Η Μπέττυ Αρβανίτη γίνεται 91 ετών

Δεν κυριολεκτώ. Αναφέρομαι στον ρόλο της γηραιότερης εκ των «Τριών ψηλών γυναικών», τον οποίο επωμίζεται, δίπλα στις Μαρία Κεχαγιόγλου και Νεφέλη Κουρή.

Η Μπέττυ Αρβανίτη γίνεται 91 ετών

Δεν κυριολεκτώ. Αναφέρομαι στον ρόλο της γηραιότερης εκ των «Τριών ψηλών γυναικών», τον οποίο επωμίζεται η Μπέττυ Αρβανίτη, δίπλα στις Μαρία Κεχαγιόγλου και Νεφέλη Κουρή. Λίγο πριν από την πρεμιέρα του στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας (8/3), κάνουμε focus στο έργο του Έντουαρντ Άλμπι.

Η Μπέττυ Αρβανίτη γίνεται 91 ετών - εικόνα 1

Ψηλή και αδύνατη, αυταρχική­ και πλούσια. Με ήπιο Αλτσχάιμερ – λογικό αφού έχει ήδη πατήσει τα 90. Νοσταλγεί τη νιότη της, οικτίρει τον άπιστο σύζυγό­ της και τον ομοφυλόφιλο γιο της. Έτσι είναι η Α., η πιο ηλικιωμένη από τις «Τρεις ψηλές γυναίκες» του Έντουαρντ Άλμπι (1928-2016), που ανεβαίνουν στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας­, το οποίο γιορτάζει φέτος τα 30 χρόνια του. Πέρα από την Μπέττυ Αρβανίτη, στην οποία ταιριάζει γάντι ο ρόλος της Α., συμπρωταγωνιστούν και δύο άξιες ηθοποιοί: η Μαρία Κεχαγιόγλου και η Νεφέλη Κουρή. Η πρώτη, βασικό στέλεχος του αλλοτινού Θεάτρου του Νότου (Αμόρε) και αγαπημένη ηθοποιός του Λευτέρη Βογιατζή, ανήκει στην κατηγορία των αθόρυβων πρωταγωνιστριών. Η δεύτερη, νεότατη και ανερχόμενη, είναι γνωστή εξίσου από το θέατρο («Ηλίθιος», «Ερωτόκριτος» και «Ιλιάδα») όσο και από την τηλεόραση («Ματωμένα χώματα», «Νησί», «Η λέξη που δε λες»).

Η Μπέττυ Αρβανίτη γίνεται 91 ετών - εικόνα 2

Στο στόχαστρο του έργου βρίσκεται η αυτογνωσία. Διότι, όπως αποδεικνύεται, η γηραιά κυρία Α. δεν συναντιέται με τη μεσήλικη και άκρως κυνική γυναίκα που έχει προσλάβει για να τη γηροκομεί. ούτε με τη Γ., μια 26χρονη υπάλληλό της που σφύζει από νιότη και αυτοπεποίθηση. Αντίθετα, καθεμία από τις τρεις γυναίκες ενσαρκώνει μια διαφορετική ηλικία της Α. Και όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης τους Άρης Τρουπάκης: «Η τεθλασμένη πορεία των 91 χρόνων είναι εμποτισμένη με το μαύρο, αιρετικό χιούμορ του Άλμπι, που σε κάποιες στιγμές πετυχαίνει εκείνο­ που κάνει ο χρόνος στη δική μας ζωή. Να μοιάζουν οι μεγαλύτερες θύελλες που μας σάρωσαν, κοιτάζοντάς τις από μακριά, με το δροσερό αεράκι που μας έδωσε ανάσα και κουράγιο για να συνεχίσουμε τη δίχως νόημα­ αναζήτηση του δικού μας νοήματος...»

Η Μπέττυ Αρβανίτη γίνεται 91 ετών - εικόνα 3

Ο συγγραφέας του θρυλικού «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» έγραψε τις «Τρεις ψηλές γυναίκες» (1994, βραβείο Πούλιτζερ) σαν ένα ξόρκι για τους προσωπικούς του δαίμονες. Διότι βρέφος δύο εβδομάδων, ο Άλμπι δόθηκε για υιοθεσία. Μολονότι οι θετοί γονείς του ήταν εύπορα μέλη της κοσμικής Νέας Υόρκης, ο ίδιος, ομοφυλόφιλος και διόλου κοσμικός, τους εγκατέλειψε νωρίς: «Ποτέ δεν ένιωσα άνετα μαζί τους. Δεν νομίζω πως ήξεραν πώς είναι ένας γονιός. Πιθανότατα ούτε εγώ ήξερα πώς είναι να είσαι γιος».

Περισσότερες πληροφορίες

Τρεις ψηλές γυναίκες

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Ένα έργο για τις ενδόμυχες σκέψεις και τις φοβίες, για τα γεράματα, τον έρωτα, τις ανθρώπινες σχέσεις, τη μοναξιά, το θάνατο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
25/04/2024

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".