11 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 17-23/12

Εμβληματικά μπαλέτα, παραμυθένιες όπερες για όλη την οικογένεια, κλασικά έργα, μοντέρνος χορός και υποσχόμενες κωμωδίες συναντιούνται σε μια εορταστική θεατρική εβδομάδα. 

11 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 17-23/12

Εμβληματικά μπαλέτα, παραμυθένιες όπερες για όλη την οικογένεια, κλασικά έργα, μοντέρνος χορός και υποσχόμενες κωμωδίες συναντιούνται σε μια εορταστική θεατρική εβδομάδα.

Η Βασίλισσα του χιονιού

11 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 17-23/12 - εικόνα 1

Ο Θοδωρής Αμπαζής, συνθέτης, σκηνοθέτης και αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για την οπερετική «Βασίλισσα του χιονιού» που ανεβάζει στη Στέγη, όπως θα δείτε στη συνέντευξη που μας παραχώρησε. Αν κρίνουμε μάλιστα από την επιτυχημένη της πρώτη παρουσίαση στην Πάτρα το 2014, δεν έχουμε λόγο να μην κλείσουμε έγκαιρα εισιτήρια για να δούμε το απόλυτα γιορτινό παραμύθι που κάνει πρεμιέρα στις 22/12. Όπως αναφέρει: «Στην παράσταση φλερτάρουμε πολύ με το σύγχρονο μουσικό θέατρο και ο βασικός στόχος μας είναι να δείξουμε ότι η όπερα μπορεί να είναι κάτι ωραίο, χαρούμενο και ζωντανό. Υπάρχει γρηγοράδα, ρυθμός και καθαρές ιδέες για να μη βαριούνται τα παιδιά – άλλωστε, στις ηλικίες 7 με 13 ετών στις οποίες κατά βάση απευθυνόμαστε, μπορούν να μείνουν συγκεντρωμένα για τρία με πέντε λεπτά.»

Δον Κιχώτης

11 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 17-23/12 - εικόνα 2

Το ισπανικό του ταμπεραμέντο και οι απαιτητικές χορογραφίες κατατάσσουν τον «Δον Κιχώτη» του Λούντ­βιχ Μίνκους στα εμβληματικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου. Θα το απολαύσουμε στις 22, 23, 25, 29 και 30/12 από τα Μπολσόι και τα Κρατικά Κλασικά Μπαλέτα της Μόσχας στο Μέγαρο Μουσικής. Βασισμένο στο κορυφαίο ουμανιστικό μυθιστόρημα που έγραψε ο Μιγκέλ Θερβάντες (1547-1616),το μπαλέτο χορογραφήθηκε από τον Μαριούς Πετιπά για τα Μπαλέτα Μπολσόι το 1869. Το 1900, ο Αλεξάντερ Γκόρσκι δημιούργησε τη δική του χορογραφία για τα Αυτοκρατορικά Μπαλέτα. Ποια ήταν η διαφορά ανάμεσα στις δύο χορογραφίες; Ο Γκόρσκι χρησιμοποίησε το ανθρώπινο σώμα ως αναπόσπαστο μέρος της πλοκής. Άλλαξε τις συμμετρίες που κυριαρχούσαν στη χορογραφία του Πετιπά και ανέδειξε τις δεξιότητες των χορευτών με τολμηρό τρόπο. Αυτήν τη χορογραφία θα δούμε στην ΑΘήνα. Από το 1966 που δημιουργήθηκαν, τα Κρατικά Κλασικά Μπαλέτα της Μόσχας έχουν εμφανιστεί σε περισσότερες από 60 χώρες, ενώ εδώ και χρόνια συνεργάζονται σταθερά με άλλους δύο βασικούς πυλώνες της κλασικής ρωσικής χορευτικής παράδοσης, τα Μπαλέτα Μαριίνσκι (Κίροφ ) της Αγίας Πετρούπολης και τα Μπολσόι της Μόσχας.

Μάνα θα πάω στο Χόλιγουντ

11 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 17-23/12 - εικόνα 3

Μια πολυμήχανη φυλή. Ένα διαμέρισμα στην οδό Φυλής. Δυο άνεργοι ηθοποιοί. Κι ένα όνειρο. Κωμωδιογράφος ολκής, ικανή να κάνει ένα ολόκληρο θέατρο να τραντάζεται από το γέλιο, η Δήμητρα Παπαδοπούλου υπογράφει μια ολοκαίνουργια και επίκαιρη μουσική κωμωδία. «Μάνα θα πάω στο Χόλιγουντ» είναι ο τίτλος και οι ταλαντούχοι ηθοποιοί Θανάσης Αλευράς και Κωνσταντίνα Μιχαήλ οι πρωταγωνιστές στην παράσταση που ανεβαίνει στο θέατρο Ιλίσια σε σκηνοθεσία της συγγραφέα και του Φωκά Ευαγγελινού. Δύο άνεργοι ηθοποιοί μηχανεύονται τα πάντα για να συγκεντρώσουν το ποσό που χρειάζονται για να μετακομίσουν στο… Χόλιγουντ! Αξιοποιώντας κάθε μέσο, θεμιτό και αθέμιτο, θα μετατρέψουν προσωρινά το διαμέρισμά τους σε οίκο ανοχής. Θα μπορέσουν, όμως, να κατακτήσουν το όνειρό τους ή, μήπως, η οδός Φυλής είναι μονόδρομος; Ένας άξιος θίασος συμπρωταγωνιστεί: Αντώνης Κρόμπας, Ζερόμ Καλούτα, Πέτρος Γεωργοπάλης, Στράτος Λύκος, Παναγιώτης Αλεξανδράκης και Ελένη Ροδά (Πρεμιέρα 17/12)

Coup Fatal

11 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 17-23/12 - εικόνα 4

Αυτό θα πει μείξη τεχνών και ιδεών! Η διάσημη πολυσυλλεκτική ομάδα Les Ballets C de la B μας εισάγει στα άδυτα της κογκολέζικης κουλτούρας με χορό και τραγούδι στη σκηνή της Στέγης. Οι C de la B δεν είναι μία ακόμη χορευτική ομάδα ούτε μπαλέτο με τη στενή έννοια του όρου. Η κορυφαία κολεκτίβα καλλιτεχνών από τη Γάνδη δημιουργεί πολυσυλλεκτικά θεάματα όπου το σωματικό θέατρο, ο σύγχρονος χορός και τα διεθνή μουσικά ακούσματα σμίγουν με μοναδικό τρόπο.
Tο μουσικοχορευτικό δρώμενο «Coup Fatal» σε σκηνοθεσία του Ρομέν Γκουινόν και χορογραφία του Φαμπρίτσιο Κασόλ είναι εμπνευσμένο από την κουλτούρα και την παράδοση του Κονγκό, και μας συστήνει μια διαφορετική πλευρά της χώρας που οι περισσότεροι τη γνωρίζουμε μέσα από τις ειδήσεις του πολεμικού ρεπορτάζ.
Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (17-19/12).

Πίστη, ελπίδα, αγάπη

11 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 17-23/12 - εικόνα 5

Ηθοποιός μοναδικός και σκηνοθέτης ιδιοσυγκρασιακός, ο Ακύλλας σκηνοθετεί το ξεχασμένο αλλά αφάνταστα επίκαιρο έργο «Πίστη, αγάπη, ελπίδα» του Έντεν φον Χόρβατ στη Στέγη, κρατώντας έναν από τους πρώτους ρόλους. Όπως μας είπε στη συνέντευξη που μας έδωσε “Στο έργο του Χόρβατ δεν υπάρχει ούτε πίστη, ούτε αγάπη, ούτε ελπίδα. Υπάρχει μόνο μια γκροτέσκα, εφιαλτική απεικόνιση του όψιμου καπιταλισμού του 1930 – στην ουσία, ενός καπιταλισμού αντίστοιχου με αυτόν που ζούμε σήμερα. Το «Πίστη, ελπίδα, αγάπη» παρουσιάζεται στη Στέγη από τις 19 ως τις 30/12. Παίζουν επίσης οι Γιώργος Γλάστρας, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Σοφία Κόκκαλη, Άρης Μπαλής, Μαρία Σκουλά, Γιάννης Τσεμπερλίδης και Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου.

Καρυοθραύστης

11 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 17-23/12 - εικόνα 6

Χριστούγεννα με «Καρυοθραύστη» μας καλεί να κάνουμε φέτος το Μπάντμιντον, που θα φιλοξενήσει το χορευτικό συγκρότημα της Ακαδημίας των Μπαλέτων Μπολσόι από τις 19 έως τις 27 Δεκεμβρίου. Το όνειρο και η παιδική φαντασία αποθεώνονται σ’ αυτό το υπέροχο παραμύθι που έγραψε Χόφμαν, μελοποίησε ο Τσαϊκόφσκι και χορογράφησε ο Πετιπά. Τη νύχτα των Χριστουγέννων, τα παιχνίδια στο σπίτι της μικρής Κλάρας ζωντανεύουν και ο σπασμένος κούκλος-καρυοθραύστης γίνεται ένας ωραίος πρίγκιπας που την ταξιδεύει σε χιονισμένα δάση, σε μακρινές θάλασσες και στην Πόλη των Γλυκισμάτων. Ο Βασίλι Βαϊνόνεν υπογράφει τη χορογραφία της παράστασης του διάσημου ρώσικου μπαλέτου και χορεύουν οι σολίστ των Μπολσόι Ντάρια Χοχλόβα και Αρτέμι Μπελιακόβ. Η Κρατική Ακαδημία Χορογραφίας της Μόσχας είναι μια από τις παλαιότερες σχολές μπαλέτου της Ρωσίας.

Έγκλημα και τιμωρία

11 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 17-23/12 - εικόνα 7

Σε μια τρίωρη παράσταση και σε μετάφραση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη δραματοποιεί ο Σωτήρης Χατζάκης το μυθιστόρημα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης μας προετοιμάζει για την ατμόσφαιρα που θέλησε να δημιουργήσει: «Στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου ο κόσμος του Ντοστογιέφσκι συναντιέται με τον λόγο του Παπαδιαμάντη, σε μια μοναδική μετάφραση, που αποτυπώνει τη βαθιά κατανόηση των δύο μεγάλων συγγραφέων για τον πόνο της ανθρώπινης ύπαρξης». Το «Έγκλημα και τιμωρία» θα παίζεται στη σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» από τις 23/12 με πρωταγωνιστή στο ρόλο του Ρασκόλνικοφ τον Γιάννη Νιάρρο.

Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού

11 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 17-23/12 - εικόνα 8

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιάννης Βούρος επιστρέφει έπειτα από δεκαπέντε χρόνια σε μια παλαιότερη επιτυχία του. Το 2000 είχε συγκλονίσει η ερμηνεία του στο ρόλο του καθηγητή ορθοφωνίας δίπλα σε μια εξίσου συγκλονιστική Πέγκυ Τρικαλιώτη στο ρόλο της κωφάλαλης Σάρα. Τώρα στο ανέβασμα του έργου-ύμνος στην αγάπη του Μαρκ Μέντοφ συμπρωταγωνίστρια του είναι η Χρύσα Παππά. Οι αναγνώστες του www.athinorama.gr θα δουν την παράσταση στο Βεάκη σε avant premiere, στις 17/12.

Καρέ της ντάμας με την Ευδοκία

11 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 17-23/12 - εικόνα 9

Η πρόζα συνυπάρχει με τη μουσική στην παράσταση της Ευδοκίας, στην οποία η γνωστή ερμηνεύτρια καταθέτει ενώπιόν μας στιγμές, σκέψεις συναισθήματα και βιώματα που σημάδεψαν τη ζωή της και συνδέονται με τέσσερις δασκάλες της. Με τη συνοδεία δυο μουσικών ιχνογραφεί το προφίλ τεσσάρων κυριών του λαϊκού μας τραγουδιού που «“έφυγαν” χωρίς όμως να φύγουν ποτέ πραγματικά», της Βίκης Μοσχολιού, της Τζένης Βάνου, της Πολύς Πάνου και της Ρίτας Σακελλαρίου. Η παράσταση παίζεται στο Αγγέλων Βήμα από τις 17/12.

This is war

11 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 17-23/12 - εικόνα 10

Ένα άπαιχτο στην Ελλάδα έργο από τον Καναδά επέλεξε να μας συστήσει ως επικεφαλής του καλλιτεχνικού προγράμματος του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου Πόρτα ο Θωμάς Μοσχόπουλος. Στο «This is war» της Χάνα Μόσκοβιτς που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του προσκεκλημένου στη χώρα μας Άλαν Ντίλγουορθ τέσσερις στρατιώτες που γύρισαν από το Αφγανιστάν ανακρίνονται για ένα πολύ δυσάρεστο συμβάν που αφορά τα πεπραγμένα των «ειρηνευτικών δυνάμεων». Η Άννα Καλαϊτζίδου είναι η μόνη γυναίκα σε ένα καστ που απαρτίζεται από τους Γιάννη Γιαννούλη, Ηλία Μουλά και Αναστάση Ροϊλό (από 19/12).

Τα ωραία χέρια μας

11 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 17-23/12 - εικόνα 11

Το ζεύγος –στο θέατρο και τη ζωή– Άρης Σερβετάλης και Έφη Μπίρμπα επανέρχονται δριμύτεροι στις Ροές με ένα έργο του Ευθύμη Φιλίππου, του πολυβραβευμένου συν-σεναριογράφου των ταινιών του Γιώργου Λάνθιμου. Όπως λένε οι συντελεστές, πρόκειται για μια «σύνθεση εικόνων που ανασύρονται από περιοχές μνήμης κατά τη μυσταγωγική και καθαρτήρια συνάντηση προσώπων γύρω από την τελετουργία ενός νεκρικού συμποσίου. Ένα πέρασμα μέσα από συμπεριφορικά πρωτόκολλα που συνδέουν τη χωμάτινη σύσταση με το ιερό της ύπαρξης». Παίζουν ακόμα οι Ιπποκράτης Δελβερούδης, Νίκος Καμόντος, Ελένη Μολέσκη, Ευαγγελία Ράντου, Αχιλλέας Χαρίσκος (από 19/12).

Περισσότερες πληροφορίες

Δον Κιχώτης

  • Μπαλέτο

Οι καλύτεροι χορευτές του Μπολσόι συμπράττουν με τα Κρατικά Κλασικά Μπαλέτα της Μόσχας στην παρουσίαση του διάσημου έργου, το οποίο βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Θερβάντες

Καρυοθραύστης

  • Μπαλέτο

Το απόλυτο χριστουγγενιάτικο παραμύθι σε μια παράσταση κλασικού μπαλέτου, από τους χορευτές της φημισμένης Ακαδημίας Μπαλέτου Μπολσόι και τους σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι

Τα ωραία χέρια μας

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 80 '

Σύνθεση εικόνων που ανασύρονται από περιοχές μνήμης κατά τη μυσταγωγική και καθαρτήρια συνάντηση προσώπων γύρω από την τελετουργία ενός νεκρικού συμποσίου

Η βασίλισσα του χιονιού

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 80 '

Σε λιμπρέτο της Σ. Θεοφάνους, με αφετηρία το αγαπημένο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, η παράσταση στοχεύει στην εξοικείωση των παιδιών με την όπερα.

Έγκλημα και τιμωρία

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 210 '

Η βαθιά μελέτη της ανθρώπινης ψυχής και των σκοτεινών νόμων που τη διέπουν καθιερώνουν το αριστούργημα του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα ως μια διαχρονική λογοτεχνική ανατομία του υποσυνείδητου

Πίστη, Αγάπη, Ελπίδα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 115 '

Με φόντο τη Γερμανία του Μεσοπολέμου, το έργο μιλά για μια άνεργη γυναίκα, η οποία βάζει το σώμα της ενέχυρο στο κρατικό ανατομείο.

coup fatal

  • Σύγχρονος Χορός
  • Διάρκεια: 100 '

Η κορυφαία κολεκτίβα Les Ballets C de la B συμπράττει με Κονγκολέζους μουσικούς σε μια παράξενη πολιτική όπερα-συναυλία, που θέτει το κοινό ενώπιον μιας Αφρικής την οποία σίγουρα αγνοεί.

This is War

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Άπαιχτο στην Ελλάδα καvαδικό έργο για μια τετράδα στρατιωτών που επιστρέφει από το Αφγανιστάν και ανακρίνεται για ένα πολύ δυσάρεστο συμβάν που αφορά τις «ειρηνευτικές δυνάμεις»

Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Ένας δάσκαλος ορθοφωνίας προσπαθεί να πλησιάσει μια νεαρή κωφάλαλη που αρνείται να επικοινωνήσει μαζί του.

Καρέ της ντάμας με... Ευδοκία

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 120 '

Η γνωστή ερμηνεύτρια Ευδοκία συναντά τέσσερις δασκάλες της, μεγάλες κυρίες του λαϊκού μας τραγουδιού, που θα θυμόμαστε πάντα: Βίκυ Μοσχολιού, Τζένη Βάνου, Πόλυ Πάνου, Ρίτα Σακελλαρίου

Μάνα θα πάω στο Hollywood

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Δύο άνεργοι ηθοποιοί, που μηχανεύονται τα πάντα ώστε να καταφέρουν να φτάσουν στο Χόλιγουντ, δεν διστάζουν να μετατρέψουν το διαμέρισμά τους σε οίκο ανοχής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.