11 δυνατές παραστάσεις για να αποχαιρετήσετε το 2016

Πάνω από 300 παραστάσεις παίζονται αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα. Επειδή λοιπόν, διατρέχοντας τον οδηγό των παραστάσεων, μπορεί να... ζαλιστείτε, είπαμε να σας βοηθήσουμε με ένα best of.

11 δυνατές παραστάσεις για να αποχαιρετήσετε το 2016

Πάνω από 300 παραστάσεις παίζονται αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα. Επειδή λοιπόν, διατρέχοντας τον οδηγό των παραστάσεων, μπορεί να... ζαλιστείτε, είπαμε να σας βοηθήσουμε με ένα best of που αξίζει να έχετε υπόψη σας, όποια κι αν είναι τα γούστα και η διάθεσή σας. Κάποιες τις έχουμε ήδη δει και τις λατρέψαμε, κάποιες είναι πρώτες πρώτες στη λίστα εκείνων που θα δούμε, κάποιες μας βάζουν σε κλίμα γιορτών και υπάρχουν και αυτές που δεν χάνονται με τίποτα.

11 δυνατές παραστάσεις για να αποχαιρετήσετε το 2016 - εικόνα 1
«Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά - Ένας δολοφόνος στο Τόκυο»

Πυροβολισμοί αντί για ho-ho-ho; Happening-extravaganza αντί για μια «κανονική» γιορτινή παράσταση; Ακριβώς. Φορέστε άνετα παπούτσια και ντυθείτε ζεστά. Γιατί το «Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά - Ένας δολοφόνος στο Τόκυο» του Σύλλα Τζουμέρκα και της Γιούλας Μπούνταλη δεν είναι απλώς ένα θεατρικό αστυνομικό θρίλερ ούτε ένα νουάρ έργο, αλλά ένα anti-Christmas… ανθρωποκυνηγητό, εξίσου για τον 25μελή θίασο όσο και για τους θεατές του, εντός και εκτός Στέγης. Οι Μάκης Παπαδημητρίου, Θανάσης Δόβρης και Θάνος Τοκάκης πρωταγωνιστούν και τα εισιτήρια έχουν όλα σχεδόν προπωληθεί (25/12-8/1).

11 δυνατές παραστάσεις για να αποχαιρετήσετε το 2016 - εικόνα 2
«Αυτή η νύχτα μένει»

«Αυτή η νύχτα μένει»: Το βιβλίο-οδοιπορικό ενός έρωτα με φόντο τα σκυλάδικα της ελληνικής επαρχίας των 80s που άφησε εποχή ως ταινία, έγινε φέτος παράσταση με live, γαρίφαλα και σπάσιμο πιάτων, στην Πλάκα, στο αλλοτινό Θέατρο του Ήλιου και πλέον Θέατρο «Δημήτρης Ροντήρης». Με τον συγγραφέα του, τον –πιο cult δεν γίνεται– Θάνο Αλεξανδρή ανάμεσα στους πρωταγωνιστές (Μυρτώ Γκόνη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Λίλα Μπακλέση, Ιωσήφ Πολυζωίδης, Όμηρος Πουλάκης κ.ά.) και την Κίρκη Καραλή να σκηνοθετεί.

11 δυνατές παραστάσεις για να αποχαιρετήσετε το 2016 - εικόνα 3
«Δείπνο ηλιθίων»

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος ξέρει να διαλέγει κωμωδίες! Μια σκεπτόμενη anti-bullying κωμωδία ενηλίκων είναι το διάσημο από τον κινηματογράφο «Δείπνο ηλιθίων» που ανεβάζει φέτος, σε μια προσεγμένη παραγωγή με ωραία ατμόσφαιρα και ερμηνείες στην κόψη του κωμικοτραγικού (Κάππα). Ο ίδιος είναι ταιριαστός στον χαριτωμένο και αξιαγάπητο χαρακτήρα του καλοκάγαθου εφοριακού και υποψήφιου κορόιδου, με τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη ως θύτη που γίνεται θύμα.

11 δυνατές παραστάσεις για να αποχαιρετήσετε το 2016 - εικόνα 4
«Αύγουστος»

«Αύγουστο» μέσα στο καταχείμωνο μας επιφύλασσε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Μόλις έκανε πρεμιέρα στο «Δημήτρης Χορν» με το έργο του Τρέισι Λετς –γνωστό από την κινηματογραφική μεταφορά του και τις συγκλονιστικές ερμηνείες των Μέριλ Στριπ και Τζούλια Ρόμπερτς– κι έναν all star θίασο: Θέμιδα Μπαζάκα, Μαρία Πρωτόπαππα, Βίκυ Βολιώτη, Μαρίνα Ασλάνογλου, Μάνος Βακούσης.

11 δυνατές παραστάσεις για να αποχαιρετήσετε το 2016 - εικόνα 5
«Η Επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα»

Προειδοποίηση: ο τίτλος είναι παραπλανητικός. Διότι η «Επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα», που ανεβαίνει υποδειγματικά από τον Νίκο Μαστοράκη στο Θέατρο Τέχνης (Υπόγειο), είναι ξεκάθαρα ένα σύγχρονο σπονδυλωτό έργο με ιστορίες διαταραγμένων ερωτικών­ σχέσεων. Μόνο που σε καιρούς σύγχυσης, σύμφωνα με τον συγγραφέα Ζοέλ Πομερά, η αγάπη είναι τόσο ανέφικτη όσο το να επανενωθούν οι δύο Κορέες… Ένας έξοχος θίασος, με τους Κλέωνα Γρηγοριάδη, Μαρία Καλλιμάνη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Ιωάννα Μαυρέα, Χάρη Φραγκούλη και Κωνσταντίνα Τάκαλου επικεφαλής συγκινεί, σαρκάζει, προκαλεί και καταθέτει ερμηνείες ολκής.

11 δυνατές παραστάσεις για να αποχαιρετήσετε το 2016 - εικόνα 6
«Ανκόρ»

Δεν είναι απλώς μια παράσταση. Είναι 55 λεπτά μεγάλης τέχνης. Ο λόγος για το «Ανκόρ» του Θόδωρου Τερζόπουλου (Άττις), ένα θέαμα-πεμπτουσία της τριαντάχρονης θητείας αυτού του σκηνοθέτη/καλλιτέχνη/διανοητή της σκηνής και ταυτόχρονα το ιδανικό κλείσιμο του παραστασιακού τρίπτυχου που ξεκίνησε με τα έργα «Alarme» (2010) και «Αmor» (2014). Θέμα του; Η σύγκρουση ως βασική παράμετρος της ύπαρξής μας. Η Σοφία Χιλλ και ο Αντώνης Μυριαγκός παίζουν συγκλονιστικά, καλώντας τον θεατή σε μια υπερβατική εμπειρία θέασης.

11 δυνατές παραστάσεις για να αποχαιρετήσετε το 2016 - εικόνα 7
«Τι απέγινε η Μπέημπι Τζέην;»

Το θρυλικό έργο «Τι απέγινε η Μπέημπι Τζέην;» (Σφενδόνη), που άφησε εποχή στη μεγάλη οθόνη, καθώς σηματοδότησε τη συνάντηση δύο «ιερών τεράτων» του κινηματογράφου, της Μπέτι Ντέιβις και της Τζόαν Κρόφορντ, ανεβαίνει σε παγκόσμια πρώτη, υπό την ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά του Απόλλωνα Παπαθεοχάρη, με δύο δικά μας ιερά τέρατα στους πρώτους ρόλους: τη Ρούλα Πατεράκη και τη Ρένη Πιττακή. Ψυχολογικό θρίλερ και, την ίδια στιγμή, μαύρη κωμωδία, θέλει τις δύο φοβερές πρωταγωνίστριές του να δίνουν ρεσιτάλ σαδισμού και βιτριολικού χιούμορ.

11 δυνατές παραστάσεις για να αποχαιρετήσετε το 2016 - εικόνα 8
«Πυγμαλίων - Ωραία μου κυρία»

Συνδεδεμένο με τη μεγάλη οθόνη είναι και το έργο του Μπέρναρντ Σο «Πυγμαλίων - Ωραία μου κυρία», που σκηνοθέτησε ο Αλέξανδρος Ρήγας (στον κινηματογράφο το έργο «Πυγμαλίων» μετονομάστηκε σε «Ωραία μου κυρία» και το σενάριό του τιμήθηκε με Όσκαρ το 1939). Λάμψη, φινέτσα κι αισιοδοξία αποπνέει η θεατρική υπερπαραγωγή, με πρωταγωνιστές τους Δήμητρα Ματσούκα, Κώστα Κόκλα, Παύλο Χαϊκάλη, Μπέτυ Λιβανού, Αντώνη Καφετζόπουλο και την εικαστική ματιά του Απόλλωνα Παπαθεοχάρη στα κοστούμια (Pantheon Theater).

11 δυνατές παραστάσεις για να αποχαιρετήσετε το 2016 - εικόνα 9
«Mamma Mia»

Σε feelgood πνεύμα κινείται και το «Mamma Mia» των Μπένι Άντερσον, Μπγιόρν Ούλβεους (Ακροπόλ) με δύο τραγουδίστριες, τη Δέσποινα Βανδή και την Demmy, να αποκαλύπτουν τον γοητευτικό θεατράλε αέρα τους. Στην παράσταση που έχει την υπογραφή της Θέμιδας Μαρσέλλου, η Δέσποινα Βανδή με τις Μπέττυ Μαγγίρα και Μαριέλλα Σαββίδου φτιάχνουν ένα αχτύπητο τρίο, φορώντας εφαρμοστά λίκρα κοστούμια και τραγουδώντας γνωστές επιτυχίες των ABBA, ενώ το δικό τους τέμπο δίνουν ο Άκης Σακελλαρίου, ο Αργύρης Αγγέλου και ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης.

11 δυνατές παραστάσεις για να αποχαιρετήσετε το 2016 - εικόνα 10
«Καρυοθραύστης»

Στη λίστα των προτάσεων συμπεριλάβαμε και δύο μπαλέτα που δια­κρίνονται για τη συναισθηματική δύναμη και τη θεατρικότητά τους. Ο επώνυμος ρόλος στη «Ζιζέλ» (μέχρι 31/12) του Αντόλφ Αντάμ έχει χαρακτηριστεί «ο Άμλετ του μπαλέτου» κι εμείς θα τον δούμε να ζωντανεύει από εξαιρετικές σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Θέατρο Ολύμπια, ενώ ο «Καρυοθραύστης» του Τσαϊκόφσκι από το Russian Ballet Theater είναι το απόλυτο χριστουγεννιάτικο παραμύθι που θα σας βάλει στο κλίμα των ημερών (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μέχρι 30/12).

Περισσότερες πληροφορίες

Αύγουστος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 150 '

Οι τρεις κόρες της οικογένειας Γουέστον συγκεντρώνονται στο σπίτι των γονιών τους στο Όσατζ της Οκλαχόμα, αναζητώντας μαζί με τους κοντινούς συγγενείς τον πατέρα τους, ο οποίος έχει να δώσει σημάδια ζωής για μέρες.

Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά - Ένας δολοφόνος στο Τόκυο

  • Σκηνική Σύνθεση

Ένα αστυνομικό θρίλερ, με αναφορές εξίσου στον Κουροσάβα και τον Ταραντίνο, φέρνει τα πάνω κάτω εντός κι εκτός Στέγης και μπλέκει τον εκλεκτό θίασο σε μια λάθος απαγωγή

Δείπνο ηλιθίων

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Ένας κακομοίρης γκαφατζής εισβάλλει στο οργανωμένο σύμπαν ενός μεγαλοεκδότη και το διαλύει σε μια στιγμή.

Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 110 '

Εραστές, σύζυγοι, οικογένειες, φίλοι… μιλούν με μελαγχολία, σκληρότητα αλλά και χιούμορ για το αδιέξοδο της αγάπης.

Ανκόρ

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 55 '

Με αυτήν την παράσταση-έργο τέχνης, βασισμένη σε ποίηση του Θ. Τσαλαπάτη, ολοκληρώνεται το τρίπτυχο που ξεκίνησε ο Θ. Τερζόπουλος με το «Alarme» και το «Amor». Θέμα της η σύγκρουση ως μυθική αρχή της δημιουργίας των πάντων.

Πυγμαλίων - Ωραία μου κυρία

  • Κομεντί
  • Διάρκεια: 150 '

Μια ρομαντική ιστορία για την προσπάθεια ενός διανοούμενου στο Λονδίνο των αρχών του 20ού αιώνα να μεταμορφώσει μια ανθοπώλισσα σε κυρία της υψηλής κοινωνίας χωρίς κανείς να υποψιάζεται τη λαϊκή καταγωγή της

Τι απέγινε η Μπέημπι Τζέην

  • Θρίλερ
  • Διάρκεια: 110 '

Δύο αδερφές, πρώην σταρ, ζουν σε μια χολιγουντιανή έπαυλη. Εκεί η αυταρχική Τζέιν συμπεριφέρεται σαδιστικά στην ανάπηρη Μπλανς, διαιωνίζοντας έτσι την ανταγωνιστική σχέση τους

Mamma mia!

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 140 '

Ρομαντική κομεντί με ενδιαφέρουσα πλοκή και τα συναισθήματα να συμπορεύονται με τα διαχρονικά τραγούδια των ABBA.

Ζιζέλ

  • Μπαλέτο

Η ΕΛΣ ξαναπαρουσιάζει με νέο καστ την επιτυχημένη της παραγωγή, ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και σύνθετα μπαλετικά έργα, που αποθεώνει την άδολη αγάπη. Η χορογραφία βασίζεται σε αυτήν του Μ. Πετιπά, σύμφωνα με την αρχική χορογραφία των Ζ. Κοραλί και Ζ. Περό

Καρυοθραύστης

  • Μπαλέτο

Το απόλυτο γιορτινό παραμύθι με την Κλάρα και τον πρίγκιπα-καρυοθραύστη να κάνουν ένα μαγικό ταξίδι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Κοππέλια": Η Λυρική ανεβάζει το κλασικό μπαλέτο σε νέα χορογραφία Έντουαρντ Κλουγκ

Tο Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει μια νέα φιλόδοξη παραγωγή χορού που έρχεται τον Μάιο στην αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" στο ΚΠΙΣΝ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Rabbit hole": Το συναρπαστικό αμερικάνικο δράμα για τρεις τελευταίες παραστάσεις

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, συστήνοντάς μας ένα βραβευμένο σύγχρονο έργο για την απώλεια, ρίχνει αυλαία.

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.