Οι γυναικείες ερμηνείες που περιμένουμε το 2016

Η θεατρική σεζόν συνεχίζει, και με το νέο χρόνο, να έχει άρωμα γυναίκας. Η Ρούλα Πατεράκη, η Αγλαΐα Παππά, η Αμαλία Μουτούση, η Μαρία Ναυπλιώτου, η Σμαράγδα Καρύδη και η Ιώ Βουλγαράκη είναι έξι ξεχωριστές καλλιτέχνιδες που έχουν εκ των προτέρων το ενδιαφέρον μας και διεκδικούν το χειροκρότημά μας. Τι ετοιμάζουν;

Οι γυναικείες ερμηνείες που περιμένουμε το 2016

Η θεατρική σεζόν συνεχίζει, και με το νέο χρόνο, να έχει άρωμα γυναίκας. Η Ρούλα Πατεράκη, η Αγλαΐα Παππά, η Αμαλία Μουτούση, η Μαρία Ναυπλιώτου, η Σμαράγδα Καρύδη και η Ιώ Βουλγαράκη είναι έξι ξεχωριστές καλλιτέχνιδες που έχουν εκ των προτέρων το ενδιαφέρον μας και διεκδικούν το χειροκρότημά μας. Τι ετοιμάζουν;

Οι γυναικείες ερμηνείες που περιμένουμε το 2016 - εικόνα 1
Μετά το «Amor», η Αγλαΐα Παππά ετοιμάζεται για ένα νέο ρόλο-πρόκληση

H βετεράνος των πειραματισμών Ρούλα Πατεράκη ξεκινά τη νέα χρονιά με πολλά ανοιχτά μέτωπα: Ενώ ενσαρκώνει, και φέτος, την εκκεντρική Αμερικανίδα συγγραφέα αστυνομικών θρίλερ Πατρίσια Χάισμιθ (στην παράσταση «Πατρίσια Χάισμιθ: εισαγωγή στο σασπένς») στο 104, παράλληλα διασκευάζει (από 21/1) για το Εθνικό το οσκαρικό «Δαμάζοντας τα κύματα» του Λαρς Φον Τρίερ, με την ίδια, την Π. Μπουζούρη, τον Άκη Σακελλαρίου και την Ι. Τσιριγκούλη να συμπρωταγωνιστούν.
Τα δευτερότριτα, στο Ιλίσια - «Βολανάκης», ανεβάζει τη δραματοποιημένη εκδοχή του περίφημου ερωτικού μυθιστορήματος «Μετάξι» του Αλεσάντρο Μπαρίκο με τις Μ. Καλογήρου, Σ. Γρηγοριάδου και Δ. Σαραφίδου και τον Μάιο ετοιμάζεται να παρουσιάσει στη Στέγη για πρώτη φορά στην Ελλάδα την επική μεταφυσική τριλογία του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ «Προς Δαμασκόν» (11-22/5), ένα έργο-ποταμός, με έναν εξαιρετικό θίασο (Λ. Γεωργακόπουλος, Ι. Καλετσάνος, Δ. Κουρτάκη, Μ. Παπαδημητρίου, Αλ. Συσσοβίτης κ.ά.)

Οι γυναικείες ερμηνείες που περιμένουμε το 2016 - εικόνα 2
H Ρούλα Πατεράκη θα παρουσιάσει τον Μάιο στη Στέγη την επική μεταφυσική τριλογία του Στρίντμπεργκ «Προς Δαμασκόν»

Η Αγλαΐα Παππά μπαίνει δυναμικά στους ρόλους που ερμηνεύει και δεν χάνει εύκολα τόνο και βλέμμα, όσο έντονος κι αν είναι ο ρυθμός της παράστασης. Για του λόγου το αληθές, δείτε την στο «Amor» του Θόδωρου Τερζόπουλου στο Άττις. Παράλληλα προετοιμάζεται για ένα νέο ρόλο-πρόκληση, εκείνον της Μάρθας στο «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ», του Έντουαρντ Άλμπι. Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις σκηνοθετεί τον Ιανουάριο στο Από Μηχανής το παθιασμένο συζυγικό παιχνίδι μεταξύ της Παππά και του Άκι Βλουτή, ενώ τους ρόλους του νεότερου ζευγαριού ερμηνεύουν ο Δ. Κουρούμπαλης και η Γ. Σκαφιδά.

Οι γυναικείες ερμηνείες που περιμένουμε το 2016 - εικόνα 3
Tη Νόρα στο «Κουκλόσπιτο» του Ίψεν θα υποδυθεί η Αμαλία Μουτούση

Αγαπημένη συνεργάτιδα του Λευτέρη Βογιατζή, η Αμαλία Μουτούση επιστρέφει στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων για να πρωταγωνιστήσει στο «Κουκλόσπιτο» του Ίψεν ως Νόρα. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Σκεύας. Παίζουν ακόμα ο Άρης Λεμπεσόπουλος, η Μ. Ζορμπά, ο Γ. Συμεωνίδης και ο Ν. Παπαγιάννης (πρεμιέρα 3/2).

Οι γυναικείες ερμηνείες που περιμένουμε το 2016 - εικόνα 4
Μαρία Ναυπλιώτου, μια αισθαντική Άννα Καρένινα

Η Μαρία Ναυπλιώτου έχει όλα όσα χρειάζονται για να ερμηνεύσει μια γυναίκα-μύθο, όπως η Άννα Καρένινα, επιστρέφοντας έπειτα από καιρό στο Εθνικό Θέατρο. Ο Πέτρος Ζούλιας υπογράφει τη σκηνοθεσία και συμπρωταγωνιστούν ο Ορφέας Αυγουστίδης και ο Μ. Μουμούρης (από 11/2).

Οι γυναικείες ερμηνείες που περιμένουμε το 2016 - εικόνα 5
Η Σμαράγδα Καρύδη αλά «Sweet Charity»

Η Σμαράγδα Καρύδη φέρνει την άνοιξη στο Μπάντμιντον πρωταγωνιστώντας από τον Μάρτιο στο φαντασμαγορικό μιούζικαλ «Sweet Charity» του Μπομπ Φόσι. Η Σμαράγδα Καρύδη θα λάμψει στον ομώνυμο ρόλο, ενώ δίπλα της σ’ αυτήν τη μεγάλη παραγωγή στέκονται ο Μ. Μπεγνής, ο Στ. Ζαλμάς, η Ντ. Παπαδημητρίου και η Ν. Μπουλέ. Σκηνοθετεί ο επί χρόνια συνεργάτης του Φόσι, Τσετ Γουόκερ, ενώ την ελληνική απόδοση κάνουν ο Γ. Καπουτζίδης και ο Στ. Πατρώνης.

Οι γυναικείες ερμηνείες που περιμένουμε το 2016 - εικόνα 6
Η Ιώ Βουλγαράκη με Japanese look από τη φωτογράφιση του προγράμματος της Στέγης

Η Ιώ Βουλγαράκη κλέβει τις εντυπώσεις με τις σκηνοθετικές επιλογές της. Οι δουλειές της έχουν μια αύρα κινηματογραφική κι αυτό φάνηκε στην παρθενική της εμφάνιση στο Φεστιβάλ Αθηνών με τους «Ληστές». Φαίνεται όμως ότι της αρέσουν τα δύσκολα, γι’ αυτό επανέρχεται τον Ιανουάριο στη Στέγη (20-30/1) με μια βωβή παράσταση βασισμένη στη θρυλική ταινία του Ντέιβιντ Γουόρκ Γκρίφιθ «Μισαλλοδοξία». Πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, ο Γ. Γάλλος, ο Αρ. Ξάφης, η Εύη Σαουλίδου και ο Ν. Χατζόπουλου. Το επόμενο βήμα θα το κάνει μετά το Πάσχα, διασκευάζοντας και σκηνοθετώντας το «Ορλάντο» της Bιρτζίνια Γουλφ στο Skrow.

Περισσότερες πληροφορίες

Μισαλλοδοξία

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 100 '

Μια βωβή παράσταση βασισμένη στη θρυλική ταινία του Ντέιβιντ Γουόρκ Γκρίφιθ που καθόρισε την κινηματογραφική πρωτοπορία στις αρχές του 20ού αιώνα

Amor

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 55 '

Σε ένα εικαστικής υφής θέαμα, δύο ηθοποιοί ερμηνεύουν ακραίες συμπεριφορές, χειραγωγούνται από την εξουσία και χειραγωγούν ο ένας τον άλλον. Ίσως όμως ο έρωτας μπορεί να τους σώσει

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Studio new star art cinema: Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής του Δήμου Αβδελιώδη

Ένα έργο στα αρχαία ελληνικά και μία σύνθεση διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι οι δύο παραγωγές του χώρου οι οποίες κατεβάζουν σύντομα αυλαία.

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Βιζυηνό στις τελευταίες Παραβάσεις της σεζόν στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ολοκληρώνεται με τη σκηνική ανάγνωση του έργου - ύμνος του Γεώργιου Βιζυηνού στον άνθρωπο και τη φιλία.

Το "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" κατεβάζει αυλαία

Λίγες παραστάσεις απομένουν ακόμη για την επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Χρόνη Μίσσιου στο Σύγχρονο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.

"Reunion the musical": Μαντώ, Πωλίνα, Βόσσου, Μπίγαλης και Αγγέλου στο νέο μιούζικαλ της Θέμιδος Μαρσέλλου

Η νέα παράσταση της σκηνοθέτριας των λαμπερών παραγωγών έρχεται τον Μάιο στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, με ένα υπέροχο καστ στους ρόλους πέντε διαφορετικών ανθρώπων που ενώνονται από μια διαθήκη.

Έτοιμοι για το Athens Comedy Festival 2024;

Η γιορτή γέλιου της πόλης επανέρχεται στις 30 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος". 4 μέρες σε 4 αίθουσες, με περισσότερες από 30 παραστάσεις και περισσότερους από 80 κωμικούς.

Φεστιβάλ Αθηνών: Τι θα δούμε στη φετινή γιορτή του καλοκαιριού

Στην Πειραιώς 260, στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου αλλά και σε άλλους χώρους, θεατρικούς και μη, δίνουμε το καθιερωμένο ραντεβού μας με το Φεστιβάλ Αθηνών. Εμείς χαρτογραφήσαμε το θεατρικό και χορευτικό του πρόγραμμα και σας δίνουμε μια πρώτη γεύση.