14 παραστάσεις για κάθε απόχρωση του έρωτα

Από τα κλασικά και πειραγμένα love stories εποχής ως τις σύγχρονες κωμικές ματιές στις σχέσεις, ο έρωτας έχει πολλές όψεις στις αθηναϊκές σκηνές. Να μερικές από τις παραστάσεις όπου ο Άγιος Βαλεντίνος πρωταγωνιστεί.

14 παραστάσεις για κάθε απόχρωση του έρωτα

Από τα κλασικά και πειραγμένα love stories εποχής ως τις σύγχρονες κωμικές ματιές στις σχέσεις, ο έρωτας έχει πολλές όψεις στις αθηναϊκές σκηνές. Να μερικές από τις παραστάσεις όπου ο Άγιος Βαλεντίνος πρωταγωνιστεί.

Αγάπη στο απόλυτο

14 παραστάσεις για κάθε απόχρωση του έρωτα - εικόνα 1
Ρωμαίος + Ιουλιέτα

Υπάρχει πιο κλασικό love story από εκείνο του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας; Όταν, όμως, ο Κωνσταντίνος Ρήγος ανεβάζει το σαιξπηρικό δράμα, οι Ιουλιέτες γίνονται δύο, οι Ρωμαίοι επτά και ο έρωτας πολύ πιο πανκ (Δημοτικό θέατρο Πειραιά, από τις 19/2).

14 παραστάσεις για κάθε απόχρωση του έρωτα - εικόνα 2
«Δαμάζοντας τα κύματα»

Ένας άλλος προβοκάτορας, ο Δανός κινηματογραφιστής Λαρς φον Τρίερ εμπνέει τη Ρούλα Πατεράκη κι εκείνη μεταφέρει στο θέατρο το «Δαμάζοντας τα κύματα», με τον Άκη Σακελλαρίου ως παραπληγικό σύζυγο, να προτρέπει την γυναίκα του (Ιωάννα Τσιριγκούλη) να συνευρίσκεται ερωτικά με άλλους άντρες… (Εθνικό Θέατρο).

14 παραστάσεις για κάθε απόχρωση του έρωτα - εικόνα 3
«Μεγάλη Χίμαιρα»

Μολονότι ο έρωτας μοιάζει να πυρπολεί τα πάντα στη «Μεγάλη Χίμαιρα» (Πορεία), ίσως τελικά για όλα να φταίει η αυτοκαταστροφική ηρωίδα του Καραγάτση, μοναδικά ερμηνευμένη στη sold-out παράσταση του Δημήτρη Τάρλοου από την Αλεξάνδρα Αϊδίνη.

14 παραστάσεις για κάθε απόχρωση του έρωτα - εικόνα 4
«Ωραία του Πέραν»

Αν, πάλι, θέλετε ρομαντισμό, τότε η «Ωραία του Πέραν» είναι η παράστασή σας: ένας μοιραίος έρωτας καταφθάνει από τα στενά του Βοσπόρου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και δυο νέοι ηθοποιοί (Γ. Παπαγεωργίου-Αντ. Φρύδα) δίνουν πνοή στο ομώνυμο ερωτικό ρομάντζο του 1920.

Έρως αλά φρανσέζ

14 παραστάσεις για κάθε απόχρωση του έρωτα - εικόνα 5
«Ερωτική Μονομαχία»

Δεν εφηύραν, απλώς, την τέχνη του φιλιού^ οι Γάλλοι γράφουν ερωτικό θέατρο όπως κανείς. Δύο κλασικές φραντσέζικες κωμωδίες και μια σύγχρονη μας το θυμίζουν: στην «Ερωτική Μονομαχία» (Άλφα), η Κερασία Σαμαρά και η Βίκυ Μαραγκάκη «μονομαχούν» για έναν ωραίο συνωμότη του 1817 και στις «Ιδιοτροπίες της Μαριάννας» (Πόρτα), οι Ξένια Καλογεροπούλου, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Γιώργος Παπαγεωργίου κ.ά. μπλέκουν σε μια ερωτική δίνη.

14 παραστάσεις για κάθε απόχρωση του έρωτα - εικόνα 6
«Μου λες την αλήθεια;»

Όσο για το «Μου λες την αλήθεια;», οι Σπύρος Παπαδόπουλος, Τάκης Παπαματθαίου, Βάνα Ραμποτά και Νικολέτα Κοτσαηλίδου δίνουν …ρεσιτάλ σύγχρονης απιστίας (Κάππα).

Caveman VS Cavewoman

14 παραστάσεις για κάθε απόχρωση του έρωτα - εικόνα 7
«Caveman»

Ερωτοχτυπημένοι! Το ένα εισιτήριο είναι δωρεάν για όσους δουν με το ταίρι τους τον ξεκαρδιστικό μονόλογο του ανθρώπου των σπηλαίων «Caveman» (Coronet), που παίζεται για 9η χρονιά, με τον Θανάση Βισκαδουράκη στο ρόλο-φετίχ. Από την επομένη, καταφθάνει στο Coronet και η θηλυκή «απάντηση»: η «Cavewoman», με τη Δήμητρα Παπαδήμα (από τις 15/2).

Καρδιοκατακτητές στη σκηνή

14 παραστάσεις για κάθε απόχρωση του έρωτα - εικόνα 8
«Γλυκό πουλί της νιότης»

Ο Δον Ζουάν είναι σίγουρα το χαρακτηριστικό παράδειγμα – δείτε και το ομώνυμο έργο του Μολιέρου (Faust). Εξίσου δόλιος γόης ωστόσο είναι κι εκείνος του Τενεσί Ουίλιαμς στο «Γλυκό πουλί της νιότης» (Άλμα), με την Κατερίνα Μαραγκού ως «θύμα» του Όμηρου Πουλάκη.

Μήπως, όμως, η σεξουαλική σαγήνη είναι κάτι αρχέγονο; Αυτό διερωτάται ο Βέντεκιντ στη «Λούλου» (Αγγέλων Βήμα). Η αποπλάνηση είναι μεγάλο θέμα – γι’ αυτήν μιλά η «Δεσποινίς Τζούλια» (Νέο θέατρο Βασιλάκου) αλλά και το flamenco «Κουαρτέτο» (Arroyo Nuevo).

Περισσότερες πληροφορίες

Δον Ζουάν

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Έρωτας και λαγνεία, καταδίκη και αποπλάνηση στις περιπέτειες του πιο περιβόητου και αμετανόητου νεαρού ιππότη, που ψάχνει διαρκώς νέες κατακτήσεις.

Η Ωραία του Πέραν

  • Ρομαντικό Δράμα
  • Διάρκεια: 80 '

Ο μοιραίος έρωτας δύο νέων έρχεται από τα στενά του Βοσπόρου, σε μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο ερωτικό ρομάντσο του 1920

Το γλυκό πουλί της νιότης

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Δύο διαφορετικοί μεταξύ τους άνθρωποι ακουμπάνε ο ένας στον άλλο, σε μια οριακή στιγμή της ζωής τους, και παραδίδονται στις αυταπάτες τους

Ερωτική μονομαχία

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 110 '

Μια γαλλική κωμωδία εποχής για τον έρωτα και την πολιτική, με μουσική και τραγούδια

Κουαρτέτο

  • Χοροθέατρο
  • Διάρκεια: 70 '

Με τη σύζευξη φλαμένκο και κλασικής μουσικής παρουσιάζεται το ερωτικό παιχνίδι δύο εραστών, εμπνευσμένο από τις «Επικίνδυνες σχέσεις» του Λακλό

Caveman

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 120 '

Για 9η χρονιά ο Caveman επιχειρεί να φωτίσει τις σχέσεις των δύο φύλων και να ανακαλύψει το μυστικό της συμβίωσης.

Cavewoman

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 120 '

Παράσταση για ένα ρόλο, όπου μια γυναίκα προσπαθεί απελπισμένα να λύσει το γόρδιο δεσμό του γάμου και της συμβίωσης.

Οι ιδιοτροπίες της Μαριάννας

  • Αισθηματική κομεντί
  • Διάρκεια: 75 '

Ο Γάλλος ρομαντικός ποιητής και συγγραφέας του 19ου αιώνα, στο πρώιμο αριστούργημά του, καταγράφει τους στρόβιλους μιας ερωτικής δίνης στην οποία εμπλέκονται ένα ή και περισσότερα ερωτικά τρίγωνα.

Ρωμαίος + Ιουλιέτα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 150 '

Το διάσημο σαιξπηρικό ζευγάρι πάει κόντρα στην παράδοση και διεκδικεί το δικαίωμα στον έρωτα, σε μια παράσταση με πρωταγωνιστές δύο Ιουλιέτες και επτά Ρωμαίους

Δεσποινίς Τζούλια

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Ένα ανελέητο και βασανιστικό παιχνίδι εξουσίας και εναλλαγής ρόλων, μια αδυσώπητη ερωτική μονομαχία με κοινή αφετηρία αλλά εντελώς διαφορετικούς στόχους.

Δαμάζοντας τα κύματα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 150 '

Το σημαντικό θεατρικό έργο του μεγάλου Δανού σκηνοθέτη, που έγινε γνωστό μέσα από την κινηματογραφική μεταφορά του, εκθειάζει την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία στο όνομα της απόλυτης αγάπης.

Μου λες αλήθεια;

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Μια απιστία φέρνει τα πάνω κάτω και η ζωή των ανθρώπων αλλάζει δραματικά, διότι –κακά τα ψέματα– η αλήθεια πονάει

Λούλου

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 110 '

Με φόντο την παρακμή και την υποκρισία του 19ου αιώνα, η μοιραία γυναίκα-παιδί, εμπνέει πάθη στους θαυμαστές της.

Η Μεγάλη Χίμαιρα

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 150 '

Το ερωτικό μελόδραμα της Γαλλίδας Μαρίνα Μπαρέ συνεχίζει για τρίτη σεζόν, σε μια επική πλέον παράσταση που μεταφέρει στη σκηνή τη μεγάλη συγκίνηση του βιβλίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.

"I am falling in love | Εκδοχές πάνω στη Δωδέκατη Νύχτα": Πειραγμένος Σαίξπηρ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τον Γιώργο Βαλαή

Ο ανήσυχος δημιουργός αποσυναρμολογεί τη "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στη Σκηνή Ωμέγα, εστιάζοντας στις σχέσεις των ηρώων και την ερωτική έλξη που δεν γνωρίζει πρότυπα.

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!