Μαύρο χιόνι - Το ημερολόγιο ενός μακαρίτη

3

Η λειτουργία και η οργάνωση των σοβιετικών θεάτρων επί εποχής Στάλιν διακωμωδείται έξυπνα και πικρά σ’ αυτή την παράσταση που έχει μελετημένη σκηνοθεσία, πλην όμως κουράζει με τα αλλεπάλληλα, έντονα κινησιολογικά μοτίβα.

Μαύρο χιόνι - Το ημερολόγιο ενός μακαρίτη

Η λειτουργία και η οργάνωση των σοβιετικών θεάτρων επί εποχής Στάλιν διακωμωδείται έξυπνα και πικρά σ’ αυτή την παράσταση που έχει μελετημένη σκηνοθεσία, πλην όμως κουράζει με τα αλλεπάλληλα, έντονα κινησιολογικά μοτίβα.

Μαύρο χιόνι - Το ημερολόγιο ενός μακαρίτη - εικόνα 1

Τα όρια για την τέχνη δεν ήταν όλες τις εποχές ανοιχτά. Στη Ρωσία, την εποχή της σταλινικής καταπίεσης, σάτιρες και έργα που έθιγαν αρνητικά την κυρίαρχη ιδεολογία εξαφανίστηκαν από το ρεπερτόριο των σοβιετικών σκηνών. Πολλά θεωρήθηκαν διεστραμμένα και οι συγγραφείς τους αρνητικά πρόσωπα για την κοινωνία. Αυτές οι απαγορεύσεις και οι καταναγκασμοί έκαναν τους συγγραφείς να αυτολογοκρίνονται και οδήγησαν κάποιες πένες σε κατά παραγγελία κατασκευάσματα. Αυτή την πρακτική της λογοκρισίας αλλά και το όραμα ενός θεάτρου ικανού να καθρεφτίσει τη ζωή καταγράφει ο Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ στο ημιτελές αυτοβιογραφικό «Θεατρικό μυθιστόρημα», το οποίο μετέπλασαν για το θέατρο με τον τίτλο «Μαύρο χιόνι - Το ημερολόγιο ενός μακαρίτη» η Δήμητρα Κονδυλάκη κι ο Κώστας Φιλίππογλου. Το έργο, με αναζωογονητικό κυνισμό και σαρδόνιο χιούμορ, λειτουργεί ως μαύρη σάτιρα της εξουσίας και της πολιτικής των δεκαετιών του ’20 και του ’30 αλλά όχι μόνο.

Μαύρο χιόνι - Το ημερολόγιο ενός μακαρίτη - εικόνα 2

Η ιστορία πλέκεται γύρω από ένα νεαρό δημοσιογράφο-συγγραφέα, ο οποίος στην προσπάθειά του να εισχωρήσει στους κύκλους της διανόησης ξεβράζεται από η λογοκρισία και την αυταρέσκεια του συστήματος. Ο Φιλίππογλου, μέσα από το χτίσιμο έντονων, εναλλασσόμενων κινηματογραφικών εικόνων, αυτό που τονίζει είναι ότι στον πυρήνα της κριτικής του Μπουλγκάκοφ δεν βρίσκεται μόνο το σταλινικό καθεστώς όσο το ίδιο το πλέγμα της εξουσίας και η νοσηρή συμπεριφορά του ανθρώπου όταν την αποκτά.

Πολλές είναι οι αρετές του σωματικού θεάτρου τις οποίες αξιοποιεί αρκετά, ωραία η γκροτέσκα ατμόσφαιρα και η πινακοθήκη χαρακτήρων που δημιουργεί – κι ας μην έχουν όλοι οι ηθοποιοί την ίδια ενέργεια. Ωστόσο, αν το πρώτο μέρος της παράστασης ήταν τόσο περιεκτικό και σύντομο όσο το δεύτερο, το αποτέλεσμα θα έκοβε η ανάσα. Εκπληκτική είναι η κίνηση και η εκφραστικότητα του Τάσου Δημητρόπουλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο του αντιήρωα Σεργκέι Λεόντιεβιτς Μαξούντοφ και γεμάτες έξαψη και πάθος οι ερμηνείες των έμπειρων Γιάννη Στεφόπουλου και Κώστα Φιλίππογλου.

ΠΟΡΤΑ Λεωφ. Μεσογείων 27, 2107711333. Διάρκεια 110΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Μαύρο χιόνι - Το ημερολόγιο ενός μακαρίτη

  • Μαύρη Κωμωδία
  • Διάρκεια: 110 '

Με βάση το αυτοβιογραφικό «Θεατρικό Μυθιστόρημα» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, η παράσταση αποτυπώνει με χιούμορ τη θέση του καλλιτέχνη σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.