6 κλασικά έργα στη σκηνή

Εμβληματικά έργα των Σαίξπηρ, Ίψεν, Ντοστογιέφσκι, Τενεσί Ουίλιαμς και Άρθουρ Μίλερ παίζονται επαναπροσδιορίζοντας την έννοια του αθηναϊκού αστικού θεάτρου.

6 κλασικά έργα στη σκηνή

Εμβληματικά έργα των Σαίξπηρ, Ίψεν, Ντοστογιέφσκι, Τενεσί Ουίλιαμς και Άρθουρ Μίλερ παίζονται επαναπροσδιορίζοντας την έννοια του αθηναϊκού αστικού θεάτρου.

«Άμλετ»

6 κλασικά έργα στη σκηνή - εικόνα 1

Τετρακόσια και πλέον χρόνια από τη συγγραφή του, το πιο διάσημο σαιξπηρικό έργο παραμένει ένα μυστήριο ανοιχτό σε πολύσημες ερμηνείες. Ο Γιάννης Κακλέας το ανεβάζει σε μια λιτή μοντέρνα παράσταση, με τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη στον ομώνυμο ρόλο και συμπρωταγωνιστές τους Ιερώνυμο Καλετσάνο, Έλενα Τοπαλίδου, Ευγενία Δημητροπούλου κ.ά. (Δημοτικό θέατρο Πειραιά)

«Ριχάρδος Β΄»

6 κλασικά έργα στη σκηνή - εικόνα 2

Δεν είναι ο περιβόητος «κουτσός» Ριχάρδος Γ΄. Ούτε ο τραγικός Λιρ. Μα ούτε και ο δαιμονισμένος Μακμπέθ. Είναι ο λιγότερο γνωστός σαιξπηρικός βασιλιάς και ο πιο άδοξος, εκείνος που παραδίδει αμαχητί θρόνο και στέμμα, αποποιούμενος την ίδια του την ύπαρξη. Αυτόν τον ηττημένο βασιλιά ερμηνεύει φέτος ο Άρης Σερβετάλης στη νέα εικαστική/χοροθεατρική παράσταση που σκηνοθετεί η Έφη Μπίρμπα (Ροές).

«Κουκλόσπιτο»

6 κλασικά έργα στη σκηνή - εικόνα 3

Αποθεώθηκε στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού του «α» το ιψενικό έργο του 1879 που εμφανίζει μια πρώτης τάξεως σύζυγο και μητέρα, τη Νόρα, να εγκαταλείπει σύζυγο και παιδιά, προκειμένου να βρει την αυτογνωσία. Η παράσταση του Γιώργου Σκεύα, με την Αμαλία Μουτούση να δίνει ρεσιτάλ και άξιο συνοδό της τον Άρη Λεμπεσόπουλο συνεχίζεται (Θέατρο Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής»).

«Έγκλημα και Τιμωρία»

6 κλασικά έργα στη σκηνή - εικόνα 4

Ντοστογιέφσκι διασκευασμένος και ανεβασμένος υποδειγματικά από τον Γεωργιανό σπουδαίο σκηνοθέτη Λεβάν Τσουλάτζε. Με τρία σημαντικά Θεατρικά Βραβεία Κοινού του «α» (σκηνοθεσίας, ανδρικού ρόλου και σκηνογραφίας), η πετυχημένη παράσταση της περσινής σεζόν συνεχίζεται, με τον Τάσο Ιορδανίδη ιδανικό ως Ρασκόλνικοφ και τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη ως επιθεωρητή Πορφύρη (Άνεσις).

«Λεωφορείο ο πόθος»

6 κλασικά έργα στη σκηνή - εικόνα 5

Βραβευμένο με Πούλιτζερ, το έργο-μύθος του Τενεσί Ουίλιαμς που άφησε εποχή στον κινηματογράφο με τους Βίβιαν Λι και Μάρλον Μπράντο, ανεβαίνει από μια σκηνοθέτιδα-αυθεντία στον ψυχολογικό ρεαλισμό, την Ελένη Σκότη, με την Κόρα Καρβούνη ως Μπλανς Ντιμπουά και τον Γιάννη Τσορτέκη ως σκληροτράχηλο Στάνλεϊ Κοβάλσκι (Σύγχρονο Θέατρο).

«Ήταν όλοι τους παιδιά μου»

6 κλασικά έργα στη σκηνή - εικόνα 6

Πολεμοκάπηλος βιομήχανος ο Δημήτρης Καταλειφός; Κάπως έτσι. Με τον ίδιο, την Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου και τον Κώστα Βασαρδάνη επικεφαλής ενός αξιοπρόσεκτου θιάσου, ο Γιάννης Μόσχος ανεβάζει το αριστουργηματικό έργο του Άρθουρ Μίλερ αναγορεύοντας το οικογενειακό δράμα και το ηθικό τέλμα της οικογένειας Κέλερ σε υπαρξιακή τραγωδία της καπιταλιστικής εποχής (Εμπορικόν).

Περισσότερες πληροφορίες

Το κουκλόσπιτο

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 150 '

Σε μια φαινομενικά ευτυχισμένη οικογένεια, η υπάκουη σύζυγος και μητέρα Νόρα Χέλμερ κάνει την προσωπική της επανάσταση και αλλάζει τρόπο σκέψης και στη συνέχεια τρόπο ζωής.

Έγκλημα και τιμωρία

  • Διασκευή Μυθιστορήματος
  • Διάρκεια: 150 '

Εξαιρετικός ο Τ. Ιορδανίδης στο ρόλο του φτωχού φοιτητή Ρασκόλνικοφ, ο οποίος, θεωρώντας ότι είναι «υπεράνθρωπος», διαπράττει ένα έγκλημα, στην εντυπωσιακή παράσταση του Γεωργιανού διακεκριμένου σκηνοθέτη.

Λεωφορείο ο πόθος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 150 '

Το βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο εστιάζει στη σχέση της ονειροπόλας και συμπλεγματικής Μπλανς Ντιμπουά με τον άξεστο άντρα της αδερφής της Στάνλεϊ Κοβάλσκι.

Ήταν όλοι τους παιδιά μου

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 135 '

Έργο-ορόσημο της μεταπολεμικής αμερικανικής δημιουργίας, με πρωταγωνιστή έναν κατασκευαστή πολεμικού υλικού που προκαλεί, άθελά του, το θάνατο 21 πιλότων.

Ριχάρδος Β΄

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Ο Άρ. Σερβετάλης ενσαρκώνει τον πιο άδοξο σαιξπηρικό βασιλιά, εκείνον που πρέπει να παραδώσει αμαχητί το θρόνο και το στέμμα, να αποποιηθεί τον τίτλο και μαζί την ίδια την ύπαρξή του

Άμλετ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 150 '

Το έργο καταγράφει την ηθική περιπέτεια ενός ανθρώπου που έχει την ευφυΐα να θέτει καίρια ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Studio new star art cinema: Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής του Δήμου Αβδελιώδη

Ένα έργο στα αρχαία ελληνικά και μία σύνθεση διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι οι δύο παραγωγές του χώρου οι οποίες κατεβάζουν σύντομα αυλαία.

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Βιζυηνό στις τελευταίες Παραβάσεις της σεζόν στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ολοκληρώνεται με τη σκηνική ανάγνωση του έργου - ύμνος του Γεώργιου Βιζυηνού στον άνθρωπο και τη φιλία.

Το "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" κατεβάζει αυλαία

Λίγες παραστάσεις απομένουν ακόμη για την επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Χρόνη Μίσσιου στο Σύγχρονο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.

"Reunion the musical": Μαντώ, Πωλίνα, Βόσσου, Μπίγαλης και Αγγέλου στο νέο μιούζικαλ της Θέμιδος Μαρσέλλου

Η νέα παράσταση της σκηνοθέτριας των λαμπερών παραγωγών έρχεται τον Μάιο στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, με ένα υπέροχο καστ στους ρόλους πέντε διαφορετικών ανθρώπων που ενώνονται από μια διαθήκη.

Έτοιμοι για το Athens Comedy Festival 2024;

Η γιορτή γέλιου της πόλης επανέρχεται στις 30 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος". 4 μέρες σε 4 αίθουσες, με περισσότερες από 30 παραστάσεις και περισσότερους από 80 κωμικούς.

Φεστιβάλ Αθηνών: Τι θα δούμε στη φετινή γιορτή του καλοκαιριού

Στην Πειραιώς 260, στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου αλλά και σε άλλους χώρους, θεατρικούς και μη, δίνουμε το καθιερωμένο ραντεβού μας με το Φεστιβάλ Αθηνών. Εμείς χαρτογραφήσαμε το θεατρικό και χορευτικό του πρόγραμμα και σας δίνουμε μια πρώτη γεύση.