Ήρωες

3,5

Στην ερμηνεία των Γιάννη Φέρτη, Ιεροκλή Μιχαηλίδη και Δημήτρη Πιατά, όπως έχουν καθοδηγηθεί από τον Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, χρωστάμε μια καλή, ατμοσφαιρική και συγκινητική πρώτη παρουσίαση του Γάλλου δραματουργού στην ελληνική σκηνή.

Ήρωες

Στην ερμηνεία των Γιάννη Φέρτη, Ιεροκλή Μιχαηλίδη και Δημήτρη Πιατά, όπως έχουν καθοδηγηθεί από τον Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, χρωστάμε μια καλή, ατμοσφαιρική και συγκινητική πρώτη παρουσίαση του Γάλλου δραματουργού στην ελληνική σκηνή.

Ήρωες - εικόνα 1

Η συνύπαρξη των τριών αντρών που ενσαρκώνουν τους τρεις όλους κι όλους ήρωες του έργου είναι καθοριστική­ για το παραστασιακό αποτέλεσμα, καθώς οι «Ήρωες»­ είναι­ ακριβώς αυτό: ένα έργο­ που δομείται πάνω σε τρία πρόσωπα ίσης πρωταγωνιστικής παρουσίας. Γραμμένο το 2003 στην παράδοση του «σκεπτόμενου» μπουλβάρ, το οποίο ο Σιμπλερά έχει εμπλουτίσει με τσεχοφικές νότες, φωτίζει με τρυφερότητα και χιούμορ τη ζωή και τη σχέση τριών βετεράνων αξιωματικών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου που κατοικούν σε ένα γηροκομείο. Οι ποιότητες της γραφής είναι εμφανείς (άλλωστε το έργο κουβαλάει τις «δάφνες» διεθνών υποψηφιοτήτων και βραβείων­ και μια πρώτη αγγλική μετάφραση από τον Τομ Στόπαρντ) στην εύρυθμη ροή, στο γέλιο που εναλλάσσεται με τη συγκίνηση, κυρίως όμως στην ποίηση που δημιουργεί από το καθημερινό και το τετριμμένο. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα έργο χωρίς πλοκή, με δράσεις και θέματα που προκύπτουν και σβήνουν αβίαστα κι έχουν σημασία όχι τόσο ως γεγονότα, αλλά για το σύμπαν που δημιουργούν.

Ήρωες - εικόνα 2

Η ρουτίνα που βιώνουν οι τρεις άντρες, την οποία διαρρηγνύουν οι νοσταλγικές αναφορές σε παλιές, ενδοξότερες εποχές, αλλά και η «παιδική», ενθουσιώδης επιθυμία για ζωή, που τους οδηγεί σε μελλοντικά, απίθανα σχέδια, είναι τα υλικά με τα οποία ο συγγραφέας δομεί την ιστορία του. Τα επιμέρους (η αόρατη στους θεατές γυναικεία παρουσία, η κηδεία ενός συγκατοίκου, το στέκι τους που κινδυνεύει, ακόμη και το σχέδιο φυγής για την Ινδοκίνα που δίνει ώθηση στη δράση) είναι απλώς οι αφορμές για τα όσα κυρίως τον απασχολούν: η αντρική φιλία, η φθορά, τα γηρατειά, η λαχτάρα για ζωή υπό το πρίσμα του αναπόφευκτου θανάτου. Ο Νικίτα Μιλιβόγεβιτς φρόντισε να δώσει στα πρόσωπα το προβάδισμα που δικαιούνται.

Τρεις άντρες διαφορετικής ιδιοσυγκρασίας –ο ενθουσιώδης, κωμικός Ρενέ του Δημήτρη Πιατά, ο ηγετικής στόφας, παρεξηγησιάρης Γουσταύος του Ιεροκλή Μιχαηλίδη, ο γοητευτικός Φερνάν του Γιάννη Φέρτη–, η οποία κάπως υπερτονίστηκε από την υποκριτική μανιέρα, ερμηνεύτηκαν με το γλυκόπικρο χιούμορ που έχουν οι απόμαχοι της ζωής. Ο σκηνοθέτης έμεινε στο «παρασκήνιο» και χωρίς εμφανείς επεμβάσεις δούλεψε τις σχέσεις κι επιμελήθηκε μια δουλειά συνόλου που συγκινεί με το ανεπιτήδευτο ύφος της και διακρίνεται για τη λεπτομέρεια και την υψηλή ποιότητα της παραγωγής, χάρη στη συνεισφορά όλων των συντελεστών στην ωραία όψη (σκηνικά: Γ. Γαβαλάς, κοστούμια: Μ. Σδούγκος), στην ατμοσφαιρική μουσική (Δ. Καμαρωτός) και στους ανάλογους φωτισμούς (Ελ. Ντεκώ).

ΝΕΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ» Προφήτη Δανιήλ 3-5 & Πλαταιών, Κεραμεικός, 2110132002-5. Διάρκεια: 90΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Ήρωες

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Τρεις βετεράνοι στρατιωτικοί που ζουν έγκλειστοι σε ένα νοσοκομείο αναπολούν τις παλιές δόξες και καταστρώνουν φιλόδοξα μα και ανέφικτα σχέδια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.