Στο "τούνελ" της Πειραιώς 260

Βασισμένη στο αλληγορικό διήγημα του Φρίντριχ Ντίρενματ, η διασκευή, ακολουθεί τη διαδρομή μέσα στο σκοτάδι, έχοντας έναν προορισμό άγνωστο.

Το τούνελ AkisChristou©

Ένας φοιτητής επιβιβάζεται στο τρένο όπως κάθε άλλη μέρα. Αυτή τη φορά, όμως, το τρένο εισέρχεται σε ένα τούνελ χωρίς τέλος. Καθώς το σκοτάδι παρατείνεται, η ανησυχία του μεγαλώνει. Κι όμως, οι συνεπιβάτες του παραμένουν ατάραχοι, σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Βασισμένη στο αλληγορικό διήγημα του Φρίντριχ Ντίρενματ, η διασκευή, που θα απολαύσουμε την Τρίτη 9 Ιουνίου ακολουθεί αυτή τη διαδρομή μέσα στο σκοτάδι, έχοντας έναν προορισμό άγνωστο. Ή μήπως δεν υπάρχει προορισμός;

Ο άνθρωπος σήμερα ζει σε μια διαρκή και ιλιγγιώδη επιτάχυνση. Ενώ οι καταστροφές, οι απώλειες και το άδικο εκτυλίσσονται γύρω του, το σώμα του παραμένει εγκλωβισμένο σε μια ήδη επιβεβλημένη κίνηση, αρνούμενο οτιδήποτε θα το ανάγκαζε να σταματήσει και να αφουγκραστεί. Η ταχύτητα μετατρέπεται σε καταφύγιο, ενώ μέσα στην αδιάκοπη κίνηση, μοιάζει περισσότερο από ποτέ ακίνητος και σιωπηλός. Απέναντι στη βουβή επιτάχυνση του κόσμου, ο καλλιτέχνης Πάνος Ηλιόπουλος προτείνει μια παύση: "Ίσως αρκεί να συστηθούμε ξανά με το βλέμμα μας, ώστε να αφυπνιστεί μέσα μας, σαν ψίθυρος, εκείνη η ευαισθησία που άλλοτε μας έκανε να μοιάζουμε αληθινά ‘ανθρώπινοι’".

Διαβάστε Επίσης



Ως διήγημα, "Το Τούνελ" κατέχει ξεχωριστή θέση στις σουρεαλιστικές και συμβολικές εκφάνσεις της μεσοπολεμικής και μεταπολεμικής ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Πρόκειται για μια παράλογη, παραβολική αφήγηση πολλαπλών επιπέδων, όπου αντηχούν η ασυνείδητη πορεία προς την καταστροφή, η κοινωνική αδράνεια, η παράλυση της ρουτίνας, η εθελοτυφλία μπρος στην πραγματικότητα και η παράδοση σε αμφιλεγόμενους ‘μηχανοδηγούς’. Μέσα σε αυτό το μικρό μα πυκνό υπαρξιακό δράμα, χωράνε τόσα πολλά θέματα και αγωνίες – σαν ένα βαγόνι που αντέχει και άλλους επιβάτες.

Στην παράσταση γίνεται χρήση εφέ καπνού.

Πληροφορίες

09/06/2026

 22:00

Πειραιώς 260 (Β)

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Το τούνελ 

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 50 '

Στο υπαρξιακό δράμα που βασίζεται στο διήγημα του Φρίντριχ Ντίρενματ, ένας φοιτητής επιβιβάζεται στο τρένο, το οποίο εισέρχεται σε ένα τούνελ χωρίς τέλος, με τους συνεπιβάτες του να παραμένουν ατάραχοι, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου «Gen 260». Ως διήγημα, «Το Τούνελ» κατέχει ξεχωριστή θέση στις σουρεαλιστικές και συμβολικές εκφάνσεις της μεσοπολεμικής και μεταπολεμικής ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Πρόκειται για μια παράλογη, παραβολική αφήγηση πολλαπλών επιπέδων, όπου αντηχούν η ασυνείδητη πορεία προς την καταστροφή, η κοινωνική αδράνεια, η παράλυση της ρουτίνας, η εθελοτυφλία μπρος στην πραγματικότητα και η παράδοση σε αμφιλεγόμενους ‘μηχανοδηγούς’. Απέναντι στη βουβή επιτάχυνση του κόσμου, ο Πάνος Ηλιόπουλος προτείνει μια παύση: «Ίσως αρκεί να συστηθούμε ξανά με το βλέμμα μας, ώστε να αφυπνιστεί μέσα μας, σαν ψίθυρος, εκείνη η ευαισθησία που άλλοτε μας έκανε να μοιάζουμε αληθινά ‘ανθρώπινοι’».

Πειραιώς 260

Πειραιώς 260

Πειραιώς 260

Πειραιώς 260

Πειραιώς 260

Πειραιώς 260
  • Συναυλίες

Πειραιώς 260

Πειραιώς 260

Πειραιώς 260

Πειραιώς 260

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας (08-12/06)

Συγκεντρώσαμε τις θεατρικές παραστάσεις εντός και εκτός Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και παραστάσεις χορού που σηκώνουν αυλαία από 8 έως 12 Ιουνίου 2026 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
08/06/2026

Αποκλειστικό: Άθενς Μπρόντγουαιη- Πώς οι επιχειρήσεις Τάγαρη μεταμορφώνουν τον ιστορικό χώρο της Αγίου Μελετίου

Ιστορία και μέλλον διασταυρώνονται στην Κυψέλη. Το θρυλικό Μπρόντγουαιη αναγεννιέται ριζικά από τις Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη και ετοιμάζεται να φιλοξενήσει μια μεγάλη θεατρική παραγωγή, σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη.

"Amnesiac - memory for the future": Η χορογράφος Μαριέλα Νέστορα φέρνει την εκρηκτική ενέργεια του πανκ στη σκηνή

Η Μαριέλα Νέστορα μιλά για το "Amnesiac", μια παράσταση όπου η κληρονομιά των The Clash συναντά τον σύγχρονο χορό. Η παράσταση της YELP danceco θα παιχτεί στο Φίατ (10-14/4) και με DIY αισθητική και ζωντανή μουσική, αναζητά στη συλλογική δράση το αντίδοτο στον ατομικισμό του σήμερα.

Μια "Λυσιστράτη" γεμάτη γέλιο και μουσική από τον Σταμάτη Κραουνάκη

Στις 12 και 13 Ιουνίου, η μουσική δίνει το τέμπο και το γέλιο γίνεται ασπίδα. Η πολυφωνική "Λυσιστράτη" του Σταμάτη Κραουνάκη έρχεται σε μια τολμηρή, οπερατική επανάσταση που μας θυμίζει πώς είναι να είμαστε μαζί και ζωντανοί.

Τι χορό θα δούμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών; 14 παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Η σύμβουλος χορού του Φεστιβάλ, Αριστέα Χαραλαμπίδου, μας ξεναγεί σε 14 ανατρεπτικές παραστάσεις, συστήνει τους δημιουργούς και αποκαλύπτει τις τάσεις που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας στην Πειραιώς 260, αλλά και στην Επίδαυρο.

Open Call για Hip Hop στο Φεστιβάλ Αθηνών: Workshops με διεθνείς θρύλους και δωρεάν σεμινάριο για εφήβους

Το Layers of Street φέρνει το Hip Hop στο Μέγαρο! Δηλώστε συμμετοχή στο δωρεάν σεμινάριο για εφήβους και στα workshops με τους διεθνείς θρύλους Anna Beat και Fabbreezy. Προλάβετε τις θέσεις έως τις 15 Ιουνίου.

Πειραιώς 260: Η μεγάλη γιορτή των 20 χρόνων ξεκίνησε με επιτυχία και... δωρεάν parking για το κοινό

Μετά τη δωρεάν μετακίνηση, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου εξασφάλισε και δωρεάν πάρκινγκ για την Πειραιώς 260! Με την ενέργεια στα ύψη για τα 20 χρόνια του χώρου, η πρόσβαση στις κορυφαίες παραστάσεις γίνεται πλέον πιο εύκολη από ποτέ.