Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

Βίρα_τις_άγκυρες Mike Rafail (That Long Black Cloud)©

Συγκεντρώσαμε για εσάς πέντε θεατρικά που κάνουν πρεμιέρα αυτήν την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν. Θέατρο στα αγγλικά, ένα λαμπερό μιούζικαλ διά χειρός Ρέππα-Παπαθανασίου, ένα έργο του Καμί, ένα του Πιραντέλο και μια πρωτότυπη δραματουργία σας περιμένουν στις επόμενες γραμμές.

Waiting for Godot
© Νίκος Παγωνάκης

"Waiting for Godot"

Η πρώτη παράσταση του πρώτου αγγλόφωνου θεάτρου στην Αθήνα είναι γεγονός. Το έργο-σταθμός για το θέατρο του παραλόγου διά χειρός Σάμιουελ Μπέκετ παρουσιάζεται στο Theatre of the No από τις 18/4 σε σκηνοθεσία Νίκου Διονύσιου. Ως το δίδυμο Βλαντιμίρ-Έστραγκον θα δούμε τους Ντέιβιντ Γκίλιαμ και Βάσια Βασιλείου. Ερμηνεύουν, επίσης, ο Γιώργος Χουσάκος, η Αναστασία Μπουγιάκα και ο Sebastian Pouentes.

Βίρα τις άγκυρες
Mike Rafail (That Long Black Cloud)©

"Βίρα τις άγκυρες"

Από το ΚΘΒΕ κατευθείαν στο Παλλάς έρχεται η παράσταση των Ρέππα-Παπαθανασίου (φωτό εξωφύλλου) που αφιερώνεται στην ιστορία της επιθεώρησης. Με αφορμή τα 130 χρόνια του είδους, ο Αστέριος Πελτέκης σκηνοθέτησε μια λαμπερή παράσταση που αντλεί από αυτοβιογραφίες σταρ όπως η Ζωζώ Σαπουντζάκη αλλά και τα ντεσού της εποχής. Το καστ αποτελείται από τους Ορέστη Τζιόβα, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Νικολέττα Βλαβιανού, Παντελή Καναράκη, Κώστα Σαντά, Δημήτρη Διακοσάββα, Ιορδάνη Αϊβάζογλου, Νίκο Καπέλιο, Άννα Κυριακίδου κ.ά. Συμμετέχει 6μελής ορχήστρα. (από 19/4)

Οι δίκαιοι
© Δημήτρης Αμπατζής

"Οι δίκαιοι" 

Στον ιδιαίτερο χώρο "Το πάνω σπίτι" σηκώνει αυλαία από τις 18/4 το θεατρικό του Αλμπέρ Καμί σε σκηνοθεσία Μαρίσσας Φαρμάκη. Με αφετηρία την ανθρώπινη κατάσταση και τον λυρισμό που τη διέπει, η δημιουργική ομάδα προσεγγίζει την ιστορία πέντε ανθρώπων που σχεδιάζουν τη δολοφονία του Μεγάλου Δούκα. Ερμηνεύουν οι Ορφέας Αλπανίδης, Γιάννης Ζαφείρης, Θάνος Κόνιαρης, Σάντυ Μακροπούλου, Μπάμπης Συμεωνίδης.

Η πόλη ή πώς να κοιμηθείτε ήσυχα
© Γιάννης Παπαγεωργίου

"Η πόλη ή πώς να κοιμηθείτε ήσυχα"

Το έργο αποτελεί μια πρωτότυπη δραματουργία του σκηνοθέτη Παναγιώτη Γκιζώτη που συνομιλεί με το "Υπό έλεγχο" του Φρεντερίκ Σοντάγκ. Η σκηνή του θεάτρου Ίσον μετατρέπεται σε μια πόλη με τα σοκάκια και τα διαμερίσματά της, η οποία παρακολουθείται από έναν άνθρωπο σε μια ταράτσα. Παίζουν οι Μαρία Καραγκιοζίδου, Δημήτρης Ροΐδης, Γιώργος Χιώτης. (από 19/4

Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα
© Γιάννης Αρμυριώτης

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα"

Από τις 20/4 θα παίζεται στο θέατρο Altera pars το σημαντικό έργο του Λουίτζι Πιραντέλο, σε νέα μετάφραση και σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου. Οι έξι ήρωες του τίτλου συναντούν έναν απελπισμένο σκηνοθέτη όσο κάνει πρόβα και του ζητούν να μεταφέρει στη σκηνή την τραγική ιστορία τους. Ερμηνεύουν: Γιώργος Κροντήρης, Πέτρος Νάκος, Αγγελική Κοντού, Στέλλα Κωνσταντάτου, Δημήτρης Δρακόπουλος, Άντα Κουγιά, Σάκης Σιούτης, Ηλίας Τσούμπελης, Σοφία Παναγιωτάκη, Ελβίρα Μπαρτζώκα, Αργυρώ Τσιρίτα.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Οι δίκαιοι

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Μέσα σε ένα διαμέρισμα, πέντε επαναστάτες σχεδιάζουν τη δολοφονία του Μεγάλου Δούκα. Πέντε άνθρωποι συναντιούνται και επιλέγουν να ζουν σε έναν παράλληλο χρόνο. Οι Δίκαιοι ψάχνουν έναν τρόπο να υπάρχουν στον κόσμο. Στον κόσμο που αγωνίζονται και ελπίζουν να αλλάξουν. Μέχρι το κάθε πρόσωπο να βρεθεί αντιμέτωπο με το αβάσταχτο ερώτημα: “Τι κάνω όταν δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω;”. Οι "Δίκαιοι", μέσα σε μια ατελείωτη ενεργητική αναμονή, γίνονται καθρέφτης και αντανακλούν την ισορροπία - και την αναπόφευκτη εναλλαγή - μεταξύ της ατομικής αναζήτησης του νοήματος και της συλλογικής επιδίωξης για μεταμόρφωση. Συνολικά, η ιστορία προσεγγίζεται με αφετηρία την ανθρώπινη κατάσταση και τον λυρισμό που τη διέπει.

Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Ένας απελπισμένος σκηνοθέτης κάνει πρόβα σ’ ένα θέατρο με το θίασό του, όταν ξαφνικά έξι μυστηριώδη πρόσωπα, μέλη μιας ιδιότυπης οικογένειας, εισβάλλουν στο χώρο. Τα πρόσωπα κουβαλούν μια τραγική ιστορία και ζητούν από το σκηνοθέτη να την παρουσιάσει επί σκηνής, ώστε να λυτρωθούν και ν’ απαλλαγούν από τους δαίμονες που τα στοιχειώνουν. Εκείνος, αν και διστακτικός στην αρχή, στην πορεία συμπαρασύρεται από το δράμα τους, το οποίο πιστεύει ότι θα τον οδηγήσει στη μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία που ονειρεύεται και πείθεται να το αναπαραστήσει επί σκηνής. Καθώς τα πρόσωπα αφηγούνται την ιστορία τους ξεδιπλώνουν τις αντικρουόμενες οπτικές τους πάνω σε αυτή, προβάλλοντας τη θεμελιώδη πιραντελική ιδέα για την υποκειμενικότητα της αλήθειας.

Η πόλη ή πώς να κοιμηθείτε ήσυχα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Το έργο είναι μια πρωτότυπη δραματουργία, σε συνομιλία με το “Υπό έλεγχο” του Γάλλου Φρεντερίκ Σοντάγκ, που παίρνει ως αφορμή τη σύγχρονη πόλη και αναδεικνύει στιγμές του καθημερινού της βίου. Πολίτες που ανησυχούν, εφησυχάζουν, επιτηρούν, ερωτεύονται αλλά και ακροβατούν στα όρια μεταξύ τρέλας και πλήρους διαύγειας ξεπροβάλλουν από τα στενά της και επιχειρούν να αρθρώσουν μια φωνή μέσα από τους αποπνικτικούς μηχανισμούς της. Μια πολιτική κωμωδία συνυφασμένη με την τραγικότητα της πραγματικότητας η οποία επιχειρεί να αποτυπώσει την πολύπλευρη σύγχρονη αστική ζωή. Ο σκηνοθέτης εξερευνεί, για μια ακόμα φορά, τη λεπτομερή αφήγηση του μικρόκοσμου. Η μακέτα μιας πόλης θα πάρει ζωή στο blackbox του θεάτρου. Μέσα από τη διεισδυτική ματιά της κάμερας βλέπουμε πώς εκτυλίσσεται μια γιορτινή μέρα σε μια σύγχρονη πόλη. Η διαδραστική φύση της κατασκευής σε συνδυασμό με την κινηματογράφηση και τη δημιουργία ηχοτοπίων θα αναδείξει το αποστειρωμένο και καθαρό αστικό τοπίο που, με την πάροδο της μέρας, θα ευτελίζεται παρουσιάζοντας μας τον πραγματικό, βρώμικο και καταπιεστικό του χαρακτήρα.

Waiting for Godot

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα του θεάτρου του παραλόγου και το πιο γνωστό έργο του Ιρλανδού νομπελίστα, που παρωδεί την τάση του ανθρώπου να θέλει να εξηγήσει την ίδια του την ύπαρξη, εγκαινιάζει το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο της Αθήνας. Δύο παρίες του δρόμου, ο Εστραγκόν και ο Βλαντιμίρ, εξαρτημένοι ο ένας από τον άλλον, περιμένουν για κάτι που δεν έρχεται, εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση ατέρμονης αναμονής. Δύο περαστικοί ο Πότζο και ο Λάκι, που τους συνδέει μια σχέση εξουσίας και υποταγής, έρχονται αντιμέτωποι με φιλοσοφικά ερωτηματικά για τον Θεό, τη ζωή και το θάνατο και την ανάγκη για ανθρώπινη επαφή.

Βίρα τις άγκυρες

  • Μουσικοθεατρική Παράσταση
  • Διάρκεια: 195 '

Εκκινώντας από το 1894 και την πρώτη καταγεγραμμένη ελληνική επιθεώρηση “Λίγο απ’ όλα”, το συγγραφικό δίδυμο μας ταξιδεύει στον χρόνο καθώς μας μεταφέρει στον λαμπερό κόσμο της Επιθεώρησης, παρουσιάζοντας τη μάχη επιβίωσης που έδιναν οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της, με φόντο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής. Αντλώντας υλικό από αυτοβιογραφίες μεγάλων πρωταγωνιστριών της εποχής, όπως η Σπεράντζα Βρανά, η Άννα Καλουτά, η Μαρίκα Νέζερ, η Ζωζώ Σαπουντζάκη, και συνδυάζοντάς το με βιογραφικά στοιχεία μεγάλων κυριών του θεάτρου αλλά και με αφηγήσεις ή φήμες που κυκλοφορούσαν στον θεατρικό χώρο, οι δύο συγγραφείς συνέθεσαν τα βασικά πρόσωπα του έργου μέσα από «υπαρκτά υλικά».

Παλλάς

Βουκουρεστίου 5 (City Link)

Altera Pars

Μ. Αλεξάνδρου 123

Ίσον

Μελενίκου 33, Μεταξουργείο

Το Πάνω Σπίτι

Λεωφ. Αλεξάνδρας 37, Αμπελόκηποι

Theatre Of The No

Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 3, Κέντρο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αυτοί είναι οι νικητές των θεατρικών βραβείων "Δημήτρης Χορν" και "Μελίνα Μερκούρη"

Δείτε ποια είναι τα φρέσκα ταλέντα του ελληνικού θεάτρου που αναδείχθηκαν νικητές των δύο βραβείων σε μια κοινή τελετή και μάθετε πού θα παίζουν αυτό το καλοκαίρι.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/05/2024

Ο Δον Κιχώτης του Γιάννη Μπέζου σε περιοδεία

Δείτε νέες φωτογραφίες και μάθετε τους σταθμούς της θερινής πορείας που έχει προγραμματιστεί για το κωμικό ρομάντζο όπου πρωταγωνιστούν η Νάντια Κοντογεώργη, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, ο Θανάσης Τσαλταμπάσης κι η Παρθένα Χοροζίδου.

Καλοκαίρι στον Πειραιά: Το Βεάκειο ανακοινώνει το φετινό του πρόγραμμα

Μάθετε τα έργα αρχαίου και σύγχρονου ρεπερτορίου αλλά και τις παραστάσεις παιδικού θεάτρου και τις συναυλίες που θα δούμε αυτό το καλοκαίρι στο ανοιχτό θέατρο στον Προφήτη Ηλία.

"Ορέστεια": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από τη σύμπραξη του Θεόδωρου Τερζόπουλου με το Εθνικό

Ρίχνουμε μια πρώτη ματιά στο ανεπανάληπτο καλλιτεχνικό γεγονός που έρχεται στη φετινή Επίδαυρο, όπου ο διεθνώς καταξιωμένος σκηνοθέτης ανεβάζει ολόκληρη την τριλογία του Αισχύλου.

Θεατρικό Βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": Η Νάνσυ Σιδέρη αρνείται την υποψηφιότητά της

Με μια επιστολή προς το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη η υποψήφια ηθοποιός εξηγεί τους λόγους γι' αυτή την απόφαση.

Οι πέντε υποψήφιες για το θεατρικό βραβείο "Μελίνα Μερκούρη"

Ποιες είναι οι ηθοποιοί που ξεχώρισαν για την ερμηνεία τους τη σεζόν 2022-23 αλλά και τη συνολική τους πορεία, οι οποίες διεκδικούν την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη;

"Spiral Project - Structure for Inclusive Arts Learning": Ένα project για άτομα με ειδικές ικανότητες με καλλιτεχνικές ανησυχίες

Το θέατρο Τόπος Αλλού μάς συστήνει ένα σημαντικό ευρωπαϊκό εγχείρημα που δίνει βήμα στα άτομα με αναπηρία και νοητική υστέρηση ως δημιουργούς και ενεργούς πολίτες με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την προσβασιμότητα.