6 κωμωδίες με άρωμα εποχής

Με αφορμή την πρεμιέρα του «Εξηνταβελόνη» στο Εθνικό Θέατρο (22/12), σας θυμίζουμε ακόμη κάποιες παραστάσεις που παίζονται αυτήν την περίοδο και μας διακτινίζουν σε παλιότερες εποχές, με το κωμικό στοιχείο να δηλώνει πάντα «παρών».

6 κωμωδίες με άρωμα εποχής

Με αφορμή την πρεμιέρα του «Εξηνταβελόνη» στο Εθνικό Θέατρο (22/12), σας θυμίζουμε ακόμη κάποιες παραστάσεις που παίζονται αυτήν την περίοδο και μας διακτινίζουν σε παλιότερες εποχές, με το κωμικό στοιχείο να δηλώνει πάντα «παρών».

6 κωμωδίες με άρωμα εποχής - εικόνα 1

«Το ημέρωμα της στρίγγλας»
Δύστροπη η Μαρία Ναυπλιώτου; Κι όμως ναι. Γίνεται μια γυναίκα ατίθαση και ιδιαίτερα οξύθυμη ερμηνεύοντας την Κατερίνα στην περίφημη ερωτική κωμωδία του Σαίξπηρ που ανεβάζει ο Γιάννης Κακλέας. Όταν όμως ο Πετρούκιος (Βασίλης Χαραλαμπόπουλος) αναλαμβάνει να την κάνει... αρνάκι, η εξημέρωση είναι εξασφαλισμένη. (Βρετάνια)

6 κωμωδίες με άρωμα εποχής - εικόνα 2

«Πυγμαλίων - Ωραία μου κυρία»
Ένα λαϊκό κορίτσι μεταμορφώνεται σε εκλεπτυσμένη αριστοκράτισσα στη ρομαντική κομεντί του Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, που ανεβαίνει με όρους υπερπαραγωγής από τον Αλέξανδρο Ρήγα, με τη Δήμητρα Ματσούκα επικεφαλής ενός 20μελούς θιάσου. Μαζί της οι Κώστας Κόκλας, Παύλος Χαϊκάλης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Μπέττυ Λιβανού, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Ορέστης Τζιόβας κ.ά. (Pantheon Theater)

6 κωμωδίες με άρωμα εποχής - εικόνα 3

«Δωδέκατη νύχτα»
Ρομαντικοί δούκες, μοιραίοι ναυαγοί, μεταμφιέσεις κι ερωτικά γαϊτανάκια σε μια εκκεντρικά μελαγχολική σκηνοθεσία που διχάζει το κοινό. «Ο έρωτας είναι πάνω και πέρα από τα φύλα»: μάλλον αυτό προασπίζεται ο Δημήτρης Καραντζάς ανεβάζοντας με queer διαθέσεις την αμφίσημη ερωτική σαιξπηρική κωμωδία, με την Έμιλυ Κολιανδρή να ξεχωρίζει ως ανδρόγυνη Βιόλα. (Εθνικό Θέατρο)

6 κωμωδίες με άρωμα εποχής - εικόνα 4

«Ταρτούφος»
Σαν άλλος Γκάρι Όλντμαν στον «Κόμη Δράκουλα», ο Αιμίλιος Χειλάκης παίζει τον Ταρτούφο, έναν ψευτο-θεοσεβούμενο δαίμονα της απατεωνιάς, που εκμεταλλεύεται την οικογένεια του Οργκόν (Άλκις Κούρκουλος) μέχρι να τον πάρουν είδηση. Ένα «σκοτεινό» ανέβασμα της μολιερικής κωμωδίας με σπλάτερ φινάλε-αποκάλυψη. (Θέατρο «Τζένη Καρέζη»)

6 κωμωδίες με άρωμα εποχής - εικόνα 5

«Εξηνταβελόνης»
Δεν υπάρχει Σμυρνιός πιο τσιγκούνης από αυτόν! Αυτός ο πλούσιος, τσιφούτης χήρος βρίσκει το δάσκαλό του στο πρόσωπο του υπηρέτη του. Η ελληνική εκδοχή στον μολιερικό «Φιλάργυρο», το έργο που έγραψε ο Κωνσταντίνος Οικονόμου το 1816, σκηνοθετεί φέτος η Λίλλυ Μελεμέ, με τον Χρήστο Βαλαβανίδη στον επώνυμο ρόλο. (Εθνικό Θέατρο)

6 κωμωδίες με άρωμα εποχής - εικόνα 6

«Φαύστα»
Η αφασία του μικροαστού σατιρίζεται ανελέητα, ο δεκαπεντασύλλαβος στίχος αποδομείται σκανδαλιάρικα και ο Μποστ συνεχίζει, από το 1962, να μας παρασύρει στον ελληνικότατο σουρεαλισμό του. Στην παράσταση της Μάρθας Φριντζήλα ένας ωραίος θίασος, με την Ελένη Κοκκίδου κυρίαρχη, παίζει και άδει, έχοντας ως σημείο αναφοράς τα εξαίσια άσματα του Βασίλη Μαντζούκη. (Προσκήνιο)

Περισσότερες πληροφορίες

Πυγμαλίων - Ωραία μου κυρία

  • Κομεντί
  • Διάρκεια: 150 '

Μια ρομαντική ιστορία για την προσπάθεια ενός διανοούμενου στο Λονδίνο των αρχών του 20ού αιώνα να μεταμορφώσει μια ανθοπώλισσα σε κυρία της υψηλής κοινωνίας χωρίς κανείς να υποψιάζεται τη λαϊκή καταγωγή της

Ταρτούφος ή Οι απατεώνες

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 105 '

Σύγχρονη προσέγγιση της κλασικής κωμωδίας για τον πανούργο Ταρτούφο, που με τις δολοπλοκίες του αναστατώνει τη ζωή της οικογένειας του εύπιστου Οργκόν.

Εξηνταβελόνης

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 135 '

Στην Πόλη του 1950 ο Εξηνταβελόνης, ένας πλούσιος χήρος με δύο παιδιά, έχει δύο μεγάλα πάθη, το χρήμα και τον έρωτά του για τη μικρή Εμινέ, την οποία αποφασίζει να παντρευτεί

Το ημέρωμα της στρίγγλας

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 136 '

Η αιθέρια Μ. Ναυπλιώτου σε κόντρα ρόλο ερμηνεύει την ατίθαση Κατερίνα και ο Β. Χαραλαμπόπουλος τον Πετρούκιο, που κάνει τα πάντα ώστε η στρίγκλα να γίνει αρνάκι

Δωδέκατη νύχτα

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 130 '

Ρομαντισμός, παγανισμός, μεταμφιέσεις με φόντο τη μυθική Ιλλυρία. Η Βιόλα φτάνει εκεί ναυαγός, μεταμφιέζεται σε αγόρι για να μπει στην υπηρεσία του δούκα Ορσίνο, του οποίου η αγαπημένη Ολίβια ερωτεύεται τελικά τη Βιόλα σαν αγόρι.

Φαύστα

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Μια «απωλεσθείς» κόρη, που την καταπίνει ένα κήτος, ανθρωποφάγες γάτες, το ναυάγιο του «Τιτανικού» και ο χαμός του Καραϊσκάκη στην τρελή και αιχμηρή κωμωδία του Μποστ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.