Από τη μεγάλη οθόνη στη σκηνή

Αυτή η τάση δεν παλιώνει ποτέ. Πολλές είναι και φέτος οι παραστάσεις που εμπνέονται ή διασκευάζουν κινηματογραφικές ταινίες. Επιλέξαμε πέντε από αυτές για να κάνουν οι θεατρόφιλοι και οι σινεφίλ τις συγκρίσεις τους.

Από τη μεγάλη οθόνη στη σκηνή

Αυτή η τάση δεν παλιώνει ποτέ. Πολλές είναι και φέτος οι παραστάσεις που εμπνέονται ή διασκευάζουν κινηματογραφικές ταινίες. Επιλέξαμε πέντε από αυτές για να κάνουν οι θεατρόφιλοι και οι σινεφίλ τις συγκρίσεις τους. Στην ομώνυμη δραματική ταινία των Ισπανών Χοσέ Καμπέθα και Κριστιάν Κόντι, που βγήκε στις αίθουσες το 2016, βασίζεται η παράσταση του Αποθήκη «7 χρόνια». Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος σκηνοθετεί ένα πολύ δυνατό καστ αποτελούμενο από τους Αλέξανδρο Λογοθέτη, Κωνσταντίνο Ασπιώτη, Ορφέα Αυγουστίδη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη και Γιώργο Χριστοδούλου.

Μια από τις πλέον εμβληματικές ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, τη «Φθινοπωρινή Σονάτα», θα σκηνοθετήσει ο Άρης Τρουπάκης στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας (η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τα τέλη Ιανουαρίου). Την άνοιξη θα δούμε ακόμη μία ταινία του Σουηδού auter, το «Μετά την Πρόβα», να ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων από τον Περικλή Μουστάκη, με τον ίδιο και τις Μαρία Ναυπλιώτου, Πηνελόπη Τσιλίκα. Νωρίτερα, στις 18 Νοεμβρίου στον ίδιο χώρο, η Λένα Παπαληγούρα θα ερμηνεύσει υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιώργου Σκευά την κεντρική ηρωίδα στο «Γάμο της Μαρία Μπράουν» του Ρ. Β. Φασμπίντερ (φωτό). Στο Αγγέλων Βήμα, τέλος, παίζεται ήδη το διάσημο θρίλερ-κωμωδία «Φονική Παγίδα» του βιρτουόζου Σίντνεϊ Λιούμετ σε σκηνοθεσία του Γιάννη Λασπιά.

Περισσότερες πληροφορίες

7 Χρόνια

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Μια επιχείρηση, τέσσερις φίλοι και μια απάτη. Ποιος θα γίνει το εξιλαστήριο θύμα; Βασισμένο στην ομώνυμη ισπανική ταινία των Χοσέ Καμπέθα και Κριστιάν Κόντι

Φθινοπωρινή σονάτα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 75 '

Ακολουθώντας την αρχική ιδέα του Μπέργκμαν για την απλούστερη δυνατή φόρμα, μεταφέρεται στο θέατρο το ομώνυμο κινηματογραφικό αριστούργημα που αφηγείται τη συνάντηση μιας μητέρας και μιας κόρης στη σκιά του παρελθόντος.

Φονική παγίδα

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 110 '

Ένας ξοφλημένος θεατρικός συγγραφέας σχεδιάζει ένα έγκλημα για να βγάλει λεφτά, τα πράγματα όμως παίρνουν διαφορετική τροπή

Ο γάμος της Μαρίας Μπράουν

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 140 '

Ένα δυνατό έργο με θέμα την ιστορία της Γερμανίας αμέσως μετά την ήττα του ναζισμού, κατά την περίοδο του «οικονομικού θαύματος».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.