Φεστιβάλ Αθηνών: Η Νατάσα Τριανταφύλλη γράφει για το "Σχέδιο Μάρσαλ"

Η σκηνοθέτρια, που συχνά εξερευνά ιστορικά γεγονότα μέσα από τη φόρμα του θεάτρου, καταγράφει τα βασικά σημεία της νέας της παράστασης "Σχέδιο Μάρσαλ - A path of perspectives" που θα δούμε στον Χώρο Ε' του Φεστιβάλ Αθηνών.

Σχέδιο Μάρσαλ – Α path of perspectives Ανδρέας Σιμόπουλος©

"Οι περίοδοι της ιστορίας που συνδέονται πιο έντονα με τις έννοιες της αναμόρφωσης και της αναδιάταξης παρουσιάζουν πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κρύβουν αποκαλυπτικές διεργασίες που επέτρεψαν σε μια κοινωνία, την ελληνική εν προκειμένω, να ξεπεράσει καταστάσεις που σήμερα δεν μπορούμε καν να φανταστούμε. Κρύβουν αλληλεπιδράσεις με ομάδες, χώρες, ιστορικές συγκυρίες που ενεργοποίησαν δεσμούς και συνθήκες των οποίων η επίδραση είναι εμφανής ακόμα και σήμερα. Μια τέτοια περίοδος, όπου λαμβάνει χώρα και το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Ευρώπης γνωστό ως Σχέδιο Μάρσαλ, είναι το διάστημα από τη μεταπολεμική Ελλάδα μέχρι τη δεκαετία του ’50, όπου συντελείται αυτό που αποκαλούμε "ελληνικό θαύμα". Μετά από πολύμηνη έρευνα και μελέτη ιστορικών πηγών, μελετών, αρχειακού υλικού, και με την πολύτιμη επιστημονική βοήθεια του Στάθη Ν. Καλύβα, στη δομή και διαμόρφωση του κειμένου, της Κωνσταντίνας Μπότσιου, του Τάσου Σακελλαρόπουλου, του Γιώργου Σταθάκη, της Ελένης Μπενέκη και πολλών άλλων στη συλλογή πληροφοριών, δημιουργήσαμε ένα θεατρικό κείμενο που, χρησιμοποιώντας τη γνώση, αναζητάει την ποιητική διάσταση που τροφοδοτούν οι διανοίξεις της ιστορίας.
Θέτοντας ως βασικό άξονα του κειμένου την έννοια της προοπτικής, η παράσταση "Σχέδιο Μάρσαλ - A path of perspectives" αφηγείται τους νέους δρόμους που άνοιξε το Σχέδιο Μάρσαλ, τις ανακατευθύνσεις που πυροδότησε σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, τις φιλοδοξίες και τις προοπτικές που επιβεβαιώθηκαν ή ματαιώθηκαν τις επόμενες δεκαετίες, και που σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασαν τους αρχικούς σχεδιασμούς.

Νατάσα Τριανταφύλλη
Ανδρέας Σιμόπουλος©
Νατάσα Τριανταφύλλη

Επίσης, η παράσταση κινητοποιεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο το καλλιτεχνικό κίνητρο, το να μελετάς δηλαδή σε διαφορετικές κλίμακες μια ιστορική περίοδο, γιατί διαπιστώνεις ότι λεπτομέρειες της μικροκλίμακας της καθημερινής ζωής σκιαγραφούν μια πραγματικότητα που άλλοτε συμπληρώνει, άλλοτε όμως έρχεται σε αντίστιξη με την παρατήρηση της μεγαλύτερης κοινωνικής και πολιτικής κλίμακας. Η συνύπαρξη αυτών των δύο δυναμικών συχνά υπαγορεύει τη σύνθεση μιας άλλης πραγματικότητας, πολυεπίπεδης και ανθρώπινα αποκαλυπτικής.

Σχέδιο Μάρσαλ – Α path of perspectives
Ανδρέας Σιμόπουλος©

Το σκηνικό τοπίο, που εμπνεύστηκε η Εύα Μανιδάκη, μεταμορφώνεται, επεκτείνεται και αποκαλύπτεται μέσα από τη σκηνική δράση που συνδιαλέγεται με τα ιστορικά γεγονότα. Ακολουθεί την δραματολογική αφήγηση και ξετυλίγει το πέρασμα από τις περιορισμένες προοπτικές που συναντάμε στο τέλος του Β ’παγκοσμίου πολέμου, στην αναζήτηση νέων τόπων, όπου πια οι δυνατότητες πολλαπλασιάζονται. 

Σημαντικό στοιχείο της ποιητικής αυτής σκηνικής αφήγησης, που κινείται ανάμεσα στη γνώση και τη φαντασία, αποτελεί ασφαλώς και η μουσική. Η συνεργασία μας με τη Monika, για ακόμα μία φορά, στηρίχθηκε στην αναζήτηση των ήχων και της ατμόσφαιρας που καλούν το θεατή να παρακολουθήσει ένα θέαμα το οποίο του επιτρέπει να σκεφτεί, να αναρωτηθεί αλλά και να ονειρευτεί".

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Δάφνη Αλεξάντερ, Νικόλας Μαραζιώτης, Δήμητρα
Μητροπούλου και Άρης Μπαλής. Συμμετέχει ο μικρός Κωνσταντίνος Σάρδης.
Η Νατάσα Τριανταφύλλη εκτός από τη σκηνοθεσία υπογράφει και τους φωτισμούς, όπως και τη σύνθεση του κειμένου από κοινού με την Δήμητρα Μητροπούλου. Τα κοστούμια είναι της Βάνας Γιαννούλα. 

Προπώληση εισιτηρίων μέσω viva.gr
 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Σχέδιο Μάρσαλ – Α path of perspectives

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 80 '

Με αφετηρία το ημερολόγιο του προεδρικού απεσταλμένου των ΗΠΑ και την αποστομωτικά επίκαιρη έκθεση που συνέταξε το 1947, η παράσταση φέρνει στο προσκήνιο την Ελλάδα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ, του αμερικανικού προγράμματος που είχε στόχο την ανασυγκρότηση κρατών της ευρωπαϊκής ηπείρου. Κείμενο, εικαστικός χώρος, φως και μουσική, μαζί με επιστημονικές μελέτες, ντοκουμέντα και μαρτυρίες αποτυπώνουν από κοινού την άλλοτε σωτήρια κι άλλοτε δραματική, άλλοτε κωμική κι άλλοτε γκροτέσκα συνύπαρξη του αμερικανικού ιδεώδους και του άναρχου ελληνικού πνεύματος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι "Στρακαστρούκες" του Δημήτρη Σαμόλη ανεβαίνουν στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια

Ο ηθοποιός και τραγουδοποιός παρουσιάζει το πρώτο θεατρικό του έργο, που βάζει την "αγία ελληνική οικογένεια" στο μικροσκόπιο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/09/2023

"Δον Κιχώτης": Ουκρανικό μπαλέτο με σπανιόλικο πάθος στο Ηρώδειο

Η Εθνική Όπερα της Οδησσού μάς προσκαλεί σε μια μοναδική βραδιά κλασικού χορού όπου η ορχήστρα και οι καταξιωμένοι χορευτές της ζωντανεύουν το διάσημο έργο για μπαλέτο του Λούντβιχ Μίνκους, που εμπνέεται από το ομότιτλο έργο του Θερβάντες.

"Ζάχαρη": Η μαύρη κωμωδία των Elephas Tiliensis επιστρέφει

Το πρώτο έργο του Δημήτρη Αγαρτζίδη αποκαλύπτει και ξεδιαλύνει τα μπερδεμένα νήματα των οικογενειακών μυστικών.

"Τα κατασκευασμένα συμφέροντα": Η νέα παράσταση του Γιάννη Καλαβριανού ανεβαίνει στο Θέατρο Τέχνης-Κάρολος Κουν

Η κλασική, επίκαιρη κωμωδία του Χαθίντο Μπεναβέντε ανεβαίνει σε μια ενδιαφέρουσα διασκευή με αμιγώς γυναικείο καστ.

Οι θεατρικές παραστάσεις που ανεβαίνουν ξανά στο σανίδι την εβδομάδα 28/9-4/10

Είκοσι τέσσερις παραστάσεις για όλα τα γούστα επανέρχονται στις σκηνές της Αθήνας, έπειτα από την πετυχημένη πορεία που είχαν την προηγούμενη σεζόν, δίνοντας την ευκαιρία στο θεατρόφιλο κοινό να τις παρακολουθήσει ξανά ή για πρώτη φορά.

"Felicità": Η Μυρτώ Αλικάκη πρωταγωνιστεί στο έργο της Σεμίνας Διγενή

Στο Θέατρο Αλκυονίς παρουσιάζεται η θεατρική μεταφορά του τρίτου μυθιστορήματος της γνωστής συγγραφέα και δημοσιογράφου, όπου παίζεται ένα επικίνδυνο παιχνίδι.

"Μίνιμαλ": Η Ήρα Κατσούδα μάς χαρίζει στιγμές γέλιου για δεύτερη χρονιά

Η κωμική παράσταση, μετά τη μεγάλη περσινή της επιτυχία, επιστρέφει για τη χειμερινή σεζόν 2023-24.