Έξι νέες θεατρικές πρεμιέρες

Οι θεατρικές προτάσεις αυξάνονται και πληθύνονται. Ξεχωρίζουμε πέντε από τις νέες παραγωγές για την πρωτοτυπία και τους πρωταγωνιστές τους

Έξι νέες θεατρικές πρεμιέρες

Οι θεατρικές προτάσεις αυξάνονται και πληθύνονται. Ξεχωρίζουμε πέντε από τις νέες παραγωγές για την πρωτοτυπία και τους πρωταγωνιστές τους

«Τι απέγινε η Μπέημπι Τζέην»

Έξι νέες θεατρικές πρεμιέρες - εικόνα 1

Φέτος η Μπέτυ Λιβανού αντικαθιστά τη Ρένη Πιτακή και συναντιέται έτσι για πρώτη φορά στη σκηνή με τη Ρούλα Πατεράκη. Ψυχολογικό θρίλερ και την ίδια στιγμή μαύρη κωμωδία, το έργο καλεί τις δύο πρωταγωνίστριές του σε ένα ρεσιτάλ σαδισμού και βιτριολικού χιούμορ, σε ένα σκηνικό-έργο τέχνης που φιλοτέχνησαν ο Απόλλωνας Παπαθεοχάρης και η Μαίρη Τσαγκάρη. Η παράσταση είναι βασισμένη στο διάσημο κινηματογραφικό θρίλερ «Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν;» (1962), μια ταινία ολότελα θεατρικής δομής, στα όρια του γκροτέσκου και της δραματικής κομεντί, αριστοτεχνικά σκηνοθετημένη από τον Ρόμπερτ Όλντριτζ και υποψήφια για πέντε Όσκαρ (Σφενδόνη, από 1/11).

«Dostoyevskaya metro station»

Έξι νέες θεατρικές πρεμιέρες - εικόνα 2

Η Ελένη Μποζά επιλέγει τέσσερα διηγήματα της ώριμης περιόδου του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, τα «Μια αισχρή ιστορία», «Κροκόδειλος», «Μπαμπόκ» και «Το όνειρο ενός γελοίου», και δημιουργεί μια σκηνική σύνθεση που μας βυθίζει στην ντοστογιεφσκική σκέψη αναφορικά με τον άνθρωπο. Ο συμβολικός τίτλος της παράστασης αναφέρεται στον ομώνυμο σταθμό του μετρό της Μόσχας που άνοιξε το 2010 και κοσμείται από πίνακες που απεικονίζουν σκηνές από έργα του Ντοστογιέφσκι. Παίζουν: Νίκος Γιαλελής, Αντριάνα Ανδρέοβιτς, Ελένη Ανδρικοπούλου, Κώστας Κουτρουμπής, Χάρης Μπαλασόπουλος (Οδού Κεφαλληνίας Β΄ Σκηνή, από 1/11).

«Οι φυλακισμένες»

Έξι νέες θεατρικές πρεμιέρες - εικόνα 3

Ο Δημήτρης Καραντζιάς ποντάρει σε ένα ισπανικό έργο του 2007 που φέρνει στη σκηνή δεκαέξι ηθοποιούς. Ο Ιγνάθιο δελ Μοράλ διηγείται τη ζωή, τις αγωνίες και τα όνειρα μιας ομάδας φυλακισμένων γυναικών στη φρανκική Ισπανία του 1950. O παπάς-διευθυντής των φυλακών θα πρέπει να διαλέξει μία από αυτές για να της απονείμει χάρη. Όσο η ημέρα της επιλογής πλησιάζει, η αγωνία αλλά και οι εντάσεις κορυφώνονται. (Vault, σε avant premiere για τους αναγνώστες του athinorama.gr, 1/11)

«Η αγάπη άργησε μια μέρα»

Έξι νέες θεατρικές πρεμιέρες - εικόνα 4

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα της ελληνικής γυναικείας πεζογραφίας (το ομώνυμο μυθιστόρημα της Λιλής Ζωγράφου) και ένα καστ υψηλών προδιαγραφών –Αιμιλία Υψηλάντη, Αθηνά Τσιλύρα, Κατερίνα Μισιχρόνη, Μυρτώ Γκόνη, Μαρία Καρακίτσου, Βασιλική Διαλυνά, Μαρία Αποστολακέα– είναι τα δυνατά χαρτιά που έχει στα χέρια του ο Ένκε Φεζολάρι στο ανέβασμα της φετινής του παράστασης στο θέατρο Αργώ (από 31/10).

«Monty Python’s Spamalot»

Έξι νέες θεατρικές πρεμιέρες - εικόνα 5

Τη σουρεαλιστική παρωδία των Μόντι Πάιθον πάνω στο μύθο του βασιλιά Αρθούρου ανεβάζει ο Άγγελος Κλωνάρης για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Το θρυλικό «Αδελφάτο των Ιπποτών της Ελεεινής Τραπέζης» διασκευάζεται σε μια μεγάλη παραγωγή μιούζικαλ με έντεκα ηθοποιούς και ζωντανή μουσική. Η μουσική διδασκαλία είναι του Αλέξανδρου Βαμβούκου και οι χορογραφίες της Άννας Μάγκου (από 30/10).

«Φόνισσα»

Έξι νέες θεατρικές πρεμιέρες - εικόνα 6

Μια χοροθεατρική απόδοση του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη επιχειρεί η Δέσποινα Γιαννάτου, συνδυάζοντας τις παραστατικές τέχνες του χορού, της υποκριτικής και του σωματικού θεάτρου. Οι χορευτές της ομάδας Υπέρ Ορίων πλαισιώνουν τους ηθοποιούς Πέτρο Γούτη και Θανάση Κουρλαμπά. Κομβικό ρόλο στην παράσταση παίζει η μουσική του Μπάμπη Νίκου που αντλεί στοιχεία από την ελληνική παράδοση και τους αρχαιοελληνικούς ρυθμούς (Αλκμήνη, από 29/10).

Περισσότερες πληροφορίες

Η Φόνισσα

  • Μουσικοχορευτική
  • Διάρκεια: 65 '

Ο νεοκλασικός χορός, το θέατρο και η παραδοσιακή μουσική σμίγουν σε αυτήν τη διασκευή του μυθιστορήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Οι φυλακισμένες

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 95 '

Το έργο παρακολουθεί τη ζωή, τις αγωνίες και τα όνειρα κάποιων φυλακισμένων γυναικών στη φρανκική Ισπανία του 1950

Η Φόνισσα

  • Μουσικοχορευτική
  • Διάρκεια: 65 '

Ο νεοκλασικός χορός, το θέατρο και η παραδοσιακή μουσική σμίγουν σε αυτήν τη διασκευή του μυθιστορήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Monty Python’s Spamalot

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 120 '

Σουρεαλιστική παρωδία του μύθου του βασιλιά Αρθούρου βασισμένη στην κωμωδία «Το αδελφάτο των ιπποτών της ελεεινής τραπέζης» των Βρετανών κωμικών

Η αγάπη άργησε μια μέρα

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 100 '

Συγκλονιστική εικόνα της ελληνικής επαρχίας μεταξύ 1930 και 1980, ένα δριμύ «κατηγορώ» στην καταπίεση και ταυτόχρονα ένας ύμνος στον έρωτα και στην ελευθερία.

Dostoyevskaya metro station

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 111 '

Μέσα από θραύσματα έργων του Ντοστογιέφσκι, οι ηθοποιοί πραγματεύονται με χιούμορ τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν από την εργογραφία του

Τι απέγινε η Μπέημπι Τζέην

  • Θρίλερ
  • Διάρκεια: 100 '

Δύο αδερφές, πρώην σταρ, ζουν σε μια χολιγουντιανή έπαυλη. Εκεί η αυταρχική Τζέιν συμπεριφέρεται σαδιστικά στην ανάπηρη Μπλανς, διαιωνίζοντας έτσι την ανταγωνιστική σχέση τους

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αίμα στη σκηνή": Μια ανατρεπτική κωμωδία για το ίδιο το θέατρο σκηνοθετεί ο Τάσος Πυργιέρης

Το έργο του Αμερικανού συγγραφέα και ηθοποιού Τσαρλς Λάντλαμ, που ανεβαίνει τον Μάιο, παρακολουθεί τη ζωή ενός οικογενειακού θιάσου τρίτης κατηγορίας που ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον "Άμλετ".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

"Human Requiem in Eleusis": Παγκόσμια πρεμιέρα για την ταινία της εμβληματικής παράστασης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Την παράσταση - ύμνο στη θνητότητά μας με την υπογραφή του σκηνοθέτη Γιόχεν Ζάντιγκκαι της χορογράφου Σάσα Βαλτς έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να δούμε στο Σινέ Ελευσίς και στο Μέγαρο Μουσικής.

"Το μπουφάν της Χάρλεϊ ή πάλι καλά": Last call για την παράσταση με τη Μαριάννα Τουμασάτου

Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σταύρου, που έχει ως ηρωίδα μια μάνα που μιλά στον εύζωνα γιο της, μετρά τις τελευταίες του παραστάσεις στο Coronet.

"Μήδειας μπούρκα": Το Θεσσαλικό Θέατρο στην Αθήνα με τη βραβευμένη παράσταση για την ηρωίδα - σύμβολο

Η θεατρική παράσταση που ταξίδεψε μέχρι τη Νέα Υόρκη και βραβεύτηκε, σε κείμενο του Ανδρέα Φλουράκη, σκηνοθεσία της Κυριακής Σπανού και τη Μαρσέλα Λένα στον επώνυμο ρόλο, έρχεται το Μάιο για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Εν Αθήναις.

"#Free Prometheus": Όταν ο Αισχύλος συνάντησε τους Fem tettix

Μία κωμωδία παραλόγου που δανείζεται στοιχεία από τον "Προμηθέα Δεσμώτη" είναι το τρίτο πρωτότυπο έργο της ανατρεπτικής ομάδας το οποίο παρουσιάζεται στο studio Μαυρομιχάλη.

Έξι θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου κατεβάζουν αυλαία

Ο πρώτος θεατρικός οργανισμός της χώρας αποχαιρετά το "Goodbye, Lindita" και πέντε ακόμη παραγωγές του που φτάνουν στο τέλος του φετινού τους κύκλου.

"Ιnk": Η παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει!

Ύστερα από ένα χρόνο παγκόσμιας περιοδείας, η τελευταία δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου ξανά στο Μέγαρο Μουσικής.