Αλληγορικός Πίντερ με δυνατό καστ στη «Νεκρή ζώνη»

Σας δίνουμε μια γεύση από τις πρόβες της πιντερικής «μεταφυσικής κωμωδίας».

Αλληγορικός Πίντερ με δυνατό καστ στη «Νεκρή ζώνη»

Ο Κώστας Φιλίππογλου σκηνοθετεί το έργο του Χάρολντ Πίντερ «Νεκρή ζώνη» στο Θέατρο Θησείον με ένα δυνατό κουαρτέτο πρωταγωνιστών. Εμείς τρυπώσαμε στις πρόβες και σας δίνουμε μια γεύση από τη «μεταφυσική κωμωδία» η οποία κάνει πρεμιέρα στις 29/11.

Αλληγορικός Πίντερ με δυνατό καστ στη «Νεκρή ζώνη» - εικόνα 1

Ο Αλέκος Συσσοβίτης, ντυμένος στα λευκά, χοροπηδάει πάνω σε ένα σκαμπό, ο Γιώργος Αρμένης, καθισμένος σε μια πολυθρόνα με φωνή σταθερή, τον κοιτάζει κατάματα. Η σκηνή τους εξελίσσεται σε μια πολύ έντονη διαμάχη. Ο Κώστας Φιλίππογλου τους παρακολουθεί από την τελευταία σειρά, τόσο ήρεμος που μοιάζει περισσότερο με θεατή παρά με σκηνοθέτη μία εβδομάδα πριν από την πρεμιέ­ρα.

Στην επόμενη σκηνή ο Αντώνης Καρυστινός ανάβει ένα γκαζάκι και μαγειρεύει, ο Γιάννης Στεφόπουλος παίρνει το δίσκο και σερβίρει. Όλοι πίνουν στην παράσταση, τα γυάλινα ποτήρια μεταφέρονται με ζογκλερικά ακροβατικά από χέρι σε χέρι, ενίοτε δε γεμίζουν από τις δύο στρόφιγγες που βρίσκονται δεξιά και αριστερά της σκηνής. Στη «Νεκρή ζώνη» του Πίντερ, στην παράσταση που συμπρωταγωνιστούν οι τέσσερίς τους, «τίποτα δεν κινείται, τίποτα δεν αλλάζει, τίποτα δεν γερνάει», όπως λέει και ο Γιώργος Αρμένης.

«Χαρακτηρίζετε το έργο μεταφυσική, αλληγορική κωμωδία. Τι σας οδήγησε σε αυτόν τον ορισμό;» ρωτάω τον σκηνοθέτη Κώστα Φιλίππογλου. «Το έργο δεν κινείται εντός των γνωστών ορίων του ρεαλισμού. οι ήρωές του παραπέμπουν σε κάτι πιο μεγάλο, όπως η τραγωδία. Ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο δεν τους προσεγγίζουμε ως τέσσερις ανθρώπους, αλλά σαν να είναι ο θεός, ο διάβολος και οι αρχάγγελοί του. Μόνο που τώρα έχουν περάσει αιώνες και βλέπουμε έναν θεό κουρασμένο και σε κατάθλιψη κι έναν εωσφόρο που ψάχνει να βρει καταφύγιο.Το έργο είναι αλληγορικό και μεταφυσικό διότι, ενώ κάνει την αναγωγή στο μεγάλο, ουσιαστικά μιλάει για κάτι που συμβαίνει σε όλη την ανθρωπότητα».

Ο Γιώργος Αρμένης συμπληρώνει: «Νομίζω πως θα βγει μια παράσταση γεμάτη φως, γεμάτη χυμούς, μια υπέροχη κωμωδία. Ο κόσμος θα φεύγει χαρούμενος κι ευχαριστημένος».

Στη «Νεκρή Ζώνη» αυτών που ζούμε

Αλληγορικός Πίντερ με δυνατό καστ στη «Νεκρή ζώνη» - εικόνα 2

Γιώργος Αρμένης
«Οι ακαδημαϊκοί δεν μπορούν να μιλήσουν για κοινωνικο­πολιτικά ζητήματα. Όταν είχα ρωτήσει τον Σπύρο Ευαγγε­λάτο: “Γιατί δεν μιλάτε οι ακαδημαϊκοί;”, μου απάντησε ότι δεν έχουμε το δικαίωμα από το καταστατικό της ακαδημίας».

Αλληγορικός Πίντερ με δυνατό καστ στη «Νεκρή ζώνη» - εικόνα 3

Κώστας Φιλίππογλου
«Η κοινωνία σταμάτησε να έχει ακτιβιστική δράση μετά τους “Αγανακτισμένους” και μετά το δημοψήφισμα, που ένας λαός πίστεψε ότι κάτι μπορεί να συμβεί. Απλώς πιστεύουμε ότι κάποιος θα έρθει να μας σώσει, είμαστε σε μια απάθεια και μια βουβή απελπισία...»

Αλληγορικός Πίντερ με δυνατό καστ στη «Νεκρή ζώνη» - εικόνα 4

Αλέκος Συσσοβίτης
«Είμαστε λαός που προτάσσει τη συλλογικότητα, αλλά είμαστε ατομιστές. Λέμε “θα κάνουμε” και μετά ο καθένας κοιτάζει τον εαυτό του... Γι’ αυτό κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Αυτή είναι η φύση μας».

Περισσότερες πληροφορίες

Νεκρή ζώνη

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Στοχασμός πάνω στο θάνατο, τη μνήμη, το χρόνο, την τέχνη και μια αναζήτηση ανάμεσα στο είναι και το φαίνεσθαι, στην αλήθεια και στο ψέμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Rabbit hole": Το συναρπαστικό αμερικάνικο δράμα για τρεις τελευταίες παραστάσεις

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, συστήνοντάς μας ένα βραβευμένο σύγχρονο έργο για την απώλεια, ρίχνει αυλαία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.