Ο γάμος της Μαρίας Μπράουν

3,5

Ο Φασμπίντερ προσωποποιεί στο πρόσωπο της Μαρίας Μπράουν τη μεταπολεμική Γερμανία και ο Γιώργος Σκεύας διασκευάζει το σενάριο σε μια εύρυθμη σκηνική εκδοχή με επίκεντρο την ερμηνεία της Λένας Παπαληγούρα.

Ο γάμος της Μαρίας Μπράουν

Ο Φασμπίντερ προσωποποιεί στο πρόσωπο της Μαρίας Μπράουν τη μεταπολεμική Γερμανία και ο Γιώργος Σκεύας διασκευάζει το σενάριο σε μια εύρυθμη σκηνική εκδοχή με επίκεντρο την ερμηνεία της Λένας Παπαληγούρα.

Ο γάμος της Μαρίας Μπράουν - εικόνα 1

O κινηματογραφιστής Γιώργος Σκεύας πραγματοποιεί με τη δεύτερη θεατρική σκηνοθεσία του αυτό που θα περίμενε κάποιος από την πρώτη: διασκευάζει για τη σκηνή ένα κινηματογραφικό έργο. Η επιλογή του αφορά μια ταινία που έχει αφήσει το ίχνος της στην ιστορία του κινηματογράφου, καθώς στο πρόσωπο της πρωταγωνίστριας έχει αποδοθεί η συμβολική­ απεικόνιση της μεταπολεμικής Γερμανίας και της οικονομικής της ανάκαμψης.

Ξεκινώντας από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η ταινία παρακολουθεί την πορεία της Μαρίας Μπράουν, όταν μόλις μιάμιση ημέρα μετά το γάμο της θα μείνει μόνη, αρχικά καθώς θεωρεί τον άντρα της Χέρμαν νεκρό κι έπειτα επειδή αυτός θα φυλακιστεί μια και αναλαμβάνει την ευθύνη μιας­ δολοφονίας που διέπραξε η ίδια. Η Μαρία, κυνική και αριβίστρια, ακολουθεί με πείσμα κι επιμονή μια προσωπική διαδρομή από τη δύσκολη επιβίωση μέχρι την επαγγελματική ανέλιξη, για χάρη της οποίας δεν διστάζει να μεταχειριστεί βρόμικα μέσα ή να συνάψει ερωτικές σχέσεις, μένοντας ουσιαστικά προσηλωμένη σχεδόν με θρησκευτική αφοσίωση στον σύζυγό της.

Ο Σκεύας προχώρησε σε μια λιτή κι εύρυθμη σκηνική διασκευή του αρχικού σεναρίου, μοιράζοντάς το σε σύντομες σκηνές/σεκάνς, βοηθούμενος και από τις σύντομες προβολές τίτλων και ντοκουμέντων που καθορίζουν το πολιτικό και κοινωνικό background της εποχής. Η όψη είναι επίσης λιτή, καθώς η δράση εκτυλίσσεται γύρω από το μοναδικό σκηνικό αντικείμενο, ένα τραπέζι που χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως. Όλος ο χώρος χρησιμοποιείται ωραία, κυρίως στις εσοχές του τοίχου της σκηνής, που φιλοξενούν πολύ εύστοχα σημεία της δράσης, ενώ τα κοστούμια είναι καλαίσθητα όσο κι ενδεικτικά της πορείας της Μαρίας, που ξεκινάει από πολύ χαμηλά για να εξελιχτεί σε σημαντικό εταιρικό στέλεχος (σκηνικά-κοστούμια: Άγγελος Μέντης). Τα μουσικά μοτίβα (Σήμη Τσιλαλή) προσθέτουν αποφασιστικά στην ατμοσφαιρική σκηνοθεσία.

Ο γάμος της Μαρίας Μπράουν - εικόνα 2

Η παράσταση φέρνει στο επίκεντρο την παρουσία της Μαρίας, γύρω από την οποία στήνεται η δράση και συγκεντρώνονται οι υπόλοιποι ηθοποιοί, που εναλλάσσονται σε διάφορους ρόλους. Έτσι φωτίζει ικανοποιητικά την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της ηρωίδας, την οποία υποδύεται η Λένα Παπαληγούρα με ένα ταιριαστό στον ρόλο ψυχρό προσωπείο, από το οποίο αναδεικνύονται, πολύ σωστά, οι ρωγμές του. Αντίθετα οι υπόλοιποι, παρότι πρόκειται για ικανούς ηθοποιούς, εμφανίζονται κάπως μονοκόμματοι, ίσως επειδή δεν βοηθήθηκαν ιδιαίτερα από τη σκηνοθεσία, που προτίμησε να εστιάσει στην κατανομή των σκηνών, αφήνοντας κάποιους ρόλους αδούλευτους (όπως ο Χέρμαν του Μάξιμου Μουμούρη, που είναι χαρακτηριστικά υποτονικός), με αποτέλεσμα ακόμη και διαφορετικά δραματικά πρόσωπα να φαίνονται ίδια επειδή ερμηνεύονται από τον ίδιο ηθοποιό (η Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη π.χ. υποδύεται στο ίδιο ύφος τη μητέρα της Μαρίας και τη Γραμματέα). Έπειτα η παράσταση παραδίδεται στους θεατές γραμμική, χωρίς κορυφώσεις, και ψυχρή σε ύφος, κάτι που στοιχίζει εντέλει στην επίγευσή της παρά τις επιμέρους αρετές.

ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ «ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ» Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας, Κυψέλη, 2108217877. Διάρκεια: 140΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο γάμος της Μαρίας Μπράουν

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 140 '

Ένα δυνατό έργο με θέμα την ιστορία της Γερμανίας αμέσως μετά την ήττα του ναζισμού, κατά την περίοδο του «οικονομικού θαύματος».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.