5 θεατρικά έργα για τον Εμφύλιο διαχειρίζονται ένα συλλογικό τραύμα στη σκηνή

Η σύγχρονη ελληνική δραματουργία εμπνέεται από την ιστορία του Εμφυλίου, ένα θέμα-ταμπού για το ελληνικό θέατρο. Συγκεντρώσαμε πέντε παραστάσεις που καταπιάνονται με το συγκεκριμένο θέμα.

5 θεατρικά έργα για τον Εμφύλιο διαχειρίζονται ένα συλλογικό τραύμα στη σκηνή

Η σύγχρονη ελληνική δραματουργία εμπνέεται από την ιστορία του Εμφυλίου, ένα θέμα-ταμπού για το ελληνικό θέατρο. Συγκεντρώσαμε πέντε παραστάσεις που καταπιάνονται με το συγκεκριμένο θέμα.

«Άρης»

5 θεατρικά έργα για τον Εμφύλιο διαχειρίζονται ένα συλλογικό τραύμα στη σκηνή - εικόνα 1

Η Σοφία Αδαμίδου έγραψε το κείμενο, ο Βασίλης Μπισμπίκης σκηνοθετεί και ο Τάσος Σωτηράκης πρωταγωνιστεί στον μονόλογο που βασίζεται στη ζωή και τους αγώνες του αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ, του θρυλικού Άρη Βελουχιώτη. Η παράσταση παίζεται στο Cartel.

«Αυγά μαύρα»

5 θεατρικά έργα για τον Εμφύλιο διαχειρίζονται ένα συλλογικό τραύμα στη σκηνή - εικόνα 2

Στο μετεμφυλιακό έργο-μαρτυρία του Διονύση Χαριτόπουλου ο Αντώνης Αντωνίου και η Νατάσα Ασίκη αναμετριούνται με την ιστορική μνήμη, εκείνος ερμηνεύοντας έναν στιγματισμένο γιο αντάρτη κι εκείνη την αδερφή του, η οποία γεννήθηκε σαν αγρίμι, στη σπηλιά όπου κρυβόταν η κυνηγημένη οικογένεια. Η παράσταση παίζεται στη Θεατρική Σκηνή.

«Για την Ελένη»

5 θεατρικά έργα για τον Εμφύλιο διαχειρίζονται ένα συλλογικό τραύμα στη σκηνή - εικόνα 3

Η παράσταση του Μάνου Καρατζογιάννη, με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Κίτσου, στο Σταθμός Θέατρο παρουσιάζει την τραγική ιστορία της ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη, που εκτελέστηκε από την πολιτοφυλακή στα Δεκεμβριανά κι επιστρέφει για να αφηγηθεί το «εμφύλιο κύτταρο του θεάτρου, του τόπου, του καιρού της».

«Κιβώτιο»

5 θεατρικά έργα για τον Εμφύλιο διαχειρίζονται ένα συλλογικό τραύμα στη σκηνή - εικόνα 4

Μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει να μεταφέρει ένα κιβώτιο στη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης μέσα από εχθρικό έδαφος. Μόνο ένας καταφέρνει να φτάσει ζωντανός και να το παραδώσει. Συγκλονιστικός είναι ο Φώτης Μακρής στη θεατρική μεταφορά του κορυφαίου μυθιστορήματος του Άρη Αλεξάνδρου, που παίζεται στο Studio Μαυρομιχάλη.

«Πού είναι η μάνα σου μωρή»

5 θεατρικά έργα για τον Εμφύλιο διαχειρίζονται ένα συλλογικό τραύμα στη σκηνή - εικόνα 5

Η Βέρα Κρούσκα ερμηνεύει την επιζήσασα κόρη της οικογένειας Πέτρουλα από τη Μάνη, που εξιστορεί τη δολοφονία των δικών της από τους Χίτες. Αυτήν τη σπαρακτική μαρτυρία για τον Εμφύλιο έχει σκηνοθετήσει ο Ένκε Φεζολάρι και παίζεται στη σκηνή του Vault..

Περισσότερες πληροφορίες

Αυγά μαύρα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 85 '

Δύο αδέρφια χωρίζονται βίαια κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου και όταν ξανασυναντιούνται, αναζητούν μνήμες και συναισθήματα.

Για την Ελένη

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Η ηθοποιός Ελένη Παπαδάκη, που εκτελέστηκε από την πολιτοφυλακή στα Δεκεμβριανά, επιστρέφει για να αφηγηθεί το «εμφύλιο κύτταρο του θεάτρου, του τόπου, του καιρού της».

Το κιβώτιο

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 75 '

Ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της ελληνικής μεταπολεμικής πεζογραφίας, που εκτυλίσσεται στα τέλη του Εμφυλίου, παρουσιάζεται σε μορφή μονολόγου για 8η χρονιά. Στα τέλη του ελληνικού Εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει να μεταφέρει ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου σε μια ανταρτοκρατούμενη πόλη. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα χάνει σταδιακά τα μέλη της. Ο μοναδικός που σώζεται ένας αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο, μόνο που αυτό είναι άδειο. Κατηγορείται ως δολιοφθορέας και φυλακίζεται από τους ίδιους του τους συντρόφους. Προσπαθώντας να αποδείξει την αθωότητά του συντάσσει αναφορές προς έναν άγνωστο ανακριτή, στο μοναδικό μυθιστόρημα του συγγραφέα που θεωρείται μια καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία αλλά και ένα σχόλιο για τον δυτικό πολιτισμό.

Άρης

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 80 '

Παράσταση εμπνευσμένη από τη ζωή και τους αγώνες του αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη.

Πού είναι η μάνα σου μωρή

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 60 '

Η επιζήσασα κόρη της οικογένειας Πέτρουλα από τους δολοφόνους Χίτες μιλά για το χαμό και τον ξεριζωμό της οικογένειάς της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αίμα στη σκηνή": Μια ανατρεπτική κωμωδία για το ίδιο το θέατρο σκηνοθετεί ο Τάσος Πυργιέρης

Το έργο του Αμερικανού συγγραφέα και ηθοποιού Τσαρλς Λάντλαμ, που ανεβαίνει τον Μάιο, παρακολουθεί τη ζωή ενός οικογενειακού θιάσου τρίτης κατηγορίας που ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον "Άμλετ".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

"Human Requiem in Eleusis": Παγκόσμια πρεμιέρα για την ταινία της εμβληματικής παράστασης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Την παράσταση - ύμνο στη θνητότητά μας με την υπογραφή του σκηνοθέτη Γιόχεν Ζάντιγκκαι της χορογράφου Σάσα Βαλτς έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να δούμε στο Σινέ Ελευσίς και στο Μέγαρο Μουσικής.

"Το μπουφάν της Χάρλεϊ ή πάλι καλά": Last call για την παράσταση με τη Μαριάννα Τουμασάτου

Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σταύρου, που έχει ως ηρωίδα μια μάνα που μιλά στον εύζωνα γιο της, μετρά τις τελευταίες του παραστάσεις στο Coronet.

"Μήδειας μπούρκα": Το Θεσσαλικό Θέατρο στην Αθήνα με τη βραβευμένη παράσταση για την ηρωίδα - σύμβολο

Η θεατρική παράσταση που ταξίδεψε μέχρι τη Νέα Υόρκη και βραβεύτηκε, σε κείμενο του Ανδρέα Φλουράκη, σκηνοθεσία της Κυριακής Σπανού και τη Μαρσέλα Λένα στον επώνυμο ρόλο, έρχεται το Μάιο για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Εν Αθήναις.

"#Free Prometheus": Όταν ο Αισχύλος συνάντησε τους Fem tettix

Μία κωμωδία παραλόγου που δανείζεται στοιχεία από τον "Προμηθέα Δεσμώτη" είναι το τρίτο πρωτότυπο έργο της ανατρεπτικής ομάδας το οποίο παρουσιάζεται στο studio Μαυρομιχάλη.

Έξι θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου κατεβάζουν αυλαία

Ο πρώτος θεατρικός οργανισμός της χώρας αποχαιρετά το "Goodbye, Lindita" και πέντε ακόμη παραγωγές του που φτάνουν στο τέλος του φετινού τους κύκλου.

"Ιnk": Η παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει!

Ύστερα από ένα χρόνο παγκόσμιας περιοδείας, η τελευταία δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου ξανά στο Μέγαρο Μουσικής.