The great tamer

3

Ίσως το πιο σκοτεινό έργο του διακεκριμένου χορογράφου/σκηνοθέτη, το οποίο είχε τη δύναμη να μας γοητεύσει, αλλά όχι και να μας συγκινήσει.

The great tamer

Το «great tamer» του Δημήτρη Παπαϊωάννου είναι το πιο σκοτεινό ίσως έργο του διακεκριμένου χορογράφου/σκηνοθέτη, το οποίο είχε τη δύναμη να μας γοητεύσει, αλλά όχι και να μας συγκινήσει.

The great tamer - εικόνα 1

Δεν βγαίνει κάποιος αλώβητος από μια συνάντηση με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου. Αν έρθεις σε επαφή με το έργο του, όλο και κάποια μετακίνηση συμβαίνει μέσα σου. Από τη συνάντηση με τον «Μέγα Δαμαστή» βγαίνεις ερείπιο ή αναγεννημένος. Ή και τα δύο μαζί. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου δημιουργεί ρωγμές. Σπάει την επιφάνεια της έρημης γης που φαντάστηκε, για να (ανα)γεννηθεί από τα έγκατά της ο άνθρωπος. Μέσα σε τόπο που δεν το περιμένεις βλασταίνει αιφνίδια νέος βλαστός, ένα ανθρώπινο σώμα.

Αυτή η δυνατότητα κάνει τον άνθρωπο να ελπίζει και να περιμένει ακόμη και όταν ξέρει πως όποια κι αν είναι η επίγεια διαδρομή θα επιστρέψει εκεί απ’ όπου ξεκίνησε. Η περιδίνηση γύρω από οντολογικά θέματα δεν έχει σταματήσει για τον Δημήτρη Παπαϊωάννου. Αυτήν τη φορά στη σκέψη του είδαμε τον έρωτα, την προδοσία και τη μητριαρχική δύναμη, το ανδρόγυνο, τον αιωρούμενο βηματισμό του ανθρώπου. Είδαμε το παρελθόν αλλά και κάποιο μέλλον σε έναν πλανήτη που απέχει έτη φωτός από τη Γη.

The great tamer - εικόνα 2

Λίγοι καλλιτέχνες έχουν καταφέρει να μεταφέρουν την ατμόσφαιρα μιας­ φαντασίωσης, ενός ονείρου, μιας φιλοσοφικής σκέψης στη σκηνή με μια σχεδόν υπερβατική δύναμη και διαισθητική λεπτομέρεια όσο ο Δημήτρης Παπαϊωάννου. Η αναζήτηση και η συνάντησή του με μια ομάδα δέκα εξαιρετικών ερμηνευτών (Π. Ανδριοπούλου, Άλ. Βαγγέ­λης, Έκτ. Λιάτσος, Γ. Μίχος, Ευαγγ. Ράντου, Κ. Σίμου, Δρ. Σκώτης, Χρ. Στρινόπουλος, Γ. Τσιαντούλας, Κ. Χρυσαφίδης) τον οδήγησαν στη νέα του παράσταση, που διαπνέεται από έντονο εσωτερισμό.

The great tamer - εικόνα 3

Στο «great tamer» το υπερβατικό με την πραγματικότητα βαδίζουν χέρι χέρι και ο χορογράφος/σκηνοθέτης χρησιμοποιεί τη σκηνή σαν καμβά για να συμβολοποιήσει τη ματαιότητα. Έναν καμβά πάνω στον οποίο γεννιέται και πεθαίνει ο άνθρωπος σε ένα μάλλον σκοτεινό σύμπαν. Στο σημείωμά του μιλάει για «ένα αυτοσχέδιο τσίρκο» και η παράστασή του, συγγενεύοντας με Vanitas ζωγραφικούς πίνακες του 1600, υπενθυμίζει μέσα από πολλαπλές εικόνες τη θνητότητα του ανθρώπου και τη ματαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο Παπαϊωάννου έχει κάνει ξεκάθαρο ότι έχει την ανάγκη να εκφραστεί με το σώμα και με κάθε τρόπο, εκτός κωδίκων, αλλά με μια ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης ανάμεσα στον θεατή και τον καλλιτέχνη. Αυτό που λέμε performance art και dancing είναι μπλεγμένα στα έργα του και αυτό έχει πάντα κάτι γοητευτικό: εκείνο το ολιγόλεπτο χορευτικό στιγμιότυπο του Άλεξ Βαγγέλη μας θύμισε πόσα ωραία πράγματα μπορεί να μας ξυπνήσει η πλαστικότητα της χορευτικής κίνησης.

Η επανάληψη των εικόνων/στιγμών δεν μας άφησε να δούμε τις λεπτομέρειές τους και παράλληλα μας έβαλε σε μια διαδικασία αποκωδικοποίησης πάμπολλων εννοιολογικών αναφορών. Έχω την αίσθηση ότι η παράσταση εξαντλείται στο εύρημα της αρχικής ιδέας και στην απόκοσμη ατμόσφαιρα που αναδύει. Το μήνυμα του «great tamer» έχει κάτι σχεδόν ισοπεδωτικό και υπονοεί όχι μόνο τη ματαιότητα της ζωής αλλά ίσως και τη ματαιότητα του να κάνεις τέχνη. Κρατώ αυτό που γράφει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στο σημείωμα του προγράμματος: «“Επιτέλους”, μου είπε ένας φίλος, “ένα έργο που μοιάζει να μην έχει συγγραφέα”. Μακάρι, σκέφτηκα, ίσως επιτέλους άρχισα να εξατμίζομαι».

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ Λεωφ. Συγγρού 107, 2109005800. Διάρκεια: 120΄.

Περισσότερες πληροφορίες

The great tamer-Ο μεγάλος δαμαστής

  • Χοροθέατρο
  • Διάρκεια: 120 '

Το έργο καταπιάνεται με το κατά πόσον η ανθρώπινη ζωή μπορεί να ιδωθεί ως ένα εξερευνητικό ταξίδι, ένα κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, μια εσωτερική ανασκαφή που υπόσχεται να φέρει στην επιφάνεια βαθύτερα νοήματα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.