Οι παραστάσεις που κρατάμε από το 2017

Οι θεατρικές συντάκτριες του «α» κάνουν μια ανασκόπηση στην παραγωγικότατη προηγούμενη θεατρική σεζόν και σημειώνουν κάποιες από τις στιγμές που τις εντυπωσίασαν.

Οι παραστάσεις που κρατάμε από το 2017

Οι θεατρικές συντάκτριες του «α» κάνουν μια ανασκόπηση στην παραγωγικότατη προηγούμενη θεατρική σεζόν και σημειώνουν τις στιγμές που τις εντυπωσίασαν.

Το top 5 της Μαρίας Κρύου

Οι παραστάσεις που κρατάμε από το 2017 - εικόνα 1
«Ανκόρ»

1.«Ανκόρ» Ο Θόδωρος Τερζόπουλος αγγίζει τον πυρήνα της πνευματικής κι αισθητικής επικοινωνίας με τον θεατή. Με τους Σοφία Χιλλ - Αντώνη Μυριαγκό στη σκηνή του Άττις ως χορευτές, ιερείς και πολεμιστές, ενώνει μοναδικά τη σύγκρουση με τη σαγήνη.

2.«Οπερέττα» Ο Νίκος Καραθάνος, με πρώτη ύλη αυτήν την παράλογη ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπου του Βίτολντ Γκομπρόβιτς, αποθέωσε τη σωματική πλαστικότητα κι έφερε το απόκοσμο κοντά στο κοσμικό, με θαυμαστή λυρικότητα και εικαστικότητα, στη σκηνή του Rex.

3.«Relax...Mynotis» Ο Βασίλης Παπαβασιλείου με τον Γιάννο Περλέγκα έκαναν, από τη σκηνή του Τέχνης, ένα ταξίδι στο νεοελληνικό χωροχρόνο με φοβερή ευστοχία και συναρπαστικό χιούμορ.

4.«Οι τρειςευτυχισμένοι» Λούλης, Τάρλοου, Πουλοπούλου­, Παπαληγούρα, Μαλκότσης. Ο Γιάννης Χουβαρδάς βρήκε το ιδανικό καστ για την κωμωδία του Ευγένιου Λαμπίς στο Πορεία και κατέθεσε μια πυκνή ρυθμική απεικόνιση της φιγούρας του αστού, αναδεικνύοντας έτσι τον αυτοσαρκασμό του κειμένου.

5.«Στέλλα κοιμήσου» Ο Γιάννης Οικονομίδης σκιαγραφεί ελληνικές παθογένειες που σε κάνουν να νιώθεις άβολα, αλλά είναι τόσο αληθινές που σε γοητεύουν κιόλας.

Το top 5 της Γιώτας Δημητριάδη

Οι παραστάσεις που κρατάμε από το 2017 - εικόνα 2
«Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα»

1.«Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» Ο Ζοέλ Πομερά γράφει για όλα αυτά που νιώθουμε. Τι είναι άραγε η αγάπη; Με ένα εκπληκτικό team ηθοποιών, ο Νίκος Μαστοράκης μας χάρισε μια παράσταση-διαμάντι στο Τέχνης.

2.«Ιππόλυτος» Στην παράσταση του Δημήτρη Καμαρωτού και της Αμαλίας Μουτούση, ο μύθος μετατράπηκε σε πεδίο συνάντησης μουσικής σύνθεσης και λόγου και όσοι βρεθήκαμε στον Παρνασσό γίναμε μάρτυρες ενός αληθινού υποκριτικού άθλου.

3.«Χαρτοπόλεμος» Το σπάνιας ευαισθησίας κείμενο του Βαγγέλη Ρωμνιού είναι ένα οικογενειακό δράμα για τη γενιά των τριαντάρηδων. Ο Γιώργος Παλούμπης το σκηνοθέτησε στο Ιλίσια με το ρεαλισμό που χρειαζόταν για να γίνει γροθιά στο στομάχι και οι πέντε ηθοποιοί το απογείωσαν.

4.«Πλατεία Ηρώων» Το κύκνειο άσμα του Τόμας Μπέρνχαρντ φέρνει στην επιφάνεια το φιλοναζιστικό παρελθόν της Αυστρίας του ’30. Ατμοσφαιρική η σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά, καθηλωτική η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

5.«Φλόρενς Φόστερ Τζέκινς - Ενθύμιο» Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθέτησε εξαιρετικά το τρυφερό έργο του Στίβεν Τέμπερλεϊ, που σου φωνάζει: «Μην εγκαταλείπεις τα όνειρά σου!» Η Ναταλία Τσαλίκη ήταν μοναδική στον ομώνυμο ρόλο και ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος ιδανικός παρτενέρ.

Το top 5 της Τώνιας Καράογλου

Οι παραστάσεις που κρατάμε από το 2017 - εικόνα 3
«Οι τρειςευτυχισμένοι»

1.«Ανκόρ» Μια μυσταγωγική εμπειρία από τον δάσκαλο του τελετουργικού θεάτρου Θ. Τερζόπουλο. Οι Σ. Χιλλ - Αντ. Μυριαγκός επιδόθηκαν σε μια ανελέητη μάχη αρσενικού και θηλυκού, σε ένα επί σκηνής μαρτύριο ερωτικού σπαραγμού και αλληλοεξόντωσης.

2.«Οι τρειςευτυχισμένοι» Ευφυής ανατροπή των ρυθμών της φάρσας από τον Γ. Χουβαρδά, απολαυστικά κοστούμια, χαρακτηριστική κινησιολογία, εξαιρετικές ερμηνείες και η αίσθηση του δραματικού που υποβόσκει στη φάρσα.

3.«Μαύρο χιόνι» Απολαυστική η σκηνική διασκευή του μυθιστο­ρήματος του Μπουλγκάκοφ από τον Κώστα Φιλίππογλου. Μπόνους η «από μέσα» αποδόμηση του Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας και του Στανισλάφσκι.

4.«Πλατεία Ηρώων» Ο Δ. Καραντζάς επιδόθηκε σε ένα σκηνοθετικό άθλο τιθασεύοντας ένα εγκεφαλικό και καίριο έργο. Άθλος και για την Κ. Καραμπέτη, που σφράγισε με την ερμηνεία της την παράσταση.

5.«Λεωφορείο ο Πόθος» Υπό τις οδηγίες της Ελένης Σκότης, η Κόρα Καρβούνη υπήρξε μια δυναμική, σύγχρονη Μπλανς, εκφράζοντας ταυτόχρονα το εύθραυστο σύμπαν του Ουίλιαμς. Η ερμηνεία της καθόρισε την πρόσληψη του έργου και ας μη στάθηκε η όλη παράσταση στο ύψος της ερμηνείας της.

Περισσότερες πληροφορίες

Στέλλα κοιμήσου

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Το πρώτο θεατρικό έργο του βραβευμένου κινηματογραφιστή («Σπιρτόκουτο»), αθυρόστομο, βίαιο και ανατριχιαστικά αληθοφανές, μας βάζει στην πολυτελή βίλα ενός νεόπλουτου νονού της νύχτας, όπου ακόμη και οι οικογενειακές σχέσεις έχουν το χρώμα του χρήματος.

Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα (ΙΙ)

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης επανέρχεται με το έργο που μιλά για την αγάπη, με ανανεωμένη διανομή

Οπερέττα

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Ο Πολωνός συγγραφέας με το σαρωτικό χιούμορ του καυτηριάζει, τα πλαστά πολιτικά, ηθικά και ιδεολογικά πρότυπα. Παρουσιάζεται για 2η χρονιά με ανανεωμένο καστ

Λεωφορείο ο πόθος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 150 '

Το βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο εστιάζει στη σχέση της ονειροπόλας και συμπλεγματικής Μπλανς Ντιμπουά με τον άξεστο άντρα της αδερφής της Στάνλεϊ Κοβάλσκι.

Στέλλα κοιμήσου

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Το πρώτο θεατρικό έργο του βραβευμένου κινηματογραφιστή («Σπιρτόκουτο»), αθυρόστομο, βίαιο και ανατριχιαστικά αληθοφανές, μας βάζει στην πολυτελή βίλα ενός νεόπλουτου νονού της νύχτας, όπου ακόμη και οι οικογενειακές σχέσεις έχουν το χρώμα του χρήματος.

Οι τρεις ευτυχισμένοι

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 135 '

Μετρ στο είδος του, ο Λαμπίς στήνει μια αδυσώπητη φάρσα στους ήρωές του για να αποδείξει ότι η μοιχεία μπορεί να προκαλέσει γέλιο.

Πλατεία Ηρώων

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 140 '

Οι αντιθέσεις της Αυστρίας προκαλούν ερωτήματα στον Αυστριακό συγγραφέα, ο οποίος καυτηριάζει την πατρίδα του, το θέατρο, τη μουσική, τους θεσμούς, τις συζυγικές σχέσεις και την πολιτική ζωή.

Relax… Mynotis

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 85 '

Ένας μεγάλος –σε ηλικία και αξία– ηθοποιός υπαγορεύει τη διαθήκη του σε έναν νεαρό βοηθό συμβολαιογράφου. Μόνο που η υπαγόρευση εξελίσσεται σε ένα σατιρικό ταξίδι στο νεοελληνικό χωροχρόνο

Ανκόρ

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 55 '

Με αυτήν την παράσταση-έργο τέχνης, βασισμένη σε ποίηση του Θ. Τσαλαπάτη, ολοκληρώνεται το τρίπτυχο που ξεκίνησε ο Θ. Τερζόπουλος με το «Alarme» και το «Amor». Θέμα της η σύγκρουση ως μυθική αρχή της δημιουργίας των πάντων.

Μαύρο χιόνι - Το ημερολόγιο ενός μακαρίτη

  • Μαύρη Κωμωδία
  • Διάρκεια: 110 '

Με βάση το αυτοβιογραφικό «Θεατρικό Μυθιστόρημα» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, η παράσταση αποτυπώνει με χιούμορ τη θέση του καλλιτέχνη σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.