One-man-show και αστροφυσική

Κάθε βράδυ, πριν και μετά την παράσταση «Q.E.D ή Τι απέδειξε ο κύριος Φάυνμαν», οι σημαντικότεροι Έλληνες φυσικοί συνομιλούν με τον Γιώργο Κοτανίδη και το κοινό για τα μυστήρια του σύμπαντος.

One-man-show και αστροφυσική

Μπορεί μια απολαυστική παράσταση να λειτουργεί και σαν ανοιχτό μάθημα Φυσικής και Αστροφυσικής και δη διδασκόμενο από τους ιδανικούς καθηγητές; Αυτήν τη δυναμική έχει το «Q.E.D ή Τι απέδειξε ο κύριος Φάυνμαν» του Πίτερ Πάρνελ, το έργο με το οποίο έχει ταυτιστεί στα μέρη μας ο Γιώργος Κοτανίδης. Γιατί ο έξοχος ηθοποιός, ο οποίος άφησε εποχή πριν από χρόνια ερμηνεύοντας τον εκκεντρικό, γυναικά, ονειροπόλο φυσικό Ρίτσαρντ Φάινμαν (Νόμπελ, 1965), έχει φέτος επιστρέψει σε αυτόν το ρόλο-ζωής και προσκαλεί, μάλιστα, κάθε βράδυ, κι έναν σημαντικό Έλληνα επιστήμονα να μας μιλά για τα μυστήρια του σύμπαντος πριν και μετά την παράσταση -από τον Στράτο Θεοδοσίου και τον Διονύση Σιμόπουλο μέχρι τον Γιώργο Γραμματικάκη και τον Μανόλη Δρη.

Κάπως, έτσι, ενώ ο Γιώργος Κοτανίδης δίνει το μοναδικό one-man-show του, στο οποίο, ως Νομπελίστας για τη δουλειά του στην κβαντική ηλεκτροδυναμική (Quantum Electro-Dynamics, απ’ όπου κι ο τίτλος του έργου «QED»), προετοιμάζει μια διάλεξη για τα μυστήρια του σύμπαντος μπροστά σε μια φοιτήτριά του (Δώρα Σαμψώνα), ένας κορυφαίος επιστήμονας συνδιαλέγεται με αυτά ακριβώς τα μυστήρια ενώπιον μας. Κι όλα αυτά, εν έτει 2015, έναν αιώνα από τη δημοσίευση της θεωρίας της σχετικότητας από τον Άλμπερτ Άινστάιν.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΩΝ

Μετά τον Καθηγητή Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, Στράτο Θεοδοσίου και τον Επίτιμο Διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύση Σιμόπουλο, οι ομιλητές των επόμενων παραστάσεων είναι οι εξής:

30/11 –Ξενοφών Μουσάς, Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής Πανεπιστήμιου Αθηνών. Μαζί του ο Μεξικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σονόρα Raul Perez. Θέμα: "Πως ο άνθρωπος ανακάλυψε ότι υπάρχουν νομοι της φυσης και πως οδηγήθηκε στα στοιχειώδη σωμάτια".

1/12 - Βασίλης Χαρμανδάρης, Διευθυντής Ινστιτούτου Αστρονομίας Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Θέμα: “Universe, from the bright past to the dark future”. “Το σύμπαν από το φωτεινό παρελθόν στο σκοτεινό μέλλον”

7/12- Γιώργος Γραμματικάκης, Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, τέως Πρύτανης, νυν Ευρωβουλευτής. Θέμα: "Ο Γιώργος Γραμματικάκης συνομιλεί με το φως και με τον χορογράφο του φωτός."

8/12- Μανόλης Δρης, Ομότιμος καθηγητής Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου. Θέμα: “Η εξέλιξη της Δομής της ‘Υλης και της Κβαντικής Φυσικής”

14/12 – Παναγιώτης Νιάρχος, Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Θέμα: "Αναζητώντας μια άλλη Γη στο Σύμπαν"

15/12 – Γιώργος Τριμπέρης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Θέμα: "Βασική έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και πραγματικές κοινωνικές ανάγκες".

Η παράσταση ανεβαίνει με την αρωγή της «Ένωσης Ελλήνων Φυσικών».

Προπώληση: στα ταμεία του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», Πειραιώς 206, Ταύρος, Δευ.-Παρ. 11 – 2 μ.μ. και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση. Αγορά με πιστωτική κάρτα: Τηλεφωνικά στο 210 3418579 και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr. Επίσης, εισιτήρια προπωλούνται και στην Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου), Ticket Services, (Δευ. & Τετ. 9- 5 μ.μ., Τρ., Πεμ. & Παρ. 9-8 μ.μ., Σαβ. 10-2μ.μ.). Εισιτήρια προπωλούνται και σε επιλεγμένα καταστήματα Forthnet (Πειραιά, Καλλιθέας (Θησέως), Αιγάλεω, Συντάγματος, Γλυφάδας, Αμαρουσίου, Αγίου Δημητρίου, Νέας Σμύρνης).

TAYTOTHTA ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση: Γιάννης Μήλιος & Γιώργος Κοτανίδης. Σκηνοθεσία: Ιωσήφ Βαρδάκης. Σκηνικά – Κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη. Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης. Μουσική Επιμέλεια: Θάνος Αμοργινός. Με τον Γιώργο Κοτανίδη και τη Δώρα Σαμψώνα. Παραγωγή: Ομάδα Σαλτιμπάγκοι

Περισσότερες πληροφορίες

QED ή Τι απέδειξε ο κύριος Φάυνμαν

  • Ψυχολογικό
  • Διάρκεια: 105 '

Ένα μοναδικό one-man-show του Γ. Κοτανίδη, στο ρόλο του νομπελίστα φυσικού, που προετοιμάζει μια διάλεξη για τα μυστήρια του σύμπαντος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.