Νέα έκρηξη πρεμιερών

Η θεατρική σεζόν καλά κρατεί με πέντε νέες παραστάσεις έργων γνωστών και λιγότερο γνωστών συγγραφέων από Σάρα Κέην μέχρι Σοφία Τρικούπη.

Νέα έκρηξη πρεμιερών

Η θεατρική σεζόν καλά κρατεί με πέντε νέες παραστάσεις γνωστών και λιγότερο γνωστών έργων από Σάρα Κέην μέχρι Σοφία Τρικούπη.

«Colossus»

Νέα έκρηξη πρεμιερών - εικόνα 1

Η Μαρία Καλλιμάνη συνεργάζεται με τον Θάνο Παπακωνσταντίνου, ένα σκηνοθέτη που δραστηριοποιείται κυρίως στη Γερμανία, και ερμηνεύει το ρόλο της Μητέρας στη σκηνική σύνθεση «Colossus» (Kολοσσός) που τόσο δραματουργικά όσο και σκηνοθετικά προτείνει μια ελεύθερη απόδοση της «Ορέστειας» του Αισχύλου. Η παράσταση, έχοντας μια σαφή αναφορά στα ολοκληρωτικά καθεστώτα του 20ού αιώνα, και πιο συγκεκριμένα στη θέση της γυναίκας σε αυτά, παρακολουθεί την πορεία μιας γυναίκας και τη μεταμόρφωσή της από πιστή ακόλουθο, υποδειγματική σύζυγο και καλή μητέρα σε μυθικό τέρας που επιθυμεί την απόλυτη καταστροφή των πάντων. (Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», από 27/4).

«Ο παπαγάλλος μου»

Νέα έκρηξη πρεμιερών - εικόνα 2

Η Άννα Κοκκίνου χαρακτηρίζει «θησαύρισμα εκ βαθέων για το χαμό ενός αγαπημένου πλάσματος όπου αναμειγνύονται καλειδοσκοπικά εικόνες της πολιτικής ζωής του 19ου αιώνα, το κείμενο της Σοφίας Τρικούπη, θυγατέρας της πολιτικής οικογένειας των Τρικούπηδων και περήφανης ντίβας, την οποία πολιορκούσαν όλοι οι διάσημοι εραστές της εποχής. Μεγαλωμένη στους κήπους του Μπάκιγχαμ, κάτω απ’ το βλέμμα της βασίλισσας Βικτορίας, γνώρισε όλα τα διάσημα πρόσωπα του 19ου αιώνα, από τον Βίσμαρκ και τον Κάιζερ μέχρι τον τσάρο Νικόλαο, τον Ανδρέα Κάλβο, αλλά και τον έρωτά της, τον πολιτικό αντίπαλο του αδελφού της, Θεόδωρο Δηλιγιάννη. Η δραματουργική επεξεργασία είναι του Νίκου Φλέσσα. Μαζί με την Άννα Κοκκίνου παίζουν οι Μαρίζα Θεοφυλακτοπούλου και Θοδωρής Θεοδωρακόπουλος. (Σφενδόνη, από 30/4)

«4.48 Ψύχωση»

Νέα έκρηξη πρεμιερών - εικόνα 3

Η ανάγνωση της Άντζελας Μπρούσκου στο κύκνειο άσμα της Σάρα Κέιν παίχτηκε με επιτυχία το 2013 στο «Bios» και στη συνέχεια στην Πάτρα και στα Δημήτρια στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε μία ακόμα ευκαιρία να δούμε την παράσταση που σκηνοθετεί με πρωταγωνίστριες την ίδια, την Παρθενόπη Μπουζούρη, την Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου και τη μουσικό Nalyssa Green, η οποία ερμηνεύει ζωντανά τις συνθέσεις της. Το έργο της Βρετανίδας αυτόχειρα ακροβατώντας ανάμεσα στη σχιζοφρένεια και την έντονη ποιητικότητα «μας καλεί να αντιμετωπίσουμε την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ψυχικής εμπειρίας σε όλο τον τρόμο και την ομορφιά της». (Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες, από 27/4)

«Η παρέλαση»

Νέα έκρηξη πρεμιερών - εικόνα 4

«Υπαρξιακό θρίλερ ή αλληγορία επώδυνου σουρεαλισμού, η “Παρέλαση” με την ιλιγγιώδη πλοκή της σκαρφαλώνει ασθμαίνοντας προς την κορυφή: μόλις φτάσει εκεί, το σκοινί θα κοπεί απότομα», μας λένε οι δυο συνσκηνοθέτες και πρωταγωνιστές του έργου της Λούλας Αναγνωστάκη, ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος και η Ελένη Στεργίου. Με ενδιαφέρον περιμένουμε να δούμε τη σκηνική τους ανάγνωση στο σπουδαίο έργο της Αναγνωστάκη, μέρος της τριλογίας «Η Πόλη», όπου το ρεαλιστικό συναντά το αινιγματικό μέσα από φαινομενικά ασήμαντες στιγμές της καθημερινής ζωής των ηρώων (Οδού Κεφαλληνίας - Β΄ Σκηνή, από 29/4).

«Ομιλήματα»

Νέα έκρηξη πρεμιερών - εικόνα 5

Τα στοχαστικά δοκίμια του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη πάνω στη θρησκεία και τη ζωή αποκτούν θεατρική μορφή και μάλιστα σε μια διαδραστική με το κοινό παράσταση. Ο Μπάμπης Γαλιατσάτος και η Κατερίνα Μαούτσου καλούν τους θεατές να χωριστούν όχι σύμφωνα με το φύλο τους –όπως συνέβη στην παράσταση «Μέγας Ανατολικός» του Ανδρέα Εμπειρίκου–, αλλά βάσει των μουσικών τους προτιμήσεων. Έτσι, τις Δεύτερες οι ηθοποιοί θα συναντιούνται με μελωδίες των J.S. Bach, E. Ysaye, H.I.F. Biber παιγμένες σε βιολί, ενώ τις Τρίτες με μελωδίες των Μ. Χατζιδάκι, Β. Τσιτσάνη, Δ. Σαββόπουλου κ.ά. κιθάρας. Η σκηνοθεσία, η δραματουργική επεξεργασία και τα σκηνικά-κοστούμια είναι της Κατερίνας Μαούτσου (Bios, από 1/5).

Περισσότερες πληροφορίες

4.48 Ψύχωση

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 80 '

Ό,τι στοίχειωνε τις σκέψεις της Bρετανίδας αυτόχειρος Σάρα Κέιν αναδύεται μέσα από το κύκνειο άσμα της, που ακροβατεί ανάμεσα στη σχιζοφρένεια και την έντονη ποιητικότητα.

Ο παπαγάλλος μου

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Το κείμενο της αδερφής του Χαρίλαου Τρικούπη εκφράζει τόσο λεπτά αισθήματα για το χαμό ενός μικρού πλάσματος, ενώ ταυτόχρονα αναμειγνύει εικόνες από την πολιτική ζωή του 19ου αιώνα.

Ομιλήματα

  • Μουσικό Θέατρο
  • Διάρκεια: 70 '

Οι θεατές καλούνται να χωριστούν βάσει των μουσικών τους προτιμήσεων και να παρακολουθήσουν τα «Ομιλήματα» με τη συνοδεία βιολιού ή κιθάρας.

Colossus

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 90 '

Η σκηνική σύνθεση, που βασίζεται στον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου, έχει σαφείς αναφορές στα ολοκληρωτικά καθεστώτα του 20ού αιώνα, και πιο συγκεκριμένα στη θέση της γυναίκας μέσα σε αυτά

Η παρέλαση

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 60 '

Μέσα σε μια σοφίτα δύο αδέρφια μπλέκονται σε ένα παιχνίδι εξουσίας ψάχνοντας τις ισορροπίες τόσο στη σχέση τους όσο και στον έξω κόσμο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.