«Η βλακεία είναι ανίκητη» διαπιστώνει ο Σταμάτης Κραουνάκης

Ο Σταμάτης Κραουνάκης μας μιλά για το νέο του σκηνοθετικό εγχείρημα, σ' ένα έργο που τον έχει συνεπάρει με την αλήθεια και την λεπτή ειρωνεία του. 

«Η βλακεία είναι ανίκητη» διαπιστώνει ο Σταμάτης Κραουνάκης

Ο Σταμάτης Κραουνάκης μας μιλά για το νέο του σκηνοθετικό εγχείρημα στο έργο «Η Τεράστια Κοινωνική Σημασία των Βλακών εν τω Συγχρόνω Βίω», που κάνει πρεμιέρα στο Ιλίσια στις 29 Νοεμβρίου με πρωταγωνιστή τον Χάρη Φλέουρα. Τι είναι αυτό που άγγιξε τον Σταμάτη Κραουνάκη και αποφάσισε να σκηνοθετήσει το εμβληματικό κείμενο του διανοητή, κοινωνιολόγου, δημοσιογράφου, συγγραφέα και ποιητή Ευάγγελου Λεμπέση, γραμμένο μέσα στην κατοχή; Διαβάστε τι μας είπε.

«Η βλακεία είναι ανίκητη» διαπιστώνει ο Σταμάτης Κραουνάκης - εικόνα 1
Ο Χάρης Φλέουρας ένας νέος περφόρμερ που ξεχώρισε ο Σταμάτης Κραουνάκης

Το κείμενο του Ευάγγελου Λεμπέση είναι ένα συγκλονιστικό ιστορικό κείμενο. Γραμμένο στην Κατοχή. Στην καθαρεύουσα. Με λεπτή ειρωνεία και επιστημονικό νυστέρι. Βαθειά μελαγχολία και σαρκασμό. Πίσω απ τις γραμμές του...η ιστορία του Ελληνικού Κράτους, η ιστορία των ανθρώπινων κοινωνιών και τα δομικά υλικά της Εξουσίας. Εξαιρετική γλώσσα. Ελληνικά. Γέλιο και πίκρα. Ωραίο κλειδί κωμωδίας αυτή η καθαρεύουσα.
Ο Χάρης Φλέουρας είναι ένα πολύ κωμικό παιδί. Ασκημένος και Καίριος. Μαθητής του Τσιάνου και τρία καλοκαίρια σπουδαστήριο στα θερινά σεμινάρια του Ντάριο Φο και της Φράνκα Ράμε. Μου τον έφερε η Λένα Ουζουνίδου για τον Ντάριο Φο στο Ηρώδειο το 15. Έπαιξε τον «Εν Κανά γάμο» από το «Μίστερο Μπούφο», λαικά και συναρπαστικά. Αυτό ήταν και το «μεθυσμένο» του νούμερο στο «Όλοι Ένα». Συμπαίξαμε και στο «Βικτόρ» ,στο Τέχνης. Εκείνος η υπηρέτρια Λιλή, εγώ Βικτόρ. Έπεσε ξαφνικά η ιδέα να το επιχειρήσουμε. Χάρη στην επιμονή της Παναγιώτας Παρασκευοπούλου του Ιλίσια Βολανάκη, να κάνω κάτι εκεί φέτος. Θα ΄λεγα είναι ένα κοινό μας διδακτορικό για την εποχή και τη χώρα. Έχουμε αφήσει το ίδιο το κείμενο να μας ζητήσει. Ήρωες του Ψαθά, σκίτσα του Πολενάκη, μας ήρθαν στο μυαλό, πολωνεζικα κινούμενα. Έντεκα κεφάλαια, έντεκα μικρές εικόνες. Καρτούν και εικόνες Ελλήνων πολλές, της καθημερινότητας, των εξουσιών, των υπουργείων, της γραφειοκρατίας, της κομματικής εμμονής, της Βουλής, του δρόμου και του πεζοδρομίου. Ένα σκαμπό πιάνου και μερικά μέτρα ριζόχαρτο.

Ένας φακός. Ο ηθοποιός και το κείμενο. Πράξη. Σας παραθέτω κι ένα στιχάκι που προέκυψε για την πολύ ωραία καρτουνάτη μουσική που μας έγραψε ο Κωστής Ξενόπουλος. «Των βλακών η ομοσπονδία εκατάντησε αηδία – στοπ Όλοι οι σοφοί για πλάκα κάναν ήρωα τον βλάκα – στοπ Στους αιώνας των αιώνων η ζωή των επιγόνων – στοπ Ήττα τρώει τεραστία απ’ αυτή τη δυναστεία – στοπ» Τον ήρωά μας έντυσε η Έβελυν Σιούπη. Ο Κώστας Μπλουγουράς μαγικά φωτίζει. Η Γιούλα Αναγνωστοπούλου χρόνια φίλη μου, δέχτηκε άλλη μια φορά να κρατήσει ρόλο βοηθού μου. Ο Διονύσης Βίτσος ξανατύπωσε το κείμενο και τα περί αυτού. Έκανε και μια πολύ ωραία απόδοση στην καθομιλουμένη. Ο Νικόλας Στεφαδούρος, υπέροχος φίλος κομιξάς, έκανε το εξώφυλλο του βιβλίου και ο Δημήτρης Ματσούκας έφτιαξε απίθανες ποπ εικόνες για τα δημοσιεύματα. Βασικά ασπρόμαυρο. Αφιερωμένο εις τους δυναστευομενους Ευφυείς. Νομίζω θα διασκεδάσετε. Εμείς γελάσαμε πολύ. Και κλάψαμε και κάποια στιγμή. Για των Ψαρών την ολόμαυρη ράχη.... Καλώς να ορίσετε.

Περισσότερες πληροφορίες

Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 70 '

Αρκετά επεξηγηματικός ο τίτλος του κειμένου του διανοητή Ευάγγελου Λεμπέση, που αποκτά θεατρική υπόσταση

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.