Έξι κυρίες, έξι μονόλογοι

Η σκηνή του «Τζένη Καρέζη» τελεί υπό φεμινιστική κατάληψη τις επόμενες ημέρες! Γνωστές πρωταγωνίστριες θα αφηγηθούν, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Κραυγές γυναικών», καθεμία με το δικό της τρόπο, ιστορίες που συγκλονίζουν.

Έξι κυρίες, έξι μονόλογοι

Η σκηνή του «Τζένη Καρέζη» τελεί υπό φεμινιστική κατάληψη τις επόμενες ημέρες! Γνωστές πρωταγωνίστριες θα αφηγηθούν, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Κραυγές γυναικών», καθεμία με το δικό της τρόπο, ιστορίες που συγκλονίζουν.

Η πόρνη από πάνω

Έξι κυρίες, έξι μονόλογοι - εικόνα 1

Κόντρα ρόλος είναι ο αυτός της κακοποιημένης επαρχιώτισσας που ξεσπαθώνει μετά την κηδεία του συζύγου της για την πάντα γοητευτική Κατερίνα Διδασκάλου. Κι όμως, η ηθοποιός, αφηγούμενη τη ζωή της Ερατώς στο έργο του Αντώνη Τσιπιανίτη, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Πατρώνη, πλημμυρίζει τη σκηνή με εικόνες και συναισθήματα και σε καθηλώνει (27/9).

Ωδή στον Αλέξανδρο Παναγούλη

Έξι κυρίες, έξι μονόλογοι - εικόνα 2

Η Ελένη Ερήμου περνά από το έναν ρόλο στον άλλον σε αυτό το αφιερωμένο στον αγωνιστή της δημοκρατίας έργο. Εισχωρεί στο «χώρο» μνήμης των ηρώων, που μας αποκαλύπτεται και από παράλληλες προβολές. Το κείμενο έγραψε ο Δήμος Αβδελιώδης με βάση το βιβλίο του Κώστα Μαρδά «Αλέξανδρος Παναγούλης, Πρόβες θανάτου» (29/9).

Morendo

Έξι κυρίες, έξι μονόλογοι - εικόνα 3

Μια θεατρική προσωπογραφία της grande dame της όπερας Μαρίας Κάλλας είναι το έργο της Όλγας Λασκαράτου. Η ηθοποιός Εύα Κεχαγιά μπαίνει στο πετσί του ρόλου για να μας αποκαλύψει στιγμές από τον πολυδιάστατο βίο της Κάλλας προς το morendo – μουσικός όρος που σημαίνει πως η μελωδία σβήνει σταδιακά^ στην όπερα χρησιμοποιείται σε σκηνές θανάτου (26/9).

Συγνώμη μαμά

Έξι κυρίες, έξι μονόλογοι - εικόνα 4

Η Καίτη Παπανίκα ξεκινά από τη νεότητα γίνεται μεσήλικη και καταλήγει ηλικιωμένη στο έργο που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Γιώργος Βασιλειάδης. Στο ρόλο της Κυβέλης, μιας μέσης Ελληνίδας, εξιστορεί και βιώνει επί σκηνής το παρελθόν και το παρόν της ταυτόχρονα, επισημαίνοντας σε εμάς πως η δύναμη του ονείρου ίσως είναι ισχυρότερη από την πορεία του χρόνου (28/9).

Συμβολαιογράφος

Έξι κυρίες, έξι μονόλογοι - εικόνα 5

Υποταγμένη στα κοινωνικά «πρέπει», η χήρα Ερασμία γίνεται εύκολο θύμα στη μικρή πόλη όπου ζει. Από το 2011 που πρωτοσυνάντησε την ηρωίδα του Νίκου Βασιλειάδη, η Υρώ Μανέ (με σκηνοθέτη τον Γιώργο Καραμίχο) κατάφερε να της προσδώσει όλη την παλέτα των συναισθημάτων που προετοιμάζουν μια βραδυφλεγή αντίδραση απέναντι στην κατάρρευση του οικογενειακού κύκλου (25/9).

Αγγέλα Παπάζογλου

Έξι κυρίες, έξι μονόλογοι - εικόνα 6

Σαν ρεμπέτικο τραγούδι, άμεσο και ζωντανό, ζεστό και παραπονιάρικο, λαϊκό και βιωματικό είναι το κείμενο της αφήγησης της Αγγέλας Παπάζογλου, της Σμυρνιάς ρεμπέτισσας, γυναίκας του συνθέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, και η Άννα Βαγενά είναι η ιδανική ερμηνεύτριά του. Άλλος ένας ρόλος ζωής για τη γνωστή πρωταγωνίστρια που αξίζει να δείτε (30/9).

Περισσότερες πληροφορίες

Η πόρνη από πάνω

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 90 '

Η ζωή της Ερατώς αλλάζει όταν μια πόρνη εγκαθίσταται στο διαμέρισμα πάνω από το δικό της. Μια ολόκληρη ζωή σε ενενήντα λεπτά πετυχαίνει να αναπαραστήσει η Κατερίνα Διδασκάλου καθώς ερμηνεύει με αξιοθαύμαστη αμεσότητα, λιτότητα και μέτρο τη ζωή της καταπιεσμένης χήρας νοικοκυράς, αλλά και όλους τους χαρακτήρες που σημάδεψαν τη ζωή της ηρωίδας. Η προδοσία, η απόρριψη, η βαναυσότητα εναντίον των γυναικών και ταυτόχρονα ο έρωτας, η δύναμη που βρίσκει κανείς μέσα του ακόμη και στις δυσκολίες και η επιδίωξη για την χαρά της ζωής ξετυλίγονται μέσα από το βαθιά ανθρώπινο κείμενο που για ενδέκατη χρονιά συνεχίζει να συγκινεί το κοινό. Αποτελεί, άλλωστε, ένα ρόλο ζωής για την ηθοποιό.

Συμβολαιογράφος

  • Τραγική κωμωδία
  • Διάρκεια: 70 '

Η εξομολόγηση μιας χήρας, εγκλωβισμένης στα ήθη μιας επαρχιακής κοινωνίας, σε ένα μονόλογο με σπαρακτική κορύφωση.

Αγγέλα Παπάζογλου

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 85 '

Οι μαρτυρίες της Σμυρνιάς τυφλής ρεμπέτισσας Αγγέλας Παπάζογλου, οι οποίες διατρέχουν τα ταραγμένα χρόνια της νεότερης ελληνικής Ιστορίας.

Ωδή στον Αλέξανδρο Παναγούλη

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 105 '

Η παράσταση επιχειρεί να αποδώσει το βαθύτερο, τραγικό και προμηθεϊκό πνεύμα του Αλέκου Παναγούλη και της οικογένειάς του μέσα από τις μεταμορφώσεις της ηθοποιού αλλά και παράλληλες προβολές

Morendo

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 75 '

Μονόλογος για τη Μαρία Κάλλας, τη γυναίκα που άλλαξε την ιστορία της όπερας

Συγνώμη μαμά

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 105 '

Μια γυναίκα αναλογίζεται τη ζωή της, το χρόνο που φεύγει, τα γεγονότα που έρχονται και παρέρχονται και, τέλος, την ελπίδα που δεν σταματάει ποτέ να υπάρχει

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Rabbit hole": Το συναρπαστικό αμερικάνικο δράμα για τρεις τελευταίες παραστάσεις

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, συστήνοντάς μας ένα βραβευμένο σύγχρονο έργο για την απώλεια, ρίχνει αυλαία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.