Ευρυδίκης, που δεν ξεθωριάζει ούτε στον Άδη, στην ομώνυμη παράσταση του Δημήτρη Μπογδάνου. Στο ίδιο θέατρο ζει και η ερωτευμένη «Βοσκοπούλα» της ομάδας Elephas tiliensis, που ανεβάζει την κρητική ποιμενική τραγωδία του 17ου αιώνα ως γκόθικ παραμύθι. Την ερωτική σχέση δύο μοναχικών ανθρώπων αφηγείται το «Ηeisenberg» του Σάιμον Στίβενς, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, και μας δείχνει πως για χάρη του έρωτα αξίζει να μάθεις τη γλώσσα του άλλου.

Ένα τραγούδι για το πάθος

Δεκαπέντε παραστάσεις για ερωτευμένους - εικόνα 4

Ο έρωτας και τα πάθη έρχονται στο φως με χορό και τραγούδι σε τρεις μεγάλες παραγωγές. Στις «Γοργόνες και Μάγκες» του Γιάννη Δαλιανίδη μια «Καμαρούλα μια σταλιά» φτάνει για να χωρέσει την αγάπη (Μπρόντγουαιη), στο «Grease» των Τζιμ Τζέικομπς και Γουόρεν Κέιζι ο παλμός των νιάτων ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη («PassPort Κεραμεικός»), ενώ στο «Cabaret» (φωτό) των Τζο Μάστεροφ, Τζον Κάντερ και Φρεντ Εμπ ακόμη και στις πιο δύσκολες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες η καρδιά δεν σταματά να χτυπά στο όνομα του έρωτα (Παλλάς).

Έρωτας στη σκηνή για όλα τα γούστα

Δεκαπέντε παραστάσεις για ερωτευμένους - εικόνα 5

Για μία από τις πιο παλιές... παρενέργειες του έρωτα, την απιστία, μιλάει το «Ψέμα» (Μικρό Παλλάς), ενώ αντιμέτωποι με τα αδιέξοδα της σχέσης τους έρχονται οι ήρωες στο «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» (Μεταξουργείο, φωτό) και στη «Λυσσασμένη γάτα» (Θησείον). Άλλες φορές, πάλι, η πραγμάτωση μιας ερωτικής φαντασίωσης γίνεται με έναν τρόπο αυτοσκοπός και αυτό θα το διαπιστώσετε παρακολουθώντας το «Μια πορνογραφική σχέση» (Από Μηχανής).

Περισσότερες πληροφορίες

Ορφέας και Ευρυδίκη

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 65 '

Μια ποιητική αφήγηση για τα «μέχρι θανάτου» όρια του έρωτα, βασισμένη στην ιστορία αγάπης του γνωστότερου ζευγαριού της μυθολογίας.

Η βοσκοπούλα

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 80 '

Εμπνευσμένο από κρητικό ποιμενικό ειδύλλιο του 16ου αιώνα αλλά και από μια αληθινή ιστορία του σήμερα, αποκλύπτει τη δύναμη και την απολυτότητα της αγάπης.

Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Ένα κλειστοφοβικό έργο, όπου ευυπόληπτοι κι ευκατάστατοι πολίτες γκρεμίζουν τους κοινωνικούς φραγμούς.

Λυσσασμένη γάτα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 115 '

Οι διαπροσωπικές σχέσεις των ζευγαριών στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, ο έρωτας και οι συγκρούσεις σε μια πλούσια αγροικία του αμερικανικού Νότου.

Γοργόνες και μάγκες

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 150 '

Με μια μεγάλη πρωταγωνιστική ομάδα και τον Γ. Πλούταρχο να ερμηνεύει ζωντανά τα τραγούδια του Μ. Πλέσσα, αποκτά θεατρική μορφή μία από τις πιο επιτυχημένες κινηματογραφικές παραγωγές των ’60s

Heisenberg

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 85 '

Μια διεισδυτική ματιά στις σχέσεις μέσα από την τυχαία συνάντηση δύο ετεροκλήτων χαρακτήρων

Grease

  • Μιούζικαλ

Έρωτες, αντιζηλίες αλλά και νεανική ζωντάνια στο feelgood μιούζικαλ με άρωμα από τα ’50s

Cabaret

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 120 '

Βερολίνο, 1930: κατά την ανάδυση του ναζισμού ένα υπόγειο καμπαρέ κινείται στους ρυθμούς της νύχτας. Σαγήνη, έρωτας κι εκκεντρικότητα σε μια υπερπαραγωγή με τους πρωτότυπους στίχους της Αφρ. Μάνου.

Το τραμ με το όνομα «Πόθος»

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 150 '

Ένα δυνατό ανσάμπλ ερμηνεύει τους ψυχικά διαταραγμένους ήρωες που παλεύουν με τους φόβους και τους πόθους τους στον αμερικανικό νότο.

Το μεγάλο κρεβάτι

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 80 '

Ένα ψηφιδωτό της σύγχρονης Αθήνας με σκετς και τραγούδια και στο επίκεντρο ο έρωτας.

Άμλετ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 130 '

Η παράσταση επιστρέφει ανανεωμένη, σε νέο χώρο, και μας μεταφέρει στο σαιξπηρικό βασίλειο της Δανίας, όπου οι ήρωες και τα πάθη τους έρχονται στο σήμερα μέσα από τη διαχρονική θεματική του μεγάλου συγγραφέα.

Άμλετ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 150 '

Η παράσταση επικεντρώνεται στη δύναμη της σαιξπηρικής ιστορίας που πραγματεύεται διαχρονικά ζητήματα σχετικά με την πολιτική, την εξουσία και την ηθική και την κατεβάζει με άνεση στην πλατεία σε μια πολύ εύρυθμη σκηνική εκδοχή.

Το ψέμα

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Στους δύο τρίτος δεν χωρά... Κι ένα μικρο-μεγάλο ψέμα μπορεί να διαταράξει τη ζωή δύο ζευγαριών.

Fool for Love

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Ο Αμερικανός συγγραφέας δημιουργεί ένα έργο για το αδιέξοδο των ανθρώπινων σχέσεων, με φόντο έναν καταδικασμένο έρωτα.

Μια πορνογραφική σχέση

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Ένας άντρας και μια γυναίκα επιχειρούν να ανασυνθέσουν την ιστορία τους μέσα από ένα παιχνίδι μνήμης και τελικά έρχονται αντιμέτωποι με τον έρωτα

Ο γάμος της Μαρίας Μπράουν

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 140 '

Ένα δυνατό έργο με θέμα την ιστορία της Γερμανίας αμέσως μετά την ήττα του ναζισμού, κατά την περίοδο του «οικονομικού θαύματος».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.