Η Μαρία Ξανθοπουλίδου μας συστήνει την Κυρία Ντάλογουεϊ

Η καλλιτεχνική διευθύντρια και σκηνοθέτις του θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας-Β΄ Σκηνή, Μαρία Ξανθοπουλίδου γράφει για την παράστασή της.

Η Μαρία Ξανθοπουλίδου μας συστήνει την Κυρία Ντάλογουεϊ

Η καλλιτεχνική διευθύντρια και σκηνοθέτις του θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας-Β΄ Σκηνή, Μαρία Ξανθοπουλίδου τολμά πολλά τα τελευταία χρόνια, εντός και εκτόςτης μικρής σκηνής στην Κυψέλη. Αυτή την περίοδο είναι χαμένη στον μαγικό κόσμοτης Βιρτζίνιας Γουλφ. Η ίδια σκιαγραφεί σκηνοθετικά τα ανθρώπινα πορτρέτα του έργου τα οποία ερμηνεύουν οι Φαίη Ξυλά, Στέλλα Αντύπα και Κατερίνα Φωτιάδη, ενώ στη σκηνή παρεμβαίνει και ο τραγουδοποιός και συνθέτης της παράστασης Λόλεκ.
Η παράσταση κάνει πρεμιέραστις 22 Δεκεμβρίου.

Η Μαρία Ξανθοπουλίδου μας γράφει για την «Kυρία Ντάλογουεϊ»

Η Μαρία Ξανθοπουλίδου μας συστήνει την Κυρία Ντάλογουεϊ - εικόνα 1
Μαρία Ξανθοπουλίδου

Η Βιρτζίνια Γούλφ υπήρξε μια από τις σημαντικότερες γυναίκες της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Ο τρόπος που περνάει από το ρεαλιστικό πεδίο στο φαντασιακό και το βάθος με το οποίο γνωρίζει τη ζωή, τη φύση, τους ανθρώπους και τον έρωτα- τον έρωτα που δεν τον βίωσε όπως θα ήθελε- ελεύθερη και αποδεσμευμένη από τους κοινωνικούς ρόλους της εποχής της, αποτυπώνεται με μια γραφή ξεχωριστή και βαθιά προσωπική. Γι αυτό και η κα Ντάλογουεϊ είναι πάρα πολύ ταυτισμένη στο μυαλό και την ψυχή της Βιρτζίνια Γουλφ, μ’ εκείνη την ίδια.. Γράφοντάς το βιβλίο της, είχε στο μυαλό της ένα αληθινό πρόσωπο. Μια μεγαλύτερή της γυναίκα που στην εφηβεία της είχε αναλάβει να μάθει σ’ εκείνη και την αδελφή της τους τρόπους συμπεριφοράς στα σαλόνια της «καλής» αγγλικής κοινωνίας, κατάλοιπα της βικτωριανής περιόδου που η Βιρτζίνια Γούλφ σιχαινόταν. Η Κυρία Ντάλογουεϊ λοιπόν γεννήθηκε κάπως έτσι. Το 1923. Δεν είναι πια νέα, είναι παντρεμένη και μητέρα ενός κοριτσιού που έχει περάσει την εφηβεία, προσπαθεί να πιαστεί από τις κούφιες φλυαρίες των κοσμικών δεξιώσεων για να μην προλάβει να σκεφτεί πόσο πολύ της λείπουν οι αληθινές, καθαρές σχέσεις και ο έρωτας. Θυμάται το νεανικό της έρωτα με τον Πήτερ Γουώλς, τη Σάλυ Σέτον και προσπαθεί να δικαιολογήσει τον άντρα της που μετά από τόσα χρόνια έγγαμου βίου, δεν μπορεί να της πεi «σ’ αγαπώ». Αυτό που ακόμα θέλει είναι να χαρεί τη ζωή. Τα απλά πράγματα που κυλάνε καθημερινά γύρω μας.
Η Βιρτζίνια Γουλφ σκεφτόταν ο χαρακτήρας της Κυρίας Ντάλογουεϊ να δώσει τέλος στη ζωή της. Δεν μπόρεσε να το κάνει όμως. Αποφάσισε να δημιουργήσει έναν νέο άντρα, που πρόσφατα έχει γυρίσει από τον πόλεμο μην μπορώντας να νιώσει τίποτα πια, και μεταφέρει σε εκείνον την απόφαση αυτή. Μπορεί κάποιος να συνεχίζει να ζει χωρίς να νιώθει τίποτα; Στην παράστασή μας η Κυρία Ντάλογουεϊ εμφανίζεται να κατοικεί στην πραγματικότητα σε τρία πρόσωπα. Στο κομμάτι που η συγγραφέας καθρεφτίζεται πάνω της, στο κομμάτι που αφήνει εκτεθειμένο να δουν οι άλλοι και σ’ εκείνο το αόρατο που υπάρχει μέσα σε όλους μας και που αγωνιά να ζήσει, να χαρεί, να υπάρξει ολόκληρο και ξεκάθαρο σαν βέλος. «Αυτή τη φορά έχω την υπέροχη εντύπωση ότι θα γράψω ακριβώς αυτό που θέλω να γράψω» έγραψε η Βιρτζίνια Γουλφ στο περιθώριο του κειμένου της.

Η Μαρία Ξανθοπουλίδου μας συστήνει την Κυρία Ντάλογουεϊ - εικόνα 2

Περισσότερες πληροφορίες

Η κυρία Ντάλογουεϊ

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 100 '

Η Β. Γουλφ σκιαγραφεί αριστοτεχνικά ανθρώπινα πορτρέτα και σχέσεις, αποτυπώνοντας τη δυσμενή κοινωνική θέση της γυναίκας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
18/04/2024

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.

Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Updated | "Κήτος": Ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού στο Θέατρο Τέχνης

Ο Ευάγγελος Βογιατζής φέρνει στη σκηνή και ερμηνεύει τον μονόλογο του συγγραφέα του "Χαρτοπόλεμου", που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και κίνηση Φωκά Ευαγγελινού.

Στο "Underground" ο Γιάννης Τσορτέκης υποδύεται έναν μαυραγορίτη που είναι "πρωτεργάτης, επαναστάτης, σύμβολο"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του θεατρικού όπου πρωταγωνιστεί με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και την Αλεξάνδρα Αϊδίνη, ο ταλαντούχος ηθοποιός που... "μισήσαμε" πέρσι στο Maestro μιλά στο "α" για τα Βαλκάνια, τον Κουστουρίτσα και την Ελλάδα του σήμερα.

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.