Σοφία Χιλλ και Αντώνης Μυριαγκός σε κλίμα έκστασης...

Χειρονομιακοί, δυναμικοί, πυκνοί οι δυο βιρτουόζοι ηθοποιοί Σοφία Χιλλ και Αντώνης Μυριαγκός επιστρέφουν στη σκηνή.

Σοφία Χιλλ και Αντώνης Μυριαγκός σε κλίμα έκστασης...

Χειρονομιακοί, δυναμικοί, πυκνοί οι δυο βιρτουόζοι ηθοποιοί Σοφία Χιλλ και Αντώνης Μυριαγκός επιστρέφουν στη σκηνή του Άττις με το «Ανκόρ» του Θόδωρου Τερζόπουλου πρεσβεύοντας ένα θέατρο ανθρωπολογικής ουσίας.

Σοφία Χιλλ και Αντώνης Μυριαγκός σε κλίμα έκστασης... - εικόνα 1

«Κι άλλο, κι άλλο… Encore» ψιθυρίζουν η Σοφία Χιλλ και ο Αντώνης Μυριακγός μ’ ένα χαμόγελο, που κροταλίζει. Σωματικά και λεκτικά σήματα εκπέμπονται από τη σκηνή του Άττις και οι δυο ηθοποιοί ακολουθώντας τη στρατηγική σύγκρουσης -σ’ έναν σκληρό για το σώμα συγχρονισμό-καταθέτουν μια αντιρεαλιστική, τελετουργική, επική ερμηνεία στην παράσταση «Ανκόρ» που σκηνοθέτησε ο Θόδωρος Τερζόπουλος. Η σύγκρουση είναι η γενεσιουργός αιτία των πάντων μας λεει ο καλλιτέχνης/διανοητής της σκηνής στο «Ανκόρ», μια σκηνική πρόταση, που αποτελεί την πεμπτουσία της τριαντάχρονης θητείας του θεάτρου Άττις και ταυτόχρονα το ιδανικό κλείσιμο του παραστασιακού τρίπτυχου που ξεκίνησε με τα έργα «Alarme» (2010 ) και «Αmor» (2014 ).
Ο Θόδωρος Τερζόπουλος χρησιμοποιώντας το λόγο του νέου ποιητή Θωμά Τσαλαπάτη, στήνει ένα σαρκαστικό παιχνίδι για το τέλος που…δεν υπάρχει. Μετά τη μεγάλη περσινή επιτυχία και την Ευρωπαϊκή περιοδεία της, η παράσταση επαναλαμβάνεται στο Άττις από 15 Δεκεμβρίου για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Συγκλονιστικοί είναι οι δυο ερμηνευτές, Σοφία Χιλλ και Αντώνης Μυριαγκός! Αυτό που τους συνδέει, ένα κλίμα έκστασης, επιθυμίας και άλγους που παράγεται καθώς οι ενδόμυχες καταστάσεις αποτυπώνονται στο βλέμμα, στο σώμα και αντιπαλεύουν στη σκηνή. Είναι μια παράσταση ιδιαίτερης εικαστικότητας (Λουκία στα κοστούμια, Παναγιώτης Βελιανίτης στη μουσική, Κωνσταντίνος Μπεθάνης στους φωτισμούς), ένα μείγμα φωτεινότητας και ομίχλης, αισθησιασμού και εσωτερικών κραδασμών.

Σοφία Χιλλ και Αντώνης Μυριαγκός σε κλίμα έκστασης... - εικόνα 2

Την ημέρα της πρεμιέρας, στις 8 μ.μ. η Καλλιόπη Λεμού παρουσιάζει το έργο της «Εκάτη», που θα φιλοξενείται στην είσοδο του θεάτρου, συνομιλώντας με τις μόνιμες εγκαταστάσεις του Γιάννη Κουνέλη και του Joseph Beuys. Διαβάζουμε στο σημείωμα που συνοδεύει την εγκατάσταση: «Το έργο, εμπνευσμένο από τη χθόνια θεότητα Εκάτη έχει το σχήμα ανάγλυφης ατσάλινης πόρτας με 12 ανοίγματα-παράθυρα, αποτελώντας έτσι ένα σύνορο ανάμεσα στο ορατό και στον κόσμο του σκότους και του μυστηρίου. Η Εκάτη αντιπροσωπεύει το κρίσιμο εκείνο σημείο της επιλογής κατεύθυνσης. Το γλυπτό από σίδερο, υλικό που προέρχεται από τα έγκατα της γης, προσκαλεί τον επισκέπτη να σύρει και να ανοίξει τα παράθυρα του, ερευνώντας τι υπάρχει πέρα από αυτό! Ο χώρος του Θεάτρου, ιερός τόπος από την αρχαιότητα, αποτελεί και αυτός άνοιγμα στον κόσμο του σκότους και του μυστηρίου, καθιστώντας έτσι την Εκάτη σημείο αναφοράς»

Περισσότερες πληροφορίες

Ανκόρ

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 55 '

Με αυτήν την παράσταση-έργο τέχνης, βασισμένη σε ποίηση του Θ. Τσαλαπάτη, ολοκληρώνεται το τρίπτυχο που ξεκίνησε ο Θ. Τερζόπουλος με το «Alarme» και το «Amor». Θέμα της η σύγκρουση ως μυθική αρχή της δημιουργίας των πάντων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.