Φεστιβάλ Αθηνών: Η Νατάσα Τριανταφύλλη γράφει για το "Σχέδιο Μάρσαλ"

Η σκηνοθέτρια, που συχνά εξερευνά ιστορικά γεγονότα μέσα από τη φόρμα του θεάτρου, καταγράφει τα βασικά σημεία της νέας της παράστασης "Σχέδιο Μάρσαλ - A path of perspectives" που θα δούμε στον Χώρο Ε' του Φεστιβάλ Αθηνών.

Σχέδιο Μάρσαλ – Α path of perspectives Ανδρέας Σιμόπουλος©

"Οι περίοδοι της ιστορίας που συνδέονται πιο έντονα με τις έννοιες της αναμόρφωσης και της αναδιάταξης παρουσιάζουν πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κρύβουν αποκαλυπτικές διεργασίες που επέτρεψαν σε μια κοινωνία, την ελληνική εν προκειμένω, να ξεπεράσει καταστάσεις που σήμερα δεν μπορούμε καν να φανταστούμε. Κρύβουν αλληλεπιδράσεις με ομάδες, χώρες, ιστορικές συγκυρίες που ενεργοποίησαν δεσμούς και συνθήκες των οποίων η επίδραση είναι εμφανής ακόμα και σήμερα. Μια τέτοια περίοδος, όπου λαμβάνει χώρα και το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Ευρώπης γνωστό ως Σχέδιο Μάρσαλ, είναι το διάστημα από τη μεταπολεμική Ελλάδα μέχρι τη δεκαετία του ’50, όπου συντελείται αυτό που αποκαλούμε "ελληνικό θαύμα". Μετά από πολύμηνη έρευνα και μελέτη ιστορικών πηγών, μελετών, αρχειακού υλικού, και με την πολύτιμη επιστημονική βοήθεια του Στάθη Ν. Καλύβα, στη δομή και διαμόρφωση του κειμένου, της Κωνσταντίνας Μπότσιου, του Τάσου Σακελλαρόπουλου, του Γιώργου Σταθάκη, της Ελένης Μπενέκη και πολλών άλλων στη συλλογή πληροφοριών, δημιουργήσαμε ένα θεατρικό κείμενο που, χρησιμοποιώντας τη γνώση, αναζητάει την ποιητική διάσταση που τροφοδοτούν οι διανοίξεις της ιστορίας.
Θέτοντας ως βασικό άξονα του κειμένου την έννοια της προοπτικής, η παράσταση "Σχέδιο Μάρσαλ - A path of perspectives" αφηγείται τους νέους δρόμους που άνοιξε το Σχέδιο Μάρσαλ, τις ανακατευθύνσεις που πυροδότησε σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, τις φιλοδοξίες και τις προοπτικές που επιβεβαιώθηκαν ή ματαιώθηκαν τις επόμενες δεκαετίες, και που σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασαν τους αρχικούς σχεδιασμούς.

Νατάσα Τριανταφύλλη
Ανδρέας Σιμόπουλος©
Νατάσα Τριανταφύλλη

Επίσης, η παράσταση κινητοποιεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο το καλλιτεχνικό κίνητρο, το να μελετάς δηλαδή σε διαφορετικές κλίμακες μια ιστορική περίοδο, γιατί διαπιστώνεις ότι λεπτομέρειες της μικροκλίμακας της καθημερινής ζωής σκιαγραφούν μια πραγματικότητα που άλλοτε συμπληρώνει, άλλοτε όμως έρχεται σε αντίστιξη με την παρατήρηση της μεγαλύτερης κοινωνικής και πολιτικής κλίμακας. Η συνύπαρξη αυτών των δύο δυναμικών συχνά υπαγορεύει τη σύνθεση μιας άλλης πραγματικότητας, πολυεπίπεδης και ανθρώπινα αποκαλυπτικής.

Σχέδιο Μάρσαλ – Α path of perspectives
Ανδρέας Σιμόπουλος©

Το σκηνικό τοπίο, που εμπνεύστηκε η Εύα Μανιδάκη, μεταμορφώνεται, επεκτείνεται και αποκαλύπτεται μέσα από τη σκηνική δράση που συνδιαλέγεται με τα ιστορικά γεγονότα. Ακολουθεί την δραματολογική αφήγηση και ξετυλίγει το πέρασμα από τις περιορισμένες προοπτικές που συναντάμε στο τέλος του Β ’παγκοσμίου πολέμου, στην αναζήτηση νέων τόπων, όπου πια οι δυνατότητες πολλαπλασιάζονται. 

Σημαντικό στοιχείο της ποιητικής αυτής σκηνικής αφήγησης, που κινείται ανάμεσα στη γνώση και τη φαντασία, αποτελεί ασφαλώς και η μουσική. Η συνεργασία μας με τη Monika, για ακόμα μία φορά, στηρίχθηκε στην αναζήτηση των ήχων και της ατμόσφαιρας που καλούν το θεατή να παρακολουθήσει ένα θέαμα το οποίο του επιτρέπει να σκεφτεί, να αναρωτηθεί αλλά και να ονειρευτεί".

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Δάφνη Αλεξάντερ, Νικόλας Μαραζιώτης, Δήμητρα
Μητροπούλου και Άρης Μπαλής. Συμμετέχει ο μικρός Κωνσταντίνος Σάρδης.
Η Νατάσα Τριανταφύλλη εκτός από τη σκηνοθεσία υπογράφει και τους φωτισμούς, όπως και τη σύνθεση του κειμένου από κοινού με την Δήμητρα Μητροπούλου. Τα κοστούμια είναι της Βάνας Γιαννούλα. 

Προπώληση εισιτηρίων μέσω viva.gr
 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Σχέδιο Μάρσαλ – Α path of perspectives

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 80 '

Με αφετηρία το ημερολόγιο του προεδρικού απεσταλμένου των ΗΠΑ και την αποστομωτικά επίκαιρη έκθεση που συνέταξε το 1947, η παράσταση φέρνει στο προσκήνιο την Ελλάδα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ, του αμερικανικού προγράμματος που είχε στόχο την ανασυγκρότηση κρατών της ευρωπαϊκής ηπείρου. Κείμενο, εικαστικός χώρος, φως και μουσική, μαζί με επιστημονικές μελέτες, ντοκουμέντα και μαρτυρίες αποτυπώνουν από κοινού την άλλοτε σωτήρια κι άλλοτε δραματική, άλλοτε κωμική κι άλλοτε γκροτέσκα συνύπαρξη του αμερικανικού ιδεώδους και του άναρχου ελληνικού πνεύματος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.